Zelfstandig rondreizen en Backpacken in Cambodja

Cambodja is een geweldig en veilig land om te backpacken en op jezelf rond te reizen. Cambodja heeft prachtige tempels, een schitterende natuur en hele hartelijke mensen. Zelf vond ik Cambodja, nog meer dan Thailand, het land van de glimlach.

Naar Cambodja via Thailand

Cambodja is via Thailand heel gemakkelijk en vooral goedkoop te bereiken. Je kan het beste een vlucht boeken naar Bangkok. Als je dan toch in Bangkok bent dan is het leuk om hier een paar dagen te blijven en indien je meer tijd hebt zou je zelfs een combinatiereis (Thailand en Cambodja) kunnen samenstellen.

Vanaf Bangkok vlieg je met Airasia heel voordeling (rond de 40 euro per persoon) naar Phnom Penn in Cambodja. Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger. Er is nu zelf een promotietarief van 5,51 euro (exclusief taxen) als je boekt in juni, juli of augustus 2012!

Phnom Penn

Bij aankomst in Phnom Penn zoek je bij de uitgang van de luchthaven een tuk tuk chauffeur op en onderhandel je over de prijs. Zo kan je voordelig naar je hotel worden gebracht. Een taxi nemen kan natuurlijk ook, maar dat is iets duurder. Je kan in het Castle hotel midden in het centrum een voordelige kamer boeken. Dit kan je het beste van te voren boeken vanuit Nederland via de website van het hotel.

Een bezoek aan Phnom Penh zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan het restaurant Friends. Voormalige straatkinderen krijgen hier onderwijs en worden opgeleid om in het restaurant te werken (tip: RTL travel aflevering met Floortje Dessing). Je vind dit restaurant op nummer 215, straat 13.

De volgende ochtend (of de avond van te voren) regel je voor de deur van het hotel een tuk tuk naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Phnom Penh. We adviseren je om in ieder geval een bezoek te brengen aan het Tuol Sleng museum en de Killing Fields. Ga eerst naar het Tuol Sleng museum en daarna pas naar de Killing Fields. Het museum Tuol Sleng is een indrukwekkend oud schoolgebouw dat gebruikt werd als gevangenis en verteld je veel over de geschiedenis. Wanneer je eerst naar het museum gaat, dan ben je goed geïnformeerd voordat je naar de begraafplaats met massagraven gaat. In het museum hangen veel confronterende foto's. Zeker wanneer je gaat kijken naar de angst op de gezichten dan kan je je bijna niet voorstellen dat dit heeft kunnen gebeuren en dat dit nog niet eens zo heel lang geleden gebeurd is, namelijk van 1925 tot 1998. Na het museum brengt de tuk tuk chauffeur je naar de massagraven van de Killing Fields. Ruim zeventienduizend mensen zijn hier omgebracht. In het gebouwtje kan je elk uur een korte film bekijken over de geschiedenis van de Killing Fields.

Boottickets van Phnom Penn naar Siem Reap

Bij aankomst in Phnom Penn regel je zo spoedig mogelijk tickets voor de boot naar Siem Reap. Dit doe je bij een boekingskantoortje aan de boulevard of via het hotel. Je kan ook bustickets regelen indien je liever niet met de boot gaat, maar de boottocht is zo indrukwekkend dat je dit niet wilt missen. De boottocht duurt ongeveer 6 uur en je vaart over het Tonlé Sap meer. In de boot heb je twee gereserveerde zitplaatsen die lijken op een busplaats. Ze zitten confortabel en voorin is genoeg plek voor je backpack. Je kan ook op het dak van de boot zitten. Vanaf het dak (maar ook door het raam) kan je het leven van de mensen langs de oevers goed zien. Onderweg kom je veel huizen op palen tegen en zie je kinderen in de rivier spelen.

