Een bezoek aan Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja

Een bezoek aan Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Phnom Penh heeft een aantal bezienswaardigheden die absoluut een bezoek waard zijn, van het mooie Koninklijke Paleis tot de afschuwwekkende Killing Fields van Choeung Ek en het Tuol Sleng Museum (S-21) waar de bloedige geschiedenis van Cambodja wordt getoond. Daarnaast is Phnom Penh een stad met veel leuke restaurants en mooie boulevards. In dit artikel vindt u tips en adviezen voor een bezoek aan Phnom Penh op uw reis door Cambodja.

Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en ligt in het zuidoosten van Cambodja, op de plek waar de Mekongrivier en de Tonle Sap rivier samenkomen. In Phnom Penh leven zo'n 1,3 miljoen inwoners. De stad wordt gekenmerkt door haar Franse stedenbouw, afkomstig uit de koloniale tijd toen de Fransen hier heersten. De stad heeft een zeer regelmatig en een wat ongeïnspireerd stratenpatroon. Dit wordt afgewisseld met mooie, brede boulevards. De boulevards, met name de boulevards langs de rivier, zijn een lust voor het oog en hier zijn dan ook de meeste barren en restaurants gesitueerd.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden van Phnom Penh zijn onder te verdelen in een groep mooie bezienswaardigheden en een aantal afschuwwekkende bezienswaardigheden die betrekking hebben op het bloedige verleden van Cambodja. Beide groepen zijn absoluut een bezoek waard.

Het Koninklijke Paleis

Het Koninklijke paleis in Phnom Penh is niet zo groot en prachtig als het paleis in Bangkok. Toch is het paleis van Phnom Penh absoluut een bezoek waard. Met name de Zilveren Pagode op het paleisterrein is indrukwekkend. De vloer van deze pagode bestaat uit ruim 5000 tegels van zilver. Op het paleisterrein staan veel mooie boeddhabeelden, waaronder een beeld van massief goud ingelegd met meer dan 2000 edelstenen.

Wat Phnom

De tempel Wat Phnom bevindt zich op een kleine heuvel in de stad, op het hoogste punt van de stad. Phnom Penh dankt haar naam aan deze plek. Het verhaal is als volgt. In 1372 vond een rijke weduwe, genaamd Penh, vier boeddhabeeldjes. Ze maakte een heiligdom voor de beeldjes op de heuvel vlak bij haar huis. Vandaar de naam Phnom Penh (letterlijk: de berg van Penh). Later is de heuvel verhoogd en is er een grotere tempel op gebouwd; Wat Phnom. Deze tempel wordt druk bezocht op feestdagen.

De bloedige geschiedenis: Pol Pot en de Khmer Rouge

Cambodja is lange tijd gebukt gegaan onder het bloedige bewind van Pol Pot. Van 1975 tot 1979 was de militaire tak van de communistische Khmer Rouge in dit land aan de macht, onder leiding van Pol Pot. Pol Pot wilde een communistische, agrarische superstaat creëren waarin geen verschil was tussen arm en rijk. Nadat hij de macht had gegrepen liet hij de steden evacueren en verplichtte hij iedereen om te werken in collectieve boerderijen. Hij liet alles en iedereen die een bedreiging vormde voor hem of zijn plan ombrengen. Hij bestempelde intellectuelen, artsen, monniken, leraren en mensen uit de stad als vijanden en liet hen executeren. Tijdens deze periode zijn naar schatting 2 miljoen mensen omgekomen, dat was meer dan een kwart van de totale bevolking.

Tuol Sleng Museum (S-21)

Om iets te begrijpen van de verschrikkingen tijdens deze periode is een bezoek aan het Tuol Sleng-museum aan te raden. Het Tuol Sleng Genocide Museum, beter bekend als Security Prison 21 (S-21), is het gebouw waar naar schatting 20.000 mensen zijn vastgehouden tijdens het Pol Pot-regime. Het was vroeger een middelbare school midden in Phnom Penh, maar in 1975 is het omgebouwd tot een gevangenis waar mensen werden gemarteld. Nu, 30 jaar later, is er een hoop bekend over de gruwelijkheden die zich hier hebben afgespeeld en het oude schoolgebouw functioneert nu als museum. Sommige gevangenen stierven in S-21, maar anderen werden naar een plek gebracht die 15 kilometer buiten de stad ligt, Choeung Ek, nu beter bekend als the Killing Fields.

