Alles wat je wilt weten over Kenia

Alles wat je wilt weten over Kenia Kenia. Misschien niet het eerste land dat je te binnen schiet als je een vakantiebestemming zoekt, maar toch is het absoluut de moeite waard. Maak een safari door dit prachtige land en bekijk een enorm aantal schitterende beesten van heel dichtbij en u bent verkocht. Lees hieronder meer over dit prachtige land en neem daarna zelf de proef op de som!

Geografie

Kenia ligt in Oost-Afrika op de evenaar en grenst in het noorden aan Ethiopië en Soedan, in het oosten aan Somalië, in het zuiden aan Tanzania en in het westen aan Oeganda. De hoofdstad is Nairobi (2.864.667 inwoners). Het land heeft een oppervlakte van 569.259 km² (17 keer zo groot als Nederland). Ongeveer 13.400 km² hiervan is water. De hoogste berg van Kenia is de Mount Kenya. Met een hoogte van 5199 meter is de Mount Kenya de op een na hoogste berg van Afrika. De hoogste berg van Afrika is de Kilimanjaro in Tanzania.

Bevolking

Kenia heeft zo'n 37,5 miljoen inwoners en heeft een grote etnische diversiteit. In totaal zijn er zo'n veertig etnische groeperingen vertegenwoordigd in Kenia. De ruimtelijke spreiding van de bevolking is heel ongelijk. Ongeveer driekwart van de totale bevolking woont op 10% van de totale landoppervlakte. De meeste mensen wonen in het zuiden en het zuidwesten en in de kuststrook langs de Indische Oceaan. Grote gebieden van Kenia zijn leeg. Daardoor heeft ongeveer driekwart van het land een bevolkingsdichtheid van minder dan 10 inwoners per km².

De officiële talen zijn Engels en Swahili. Het Swahili wordt door de volken onderling gebruikt. Verder worden er nog allerlei lokale talen gesproken, waardoor het totale aantal talen in Kenia uitkomt op 61.

45% van de bevolking is protestant, 33% rooms-katholiek, 10% moslim, 10% hangt inheemse religies aan en 2% hangt een overig geloof aan.

Politiek

De huidige president van Kenia is Emilio Mwai Kibaki. Hij leidt het land sinds eind december 2002. De president is tevens de eerste minister en hij benoemt de vice-president en het kabinet. De president wordt zelf direct gekozen voor een periode van 5 jaar. Mwai Kibaki is de opvolger van Daniel Arap Moi. Het bewind van laatstgenoemde werd gekenmerkt door mismanagement en sociaal-economische mislukkingen. Aan Mwai Kibaki de taak de welvaart en het welzijn enigszins op te vijzelen en op te treden tegen armoede, werkeloosheid, criminaliteit, corruptie en slecht gevoerd beleid.

Economie

Volgens schattingen van de EIU (Economist Intelligence Unit) bedroeg het totale bbp van Kenia in 2007 27,5 miljard US dollar. De economische groei in 2007 werd op 6,9 procent geschat. De belangrijkste inkomstenbronnen voor Kenia zijn export van koffie en thee en toerisme. Sinds de jaren zestig zit de groei van de economie enorm in de lift. De Keniaanse economie is al jaren de grootste in Oost-Afrika.

Hieronder een overzicht van de verschillende sectoren en de aandelen daarvan in het bbp:

2004 2005 2006
Agro, inclusief visserij en bosbouw24,323,223,6
Groot- en detailhandel9,910,511,4
Verwerkende industrie9,910,310,2
Transport, opslag en communicatie9,69,89,7
Onderwijs7,87,26,8
Onroerend goed, verhuur en zakelijke diensten5,75,55,5
Overheidsbeheer en defensie4,24,44,4
Bouw3,74,14,3
Financiële dienstverlening3,43,13,2
Gezondheidszorg en sociaal werk2,62,62,5
Elektriciteit en water1,92,01,7
Toerisme, restaurants en hotels1,31,31,5
Mijnbouw0,50,50,5

Zoals uit bovenstaand overzicht blijkt, is het overgrote deel van de Keniaanse bevolking werkzaam in de landbouw. De belangrijkste landbouwproducten zijn sisal, pyrethrum (voor insectenbestrijdingsmiddelen), tarwe, suiker, ananas en katoen. Een nadeel van de landbouwsector zijn de steeds terugkerende lange perioden van droogte. Hierdoor kan slechts 13% van het land het hele jaar door effectief gebruikt worden. Het gebied van de Mount Kenya is zeer vruchtbaar en wordt dan ook veel gebruikt voor de landbouw.

