Tempelcomplex Angkor, de belangrijkste tempels op een rijtje

Tempelcomplex Angkor, de belangrijkste tempels op een rijtje Angkor Wat, gelegen in de provincie Siem Reap in Cambodja, is de belangrijkste tempel van het tempelcomplex Angkor, één van de huidige zeven wereldwonderen. De namen Angkor en Angkor Wat worden nog wel eens door elkaar gehaald. In dit artikel leest u welke tempels u kunt bezoeken binnen het complex. Naast de bekendste tempels Angkor Wat, Angkor Thom met haar prachtige Bapuon en Ta Phrom, beter bekend als de Tombraidertempel, vindt u ook informatie over een groot aantal andere tempels.

Wat is Angkor Wat?

De naam Angkor Wat wordt gebruikt om drie verschillende dingen te benoemen. Angkor Wat is de naam van een belangrijke tempel in de provincie Siem Reap in Cambodja, maar wordt ook gebruikt om het gehele tempelcomplex in deze regio aan te duiden (eigenlijk heet deze officieel Angkor, maar in de toeristische volksmond wordt dit vaker Angkor Wat genoemd). Dit tempelcomplex vormt de overblijfselen van een oude, verloren stad, die ook Angkor wordt genoemd. Het tempelcomplex Angkor Wat bestaat uit een grote verzameling hindoeïstische tempels. De tempel Angkor Wat is één van de overblijfselen uit de Khmer-periode en is waarschijnlijk gebouwd tussen 1113 en 1145. Het tempelcomplex van Angkor wordt internationaal beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Het behoort dan ook onder de huidige zeven wereldwonderen. Een bezoek aan Angkor is een bijzondere ervaring en absoluut de moeite waard.

Een bezoek aan Angkor, waar u aan moet denken

Een bezoek aan Angkor is een behoorlijke onderneming. U dient voor uzelf te bepalen hoe u wilt dat uw bezoek aan Angkor eruit ziet en het liefst nog voordat u aan de poorten van het tempelcomplex staat. Waar overnacht u? Hoe reist u van tempel naar tempel? Hoeveel dagen gaat u het tempelcomplex bezoeken? Welke tempels bezoekt u en welke tempels slaat u over? Een bezoek aan Angkor is dus nog een behoorlijke operatie. In het artikel Hoe bezoek ik Angkor Wat in Cambodja; tips en adviezen vindt u tips en adviezen over de mogelijkheden om Angkor te bezoeken. In dit artikel worden een aantal tempels binnen Angkor nader toegelicht.

Welke tempels wilt u bezoeken?

Er is een groot aantal tempels te vinden binnen het tempelcomplex Angkor. Om te kunnen beslissen welke tempels u graag wilt bezoeken worden hieronder een aantal tempels kort toegelicht. Uiteindelijk bepaalt u helemaal zelf welke tempels u wilt bezoeken. Als u graag alleen de 3 eerste tempels bezoekt en na 1 dag genoeg heeft van Angkor is dat uw goed recht. En dat geldt ook voor hen die liever 7 dagen lang rondwandelen tussen deze eeuwenoude tempels en kilometers afreizen om de meest ver weg gelegen tempels te bezoeken. Iedereen heeft hierin een eigen voorkeur.

De centraal gelegen tempels

Hieronder vindt u de beschrijving van een aantal centraal gelegen tempels. De eerste drie tempels (Angkor Wat, Angkor Thom en Ta Phrom) vormen de bekendste en belangrijkste tempels van Angkor, maar dit zijn absoluut niet de enige tempels die een bezoek waard zijn.

Angkor Wat: Deze tempel vormt het gezicht van het complex Angkor. De tempel Angkor Wat, gebouwd tussen 1113 en 1145, is de grootste etagepiramide van het vasteland van Zuidoost-Azië. De bouwstijl van Angkor Wat voert terug op de stichting van de eerste steden en tempels in het gebied.

Angkor Thom: Angkor Thom vormt een tempelcomplex binnen een tempelcomplex. Hier vindt u de beroemde Bayon, een tempel met allerlei gezichten in de architectuur verweven. Dit vinden veel mensen de mooiste en meest indrukwekkende tempel van Angkor. Daarnaast vindt u hier:
  • Bapuon: een tempel die enkel van buitenaf bezichtigd kan worden.
  • Phimeanakas: een tempel die u kunt beklimmen en zodoende een redelijk uitzicht kunt hebben over de omgeving.