The Killing Fields of Choeung Ek

Choeung Ek ligt 16 kilometer buiten Phnom Penh. Naar schatting zijn alleen al op deze plek, op dit killing field, 17.000 mensen omgekomen. Hier vindt u een herdenkingstoren waarin de schedels van meer dan 8000 slachtoffers zijn opgestapeld. Terwijl u rondloopt tussen de massagraven beseft u zich langzaam, stukje bij beetje, steeds beter wat hier gebeurd is in een aantal jaren tijd. Een bezoek aan de Killing Fields wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het Tuol Sleng Museum. Deze bezoeken maken een heftige indruk op de bezoekers. Toch is het belangrijk dat toeristen deze plekken blijven bezoeken. De geschiedenis van Cambodja mag niet worden vergeten.

Accommodatie

Phnom Penh is een grote stad en zodoende is er ook veel accommodatie te vinden. Van lowbudget guesthouses tot dure, luxueuze hotels, alles kan. Het is ook mogelijk om voor niet al te veel geld in één van de Chinese hotels te overnachten, waar de prijs-kwaliteit verhouding uitstekend is.

Eten

Phnom Penh biedt een grote diversiteit aan eetgelegenheden, van typisch Cambodjaans tot Westerse hamburgers. Met name de restaurants op de oever van de rivier worden veel bezocht door toeristen. Dit is ook de plek waar zich de meeste barren bevinden.

Gevaar

Over Phnom Penh wordt wel eens gezegd dat het een onveilige stad zou zijn. Over het algemeen is Phnom Penh een veilige stad. Maar zoals bij alle grote steden dient u zich er bewust van te zijn wat veilig gedrag is en wat niet. Door de grootschalige armoede in Cambodja komt diefstal in deze stad vaak voor. 's Nachts alleen over straat lopen met waardevolle spullen is dus niet verstandig. Bepaalde clubs en bars kunnen ook beter worden vermeden. Sommige uitgaansgelegenheden zijn namelijk populair bij het nageslacht van hooggeplaatste figuren uit regering, leger en politie. Deze jongeren zijn boven de wet verheven en kunnen zich alles permitteren, zij dragen vaak wapens bij zich en een ruzie met één van deze opgeschoten Cambodjaanse nouveau riche kan dus snel uit de hand lopen. Vraag dus ter plekke waar u wel en niet naar toe kunt gaan.

Vervoer

Phnom Penh is zeer goed bereikbaar. De stad heeft een vliegveld. Daarnaast ligt de hoofdstad van Cambodja op verschillende hoofdroutes die door het land lopen en zodoende is de stad ook goed te bereiken met de bus. Binnen de stad is vervoer met de moto het gemakkelijkst, dit zijn scooterrijders die passagiers meenemen. Geen zorgen, als u een moto zoekt hoeft u niets te doen, de moto vindt u wel. Ook túktúk's, gemotoriseerde riksja's en taxi's zijn een gemakkelijke vorm van transport binnen de stad.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfstandig rondreizen en Backpacken in CambodjaCambodja is een geweldig en veilig land om te backpacken en op jezelf rond te reizen. Cambodja heeft prachtige tempels,…
Cambodja, een land met een wereldwonder!Cambodja, een land met een wereldwonder!Het toerisme is in Cambodja nog maar weinig ontwikkeld, ook al beschikken ze over misschien wel de mooiste tempel ter we…
Cambodja - Phnom-Penh, Heuvel van PenhCambodja - Phnom-Penh, Heuvel van PenhCambodja is een land gelegen in Azië. Het land grenst aan Laos, Thailand en Vietnam. Ook ligt Cambodja aan de Zuid-Chine…
Een reis door CambodjaEen reis door CambodjaZelfs voor wie al in andere landen in de regio gereisd heeft kan Cambodja toch nog een cultuurshock zijn. Het is een erg…

Vakantie op BarbadosVakantie op BarbadosBarbados is een populaire vakantiebestemming. Barbados is een klein eiland in de Caraïbische zee. Het heeft vele witte z…
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.