Sihanoukville, een kustplaats in Cambodja

Sihanoukville, een kustplaats in Cambodja Sihanoukville ligt in het zuiden van Cambodja en is de belangrijkste (en eigenlijk de enige) badplaats van Cambodja. Het toerisme naar Cambodja groeit de laatste jaren enorm en Sihanoukville raakt dan ook steeds beter ingesteld op toeristen. Van luxueuze resorts en hotels tot goedkope backpacker guesthouses, van mogelijkheden tot duiken en snorkelen tot culturele uitstapjes naar omliggende steden. Sihanoukville heeft de toerist veel te bieden.

Sihanoukville

Sihanoukville ligt in het zuiden van Cambodja. De stad bestaat uit twee delen: het centrum en Sihanoukville-aan-zee. Het centrum is niet interessant voor toeristen. Er zijn hier geen historische gebouwen te vinden en er zijn geen culturele bezienswaardigheden. De markt is op zich wel een bezoek waard, vooral om te zien hoe hier exotische zeevruchten verhandeld worden. Sihanoukville-aan-zee is vele malen interessanter voor toeristen. Sihanoukville is namelijk de belangrijkste (en eigenlijk de enige) badplaats van Cambodja. Het lijkt wel alsof hier iedere dag nieuwe luxueuze hotels en backpacker guesthouses uit de grond worden gestampt.

De stranden

Sihanoukville wordt aan drie kanten begrensd door het water van de Golf van Thailand. Dit heeft als gevolg dat er verschillende stranden zijn. Bij de haven ligt Victory Beach. Dit is de plek waar vroeger de meeste backpackers heen gingen. Door de ontwikkeling van de stranden ten zuiden van de stad heeft het dit strand veel van zijn aantrekkingskracht verloren voor de backpackers die hun onderkomen nu zuidelijker zoeken. Het populairste strand is Ochheutal Beach. Naast Ochheutal beach ligt Serendipity Beach, dat tegenwoordig niet meer zo genoemd mag worden. Ten oosten van Serendipity Beach ligt een strand dat rustiger is dan Ochheutal Beach en daardoor door veel mensen als prettiger wordt ervaren; Otres Beach. Het toerisme naar Cambodja groeit de laatste jaren enorm en het zal dan ook niet lang meer duren voordat ook aan dit strand de guesthouses, hotels en restaurants als paddestoelen uit de grond schieten. Ten slotte is er nog een strand; Sokha Beach, een niet-openbaar strand, in beslag genomen door een luxe vakantieresort. De stranden in dit gebied zijn niet erg breed (lengte vanaf het water tot de begroeiing/gebouwen), maar wel enorm lang. Op de meeste stranden bevinden zich talloze restaurants en barretjes waar u kunt genieten van een lekkere warme stranddag met als afsluiter een geweldig uitzicht op de zonsondergang.

Accommodatie

In Sihanoukville is werkelijk elke vorm van accommodatie te vinden. Van goedkope budget guesthouses en slaapzalen met meerdere bedden voor de backpackers tot luxueuze resorts en hotels. Alles is hier aanwezig en het lijkt er op dat er de komende jaren alleen nog maar meer bijgebouwd zal worden.

Activiteiten

De belangrijkste activiteit in Sihanoukville is, zoals in elke badplaats, luieren en genieten van de zon. Zwemmen en zonnen staan absoluut bovenaan in het rijtje met de populairste activiteiten. Maar het is ook mogelijk om een uitstapje te maken naar de eilanden voor de kust. Daarnaast zijn duiken, vissen en snorkelen populaire activiteiten.
Maar niet alleen op zee zijn er activiteiten mogelijk. U kunt bijvoorbeeld ook het visserijdorp in Stung Hauv bezoeken, een uitstapje maken naar de Watervallen van Kbal Chay of naar het prachtige Ream Nationaal Park afreizen. Ook de steden Kampot, Kep en Bokor liggen niet ver van Sihanoukville en vormen mogelijke uitstapjes.

Nachtleven

Het nachtleven in Sihanoukville is erg goed voor Cambodjaanse begrippen. Dit is dan ook één van de redenen, misschien wel de belangrijkste reden, dat backpackers hier zo vaak naartoe komen. Er is elke avond wel een strandfeest te vinden.

Eten en drinken

Sihanoukville biedt iets unieks als het aankomt op eten en drinken. Hier eet u bij vrijwel ieder strandtentje verrukkelijk en voor weinig geld. Vanwege de locatie aan de zee en de korte afstand tot de belangrijke haven worden hier elke dag enorme hoeveelheden verse vis afgeleverd. Als u 's avonds over het strand wandelt kunt u zelf kijken waar u de vis er het lekkerst uit vindt zien en vervolgens wordt uw maaltijd voor uw ogen op de barbeque bereid terwijl u met uw blote voeten in het zand zit te genieten van de zonsondergang met een Cambodjaans biertje in uw hand. Werkelijk waar, dit is puur genieten.
Tip: Mocht u in Sihanoukville zijn, kijk dan uit naar de strandtent 'Small but Sweet' (op Ochheutal Beach, vanaf Serendipity Beach een paar honderd meter vóór Chiva Shack), gerund door Dara en zijn familie. Hij spreekt goed Engels en is altijd in voor een praatje. Ook kan hij u goed helpen met van alles en nog wat.

Vervoer

Er zijn een aantal manieren om u binnen de stad te verplaatsen. Veel toeristen lopen rond, maar er zijn ook taxi's en mannen op motorfietsen die u graag rondrijden. Daarnaast zijn ook de bekende túk-túk's (wagentjes getrokken door een motorfiets) op vrijwel iedere straathoek te vinden. Sihanoukville is prima te bereiken met de bus, zelfs met internationale bussen, en heeft daarnaast ook nog een eigen vliegtuig.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambodja, een land met een wereldwonder!Cambodja, een land met een wereldwonder!Het toerisme is in Cambodja nog maar weinig ontwikkeld, ook al beschikken ze over misschien wel de mooiste tempel ter we…
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…
Cuba tropische vakantie in de winter: strand en cultuurLange witte palmstranden en een tropisch klimaat op Cuba terwijl het winter is in Nederland. Een uitstekende strandvakan…
Bloemendaal aan Zee: bereikbaarheid en parkerenBloemendaal aan Zee: bereikbaarheid en parkerenBloemendaal aan Zee is geen typische badplaats met authentiek dorp aan de boulevard. Bloemendaal aan Zee ligt namelijk m…

Competa - Pittoresk dorp in AndalusieCómpeta. Een pittoresk bergdorp verscholen tussen de bergen in het hart van Andalusië. Hier proeft men nog het échte Spa…
Frigiliana - Moors bergdorp waar de tijd lijkt stil te staanFrigiliana is een schitterend bergdorp in Zuid-Spanje, in de provincie Málaga, waar nog duidelijk de Moorse invloeden me…
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.