Ta Phrom: Deze tempel staat beter bekend als de Tombraider-tempel vanwege de film die hier werd opgenomen. Voor de bezoeker zijn vooral de bomen die over, door en om de tempels heen groeien zeer indrukwekkend.

Banteay Samré: Deze tempel wordt lang niet door iedereen bezocht en is misschien juist daarom wel een bezoekje waard. Terwijl u in vrijwel alle andere tempels wordt omringd door andere toeristen kunt u in Banteay Samré vaak in uw eentje genieten van de tempel.

Banteay Kdei: Bij deze tempel loopt u in een bijna rechte lijn dwars door een langgerekte tempel heen met allerlei prachtige versieren om u heen en allerlei gangen en nisjes links en rechts van u. Uw chauffeur zal vaak met u afspreken dat hij u aan de ene kant afzet en aan de andere kant ophaalt.

Preah Khan: Deze tempel is zeer belangrijk en groot, maar op zichzelf heeft de tempel verder niet enorm veel aantrekkingskracht op het publiek.

Preah Neak Pean: Deze tempel wordt karakteriseerd door een toren die wordt omringd door aangelegde waterkanalen en vormt een leuke afwisseling als u wordt overrompeld door alle andere tempels.

Verder weg gelegen tempels

De bovenstaande tempels liggen allemaal redelijk centraal en zijn gemakkelijker te bereiken dan de onderstaande tempels. De tempels die hieronder worden toegelicht liggen verder van het ticketoffice verwijderd. Met name Beng Melea ligt ver weg.

Banteay Srei: Deze tempel staat bekend om haar prachtige en zeer gedetailleerde sculpturen. Deze tempel is absoluut een bezoek waard.

Kbal Spean: Hier vindt u zowel onder als boven water beeltenissen van hindoegoden. Om deze plek te bereiken dient u eerst een filnke afstand af te leggen vanaf het ticketoffice en daarna loopt u over een stijgend bospad. Dit is een pittige klim.

Beng Melea: Zoals gezegd, bevindt deze tempel zich behoorlijk ver weg van de rest. De tempel is voor een deel vergaan en wordt langzaam teruggenomen door de jungle. In Ta Phrom wordt de begroeiing keurig gemanicuurd, hier is dat niet het geval. U klimt en klautert hier, onder begeleiding van een gids, tussen de lianen en omgevallen brokstukken door de tempel. Deze ervaring heeft u nergens anders binnen Angkor.

Roluosgroep: Onder de Roluos groep vallen een aantal zeer oude tempels. Sommigen zijn het voorbeeld van de eerste permanente gebouwen die door de Khmer werden gebouwd.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambodja, een land met een wereldwonder!Cambodja, een land met een wereldwonder!Het toerisme is in Cambodja nog maar weinig ontwikkeld, ook al beschikken ze over misschien wel de mooiste tempel ter we…
Zelfstandig rondreizen en Backpacken in CambodjaCambodja is een geweldig en veilig land om te backpacken en op jezelf rond te reizen. Cambodja heeft prachtige tempels,…
Angkor Wat in CambodjaAngkor Wat in CambodjaAngkor Wat in Cambodja en de andere stenen tempels in de oude hoofdstad van de Khmer werden gebouwd voor godkoningen. Om…
Lateriet  Rode aarde en bouwmateriaal van Angkor WatLateriet Rode aarde en bouwmateriaal van Angkor WatLateriet - het wordt ook wel 'magic stone' genoemd vanwege zijn bijzondere eigenschappen - is een kleihoudende zandsteen…

Forteiland Pampus: niet alleen voor pampus liggen!Een ontmanteld fort waar de verhalen van de gidsen de geschiedenis doen herleven. Op het terras uitkijken over het Marke…
Dwars door Cuba: de historische stad van Santiago de CubaEen wandeling doorheen het historische centrum van Santiago de Cuba, Cuba's tweede grootste stad, is een belevenis voor…
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.