Siem Reap

Aangekomen in Siem Reap staan er bij de aankomststeiger heel veel tuk tuk chauffeurs op je te wachten. Ze roepen allemaal dat ze je gratis willen brengen naar hun hotel. Het is lastig om in deze chaos een keuze te maken, dus het is slim om je hotel en transfer vooraf goed te regelen. Wil je niet in het drukke centrum verblijven dan is de Lotus Lodge, net iets buiten het centrum een goede tip. Voor een kleine vergoeding komt deze Nederlandse eigenaar je ophalen bij de haven. De Nederlandse eigenaar kan tevens de Angkor Wat tour met betrouwbare tuk tuk chauffeur voor je regelen. Bij deze Lodge is ook een heerlijk zwembad, echt een plek om even bij te komen voordat het volgende avontuur begint. Ook wanneer je ’s ochtends de tempels gaat bezoeken, is het fijn om ’s middags even te ontspannen bij het zwembad en te genieten van het heerlijke eten wat ze hier maken.

Angkor Wat

Het tempelcomplex Angkor Wat is één van de prachtigste wereldwonderen die je ooit zult zien. Het complex is ongeveer 25 vierkante kilometer en bestaat uit meer dan 50 tempels. Wat je het beste kan doen is een dag van te voren een tuk tuk chauffeur regelen voor drie dagen. Voor ongeveer 20 euro rijden ze je de hele dag langs alle tempels. Dit is echt een aanrader want zo verplaats je je het snelst en kan je veel zien in korte tijd. Je kan kiezen voor een ééndagsticket. Je hebt dan een lange dag voor de boeg waarin alleen tijd is voor de meest populaire en dichtbij elkaar liggende tempels. Aan te raden is om een driedaagsticket te nemen en het allemaal iets relaxter te doen. De eerste dag kan je dan om 5.00 uur ’s ochtends vertrekken om de zonsopkomst bij Angkor Wat te zien. Dit is een echte aanrader bij helder weer, omdat de weerspiegeling van de Angkor Wat tempel in het water heel mooi te fotograferen is door de zonsopkomst. In overleg met de tuk tuk chauffeur (het is handig als je drie dagen dezelfde chauffeur hebt) kan je een route uitstippelen. Op de eerste dag kan je bijvoorbeeld na de zonsopkomst bij Angkor Wat de “Grand” tour doen in combinatie met de Rolous groep. De tweede dag bijvoorbeeld de “Small” tour met Banteay Srei en de laatste dag alleen Ankor Thom en Ankor Wat.

Doorreizen in Cambodja of terugvliegen naar Bangkok

Na afloop van dit geweldige tempelavontuur kan je verder door reizen in Cambodja, bijvoorbeeld naar Sihanoukville wanneer je nog even lekker wilt relaxen aan het strand. Voor tips en mogelijkheden verwijzen we door naar de website van Cambodja online.
Terugvliegen naar Bankgkok kan ook vanaf Siem Reap, dit doe je het voordeligst via Bangkokairways.
© 2012 - 2024 Marc-karen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambodja, een land met een wereldwonder!Cambodja, een land met een wereldwonder!Het toerisme is in Cambodja nog maar weinig ontwikkeld, ook al beschikken ze over misschien wel de mooiste tempel ter we…
Hoe bezoek ik Angkor Wat in Cambodja; tips en adviezenHoe bezoek ik Angkor Wat in Cambodja; tips en adviezenAngkor Wat, gelegen in de provincie Siem Reap in Cambodja, is de belangrijkste tempel van het tempelcomplex Angkor, één…
Tempelcomplex Angkor, de belangrijkste tempels op een rijtjeTempelcomplex Angkor, de belangrijkste tempels op een rijtjeAngkor Wat, gelegen in de provincie Siem Reap in Cambodja, is de belangrijkste tempel van het tempelcomplex Angkor, één…
Een reis door CambodjaEen reis door CambodjaZelfs voor wie al in andere landen in de regio gereisd heeft kan Cambodja toch nog een cultuurshock zijn. Het is een erg…

Tanzania in 12 dagenTanzania/Arusha: Op een kleine 10 uur vliegen van Amsterdam, waan je jezelf bij aankomst in Arusha, al snel in een totaa…
Barcelona, stad van diversiteitBarcelona, stad van diversiteitPersoonlijk vind ik Barcelona een geweldige stad. En dat komt vooral door de diversiteit die Barcelona te bieden heeft.…
Bronnen en referenties
  • http://www.hotelcastle.com.kh
  • http://www.friends-international.org/shop/restaurants.asp
  • http://www.lotus-lodge.com
  • http://www.cambodjaonline.nl/
Marc-karen (11 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.