Dieren

Kenia beschikt over een groot aantal nationale parken en natuurreservaten waar allerlei dieren bewonderd kunnen worden. Het is dan ook zeer de moeite waard om een safari te maken door dit mooie land en zo dieren te bekijken die u in eigen land niet of alleen in de dierentuin tegenkomt. Hieronder een selectie van een aantal dieren die je kunt tegenkomen in Kenia:

 • Giraffe: De giraffe komt vooral voor op de savannes. Het meest voorkomend is de grote Masai-giraffe. In het noorden kom je ook de kleinere netgiraffe tegen.

 • Hyena: Hyena's zie je overal in het land. Ze eten voornamelijk aas, maar kleine zoogdieren gaan er ook wel in.

 • Impala: De impala is een antilope die voornamelijk op de savannes voorkomt.

 • Gnoe: De gnoe leeft in kuddes en komt ook voornamelijk op de savannes voor.

 • Zebra: De zebra leeft op steppen en in graslanden. Je vindt in Kenia gewone zebra's en Grévy's zebra's.

 • Neushoorn: De neushoorn is een bedreigde diersoort en komt in Kenia dan ook weinig meer voor. De soorten die er voorkomen zijn de zwarte puntlipneushoorn en de witte breedlipneushoorn.

 • Buffel: De buffel is een kuddedier en komt voor in bossen en savannen.

 • Nijlpaard: Het nijlpaard vind je in alle rivieren en meren.

 • Krokodil: De krokodil zwemt in bijna alle rivieren van Kenia.

 • Leeuw: De leeuw leeft in savannen en open wouden. Hij leeft in groepjes.

 • Luipaard: Het luipaard is een nachtdier. Je ziet hem vooral in bossen, struikgewassen en grotten.

 • Olifant: De olifant is een kuddedier en leeft vooral in bossen en savannen.

 • Struisvogel: De struisvogel is een loopvogel en komt voor in de savannen en graslanden.

 • Cheeta: De cheeta leeft in open savannen en steppen. Het is het snelste zoogdier ter wereld. Hij kan een snelheid van zo'n 80 kilometer per uur bereiken en is dan ook een uitstekende jager.

 • Slang: Giftige slangen, zoals de cobra, de python, de mamba en de pofadder, leven in de graslanden en langs rivieren.

Nationale parken

De grootste en bekendste nationale parken van Kenia zijn Tsavo East (1.200.000 ha), Tsavo West (900.000 ha), Kora (170.000 ha), Aberdare (76.600 ha) en Amboseli (39.200 ha). Als u op safari gaat, doet u vaak een van deze parken aan. De eerstgenoemde parken zijn zo groot dat u er dagen kunt rondrijden zonder hetzelfde te zien.
© 2008 - 2024 Josevandekamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenia, combinatie van strand en safariHet is Kenia gelukt om als eerste als één van de Afrikaanse landen belangstelling te wekken voor de toeristische mogelij…
Zelf op safari in het Krugerpark van Zuid-AfrikaZelf op safari in het Krugerpark van Zuid-AfrikaHet Great Limpopo Transfrontier Park, ook bekend als het Krugerpark, is het grootste natuurreservaat in Zuid-Afrika. Er…
Isalo Nationaal Park, MadagaskarIsalo Nationaal park is een van de drukst bezochte nationaal parken van Madagaskar. Het park bestaat uit bergen, waar do…
Reisverslag: KeniaWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…

Kamp Vogelsang in Nationalpark EifelKamp Vogelsang in Nationalpark EifelIn de Duitse Eifel ligt het voormalig militair oefenterrein Kamp Vogelsang, een restant uit de Nazi-tijd, 110 vierkante…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ajoheyho, Pixabay
 • www.wikipedia.org
 • www.evd.nl
Josevandekamp (7 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.