Tanzania in 12 dagen

Tanzania/Arusha: Op een kleine 10 uur vliegen van Amsterdam, waan je jezelf bij aankomst in Arusha, al snel in een totaal andere wereld. ‘Een topper op het kleurenpalet van Oost- Afrika, een levend schilderij, waarvan de kunstenaar een uniek palet aan kleuren moet hebben gehad; een bonte mengeling van bloemen, dieren en mensen.’ Welkom in Tanzania'.

Tanzania

Tanzania is naast Kenia één van de populairste vakantiebestemmingen van Oost- Afrika, waar je op verschillende manieren van de natuur, de dieren en de mooie stranden kunt genieten. Toeristen die zich geen vakantie van en maand kunnen veroorloven, maar wel zoveel mogelijk willen zien en ontspannen, hebben de mogelijkheid om voor een pakketreis te kiezen. Vooral voor de reiziger die weet wat hij wil is een dergelijke reis een echte aanrader. Een pakketreis bestaat uit verschillende onderdelen. Uit die onderdelen kan een keuze worden gemaakt en vervolgens onderling worden gecombineerd. Naast een pakketreis is er de mogelijkheid voor een groeps(rond )reis of individuele reis. In dit artikel wordt ingegaan op de pakketreis, speciaal voor de reiziger met gebrek aan tijd en vakantiedagen.

We beginnen de reis in Arusha

Gekozen word voor een lodge op een voormalige koffieplantage. Omgeven door prachtige planten en acaciabomen, ligt het hoofdgebouw met receptie en een veranda met restaurant. In de directe omgeving, tussen al het groen, ontwaren zich de knusse vakantiewoningen. Uitkijkend over het immens grote gazon en zwembad heeft men vanaf de veranda een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van Mount Meru. Na twee dagen in dit prachtige oord te hebben vertoeft, gaan we uitgerust op pad met onze gids want op het programma staat een: safari. Een bijkomend voordeel van een zelf samengestelde reis is, dat je het kan treffen een gids voor jezelf te hebben, wat weer resulteert in een nieuw voordeel, namelijk dat je flexibeler bent en geen rekening hoeft te houden met andere mensen.

Ngorongoro National Park

Eén van de vele hoogtepunten van deze tour is de Ngorongoro krater, zo weelderig begroeit en vruchtbaar dat er meer dan 30000 wilde dieren leven. Hier zijn de lichtschakeringen zo overweldigend dat je de wereld voor even uit het oog verliest. Het wemelt er van de gnoes, leeuwen, buffels, bavianen en nog veel meer van wat er zich in het dierenrijk aan wild bevind. Een waar walhalla dus voor de liefhebbers van ‘wildlife’ want ook slapen doe je ’s nachts in één van de vele lodges of tentenkampen aan de rand van de krater en midden in de natuur.

Het Masai dorp

Ook een bijzonder hoogtepunt is een bezoek aan een Masai dorp. Deze dorpen zijn eveneens te vinden in de directe omgeving van de Ngorongoro krater. De Masai is een nomadenstam, welke leeft volgens de wetten der natuur. Men verbrandt bijvoorbeeld een grote oppervlakte aan graasgebied voor vee, een manier om de grond weer vruchtbaar te maken. Het leven binnen de gemeenschap is erg primitief te noemen. Zo leeft men in plaggenhutten waar in een beperkte ruimte het voedsel wordt bereid, gegeten en geslapen. Het slaapgedeelte van de hut wordt gedeeld met jonge dieren, welke een makkelijke prooi zijn voor roofdieren waardoor het voor een kalf 's nachts niet veilig genoeg is om buiten te blijven. Het Masaivolk is erg zuinig op hun vee, ze moeten er tenslotte van leven. Daarnaast profiteert men uiteraard ook van het toerisme dat massaal hun dorpen bezoekt en er met de hand gemaakte souvenirs kan kopen.

Lake Manyara

De tocht wordt vervolgd naar het Lake Manyara National Park. Een relatief klein park vergeleken met de Masai Mara of Serengeti maar het heeft wel een grote populatie aan wilde dieren. Ook hier is de ‘Big Five’ vertegenwoordigd en is het mogelijk het park in één dag helemaal te zien. Naar mate de dag verstrijkt, wisselen de prachtige kleurschakeringen elkaar af, een mooi schouwspel en een lust voor het oog. Flamingo’s die zich aan de rand van een zoutvlakte bevinden vormen met hun prachtige verendek, een toegevoegde waarde aan de eveneens zo kleurrijke horizon. Ook hier weer zijn de Lodges en tentenkampen niet weg te denken uit de directe omgeving van het park, zodat de reis de volgende dag uitgerust voortgezet kan worden.

Zanzibar

Na deze korte safari kan er voor gekozen worden om de vakantie af te sluiten aan het strand, bijvoorbeeld op het eiland Zanzibar, dat voor de kust van Tanzania ligt. In een klein propeller vliegtuig, vliegt men in ruim een uur naar dit prachtige, exotische eiland. Hotels zijn er in overvloed, zowel aan het strand als in Stonetown, de geboorteplaats van zanger Freddy Mercury. Ondanks dat de hagelwitte stranden en de azuurblauwe zee het voor menigeen erg aantrekkelijk maakt om er tot het einde van de vakantie te blijven, is een dagje Stonetown zeker aan te raden. Je vindt er een overvloed aan kleine markten waar heel veel fruit en verse vis wordt verkocht. De pittoreske straatjes zijn smal en hebben een armoedige uitstraling maar zijn ondanks dat, een wandeling de moeite waard. Onder het lopen door zie je prachtige, van hout bewerkte deuren, souvenirs en kraampjes met specerijen. Een mengeling van stank, afkomstig van de vismarkt en de heerlijke geur van kruidnagel is een ware ontdekkingsreis voor de zintuigen.

Einde van een 12-daagse reis

Na deze vakantie heb je in korte tijd heel veel gezien en beleefd, en heb je mogen proeven van de mooie natuur en cultuur van een prachtig Afrikaans land, genaamd: Tanzania.
© 2012 - 2024 Makena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationaal Park Masai Mara in KenyaNationaal Park Masai Mara in KenyaMasai Mara is zonder twijfel het meest bekende wildpark van Kenya. Het is Afrika ten top. De masaikrijgers die er leven…
Tanzania, rijk aan wild en natuurTanzania, een land dat is ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere Britse kolonie Tanganjika en de eilandengroep Zan…
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…
Tanzania - safaritochten en snorkelenTanzania - safaritochten en snorkelenTanzania is gelegen in Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Uganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia…
Zelfstandig rondreizen en Backpacken in CambodjaCambodja is een geweldig en veilig land om te backpacken en op jezelf rond te reizen. Cambodja heeft prachtige tempels,…
Makena (3 artikelen)
Laatste update: 13-04-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.