Bloemendaal aan Zee: bereikbaarheid en parkeren
Bloemendaal aan Zee is geen typische badplaats met authentiek dorp aan de boulevard. Bloemendaal aan Zee ligt namelijk midden in de natuur en duinen en het dorp Bloemendaal is op enkele kilometers afstand gelegen. Bloemendaal aan Zee staat bekend vanwege het mooie en schone strand maar ook vanwege de bruisende strandtenten waar muziek centraal staat. De badplaats is vooral geliefd onder jongeren die uit het hele land naar Bloemendaal komen om te genieten van zon, zee, strand en muziek. Maar hoe bereik je Bloemendaal en waar kan je parkeren? Alle relevantie informatie over de bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer en waar je kunt parkeren zijn samengevat.
Inhoud
Bloemendaal
Bloemendaal aan Zee is één van de bekendste badplaatsen van Nederland. In tegenstelling tot de meeste badplaatsen is de badplaats an sich zeer klein. Er is bijvoorbeeld geen sprake van een aangrenzend dorp met woningen, winkels of dorpskern. Het dorp Bloemendaal is namelijk enkele kilometers landinwaarts gelegen. Het strand van Bloemendaal bestaat uit een strand, een weg die je langs het strand voert, parkeerterreinen en diverse strandtenten. Het zijn juist deze strandtenten die Bloemendaal de grootste bekendheid geven. Op de terrassen van de strandtenten in Bloemendaal is het toegestaan muziek te draaien waardoor het een populaire badplaats onder jongeren is. Buiten de strandtenten zijn er verschillende strandwinkels waar eten, drinken en visgerechten worden verkocht. Het strand van Bloemendaal beschikt over het certificaat voor schone en veilige stranden en is omringd door grote natuurgebieden. Het strand van Bloemendaal is ruim 4000 meter lang waarvan ruim 1000 meter voor nudisten is gereserveerd.
Strandtenten
Bloemendaal aan Zee is niet alleen geliefd vanwege het mooie strand. Het zijn vooral de strandtenten die bezoekers uit heel Nederland naar Bloemendaal doen reizen. In tegenstelling tot de strandtenten van bijvoorbeeld het nabij gelegen Zandvoort aan Zee mag in Bloemendaal ook op het terras muziek worden gedraaid. Hierdoor hebben de strandtenten een uiterst trendy uitstraling. Diverse strandtenten zijn befaamd vanwege de dancemuziek en dj's die de bezoekers in zomerse sferen brengen. Enkele bekende strandtenten zijn De Republiek, Beachclub Vroeger, La Dolce Vita, Woodstock 69 en Bloomingdale. Vooral de laatste strandtent heeft landelijke bekendheid.
Auto en parkeren
Bloemendaal aan Zee is enkele kilometers ten westen gelegen van onder meer Haarlem en Bloemendaal. De badplaats is ook op korte afstand noordelijk van Zandvoort aan Zee gelegen. Bloemendaal aan Zee is bereikbaar via de N200 die Zandvoort aan Zee en Haarlem verbindt. Deze N200 is op het traject tussen Haarlem en Bloemendaal aan Zee "Zeeweg" genaamd en op het traject tussen Zandvoort aan Zee en Bloemendaal aan Zee "Boulevard Barnaart" genaamd. De N200 heeft onder andere een verbinding met de autosnelweg A9.
Parkeren
Parkeren is mogelijk op meerdere plaatsen in Bloemendaal aan Zee. Zo kan er geparkeerd worden langs de boulevard. Er zijn parkeerplaatsen over de gehele lengte van het strand. Ook beschikt Bloemendaal aan Zee over twee grote parkeerterreinen:
- Parkeerterrein Zeeweg (adres: Zeeweg te Overveen)
- Parkeerterrein Parnassiaweg (adres: Parnassiaweg te Overveen)
Parkeertarieven
Parkeren in Bloemendaal aan Zee kost € 2,20 per uur waarbij een maximum dagtarief van € 15,- geldt.
Openbaar vervoer en fiets
Op drukke warme dagen voorkom je veel stress door met het openbaar vervoer te reizen naar het strand. Je voorkomt hiermee uitgebreide files en de kans op het mislopen van een parkeerplaats. Ook de fiets is een ideaal vervoersmiddel.
Bus
Er zijn twee buslijnen die van en naar Bloemendaal aan Zee rijden. Dit betreft de buslijnen 80 (traject Amsterdam naar Zandvoort) en 84 (traject Haarlem naar Zandvoort). Buslijn 80 rijdt het gehele jaar viermaal per uur. Buslijn 84 daarentegen rijdt eenmaal per uur tussen 19.00 en 24.00 uur tijdens de zomermaanden. Bloemendaal aan Zee beschikt over meerdere bushaltes, te weten bushalte 'Overveen Strand' en bushalte 'Helios'.
Trein
Bloemendaal aan Zee beschikt niet over een eigen treinstation. Wel zijn er treinstations in dorpen en steden op enkele kilometers afstand. Voorbeelden zijn de treinstation Haarlem, Zandvoort, Overveen en Bloemendaal. Vanuit de treinstations kan worden verder gereisd met de bus. Bloemendaal aan Zee beschikt ook niet over metro- en tramstations.
Fiets
Het gebied rondom Bloemendaal aan Zee leent zich uitstekend voor fietstochten. Vooral fietstochten door de duinen zijn zeer geliefd. Een onbewaakte fietsenstalling bevindt zich bij de ingang van de parkeerplaats aan de Zeeweg.
Webcam
Om te kunnen zien wat voor weer het is aan het strand en om te controleren of het strand druk bezocht is kan je gebruik maken van de webcam van de Reddingsbrigade Bloemendaal. De webcam is te raadplegen via de website www.reddingsbrigade-bloemendaal.nl/beachcam.html.
Regels
- Vliegeren is niet op het gehele strand toegestaan. Het is toegestaan om te vliegeren tussen de strandpalen 61.750 en 61.000.
- Paardrijden op het strand is niet toegestaan in de periode tussen 15 mei en 15 september tussen 9.00 en 18.00 uur.
- Honden zijn gedurende het hoogseizoen niet toegestaan op het grootste deel van het strand.
Lees verder