Valkenswaard, bruisend dorp in de Kempen

Valkenswaard, bruisend dorp in de Kempen Valkenswaard is een dorp in de Noord-Brabantse streek De Kempen. Valkenswaard trekt veel toeristen, er is altijd wel wat te doen, met name in de zomermaanden. Het jaarlijkse bloemencorso en het Vogelverschrikkersfestival zijn markante publiekstrekkers. Maar ook de mooie omgeving en de vele horecagelegenheden spelen een grote rol in de aantrekkingskracht van Valkenswaard.

valkenswaardOver Valkenswaard

Valkenswaard is een dorp in Noord-Brabant met 30000 inwoners. Valkenswaard ligt aan de grens met België, en dat is te merken. Vooral de weekmarkt op donderdag trekt veel Belgische bezoekers.
Niet dat er op andere dagen niets te doen is, integendeel. Met name in de zomermaanden bruist Valkenswaard, van mei tot oktober is er elk weekend wel een evenement dat de moeite van een bezoek waard is. Daarnaast is Valkenswaard een vaste spijkerplaats voor veel fietsers en motorrijders. Valkenswaard beschikt als centrumgemeente voor de omliggende dorpen over een uitstekend geoutilleerd winkelcentrum en een groot aanbod van cafés, restaurants en terrassen. Vooral de Markt en de Statie (Frans van Beststraat) zijn zeer gezellig. Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag in Valkenswaard.

Korte geschiedenis

Uit archeologische vondsten blijkt dat tussen 8500 en 3000 voor Christus al bewoning was in de omgeving van Valkenswaard. Het eerste schriftelijk bewijs dateert van 1191 na Christus. Het betreft een akte uit 704, die toen door een monnik van de abdij van Echternach werd overgeschreven. Deze akte omschreef de schenking van het dorp Waderle (nu: Waalre), waartoe Valkenswaard toen behoorde, aan Willibrordus. Die schonk het dorp op zijn beurt aan de abdij van Echternach.

Wedert, Verkenswedert, Valkenswaard

Waderle en Wedert (zoals Valkenswaard toen nog heette) bleven tot 1794 samen. Wedert werd Verkenswedert, vanwege de florerende varkensmarkt in het dorp. In de eeuwen daarna werd Valkenswaard beroemd door de valkeniers, die valken vingen voor veel Europese vorstenhuizen. De naam Valkenswaard duikt voor het eerst op in 1702.

Sigarenindustrie

Naast de valkerij neemt de sigarenindustrie een belangrijke plaats in in de geschiedenis van Valkenswaard. Willem II en De Hofnar zijn fabrieken die tot na de Tweede Wereldoorlog het dorpsbeeld mede bepaalden.

Omgeving

De omgeving van Valkenswaard is prachtig. De Malpie, het Leenderbos en de Plateaux zijn natuurgebieden die zich lenen voor een mooie wandel- of fietstocht. En altijd kom je wel een klein dorpje of gehuchtje tegen met gelegenheid om de dorst te lessen of de inwendige mens te versterken. Of je belandt in St. Benedictusabdij de Achelse Kluis, het klooster op de grens met België. Daar is in de voormalige stallen een herberg gevestigd, waar het door de monniken zelf gemaakte bier en ijs genuttigd kan worden.

de Achelse Kluis / Bron: John Scholte, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)de Achelse Kluis / Bron: John Scholte, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Sportief

Ook op sportief gebied heeft Valkenswaard het nodige te bieden:
 • Het Eurocircuit trekt veel publiek. Jaarlijks is er een pre-proloog van de Dakkar Ralley. Ook vindt er elk jaar de Nederlandse Grand Prix Motorcross plaats. Tenslotte bevindt zich op het Eurocircuit ook een fietscrossbaan.
 • Vlakbij het Eurocircuit is het Montana Snowcenter, voor indoor skiën en snowboarden.
 • Jaarlijks is er bij Stal Tops een groot internationaal paardensport evenement.
 • Recreatief sporten kan men volop in Valkenswaard: er zijn diverse binnen- en buitensport accommodaties, golfbanen, een kartbaan en op de rivier de Dommel kunnen kanotochten gemaakt worden.
 • Typisch Valkenswaardse "sporten" zijn Kwalleballen en Yukigassen, waarbij sport en gezelligheid hand in hand gaan.

Wat je zeker moet zien of doen

Bloemencorso / Bron: Julian van den Boer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloemencorso / Bron: Julian van den Boer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
de Venbergse Molen / Bron: Mmeulens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)de Venbergse Molen / Bron: Mmeulens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Wandelen of fietsen in de Malpie en daarna bij de Venbergse Molen, aan de oever van de Dommel, een koel drankje nuttigen.
 • Ieder jaar is er in september het bloemencorso. 14 prachtige, met dahlia’s versierde praalwagens trekken dan door het centrum.
 • Eens in de 2 jaar is er in het parkje bij de Statie het Vogelverschrikkerfestival. Iedereen kan daar zijn eigen vogelverschrikker bouwen in een gezellige ambiance van muziek en vermaak.

Wat je kunt doen

 • Bezoek het Nederlands Steendrukmuseum en het Valkerij- en Sigarenmuseum, beiden gevestigd in een oud klooster uit 1910. Steendruk werd veelvuldig toegepast bij het vervaardigen van sigarenbandjes.
 • De centrumwandeling “Een Blokje Om” voert je langs een groot aantal van de 40 monumenten die Valkenswaard rijk is. De wandeling is verkrijgbaar bij de VVV en voert langs monumenten als Het Weerderhuys, de Sint Nicolaaskerk, het oude raadhuis (allen aan de Markt) en oude valkenierswoningen.
 • Voor de echte shopaholic is Eindhoven per bus of auto in 20 minuten te bereiken.

Eten en drinken in Valkenswaard

In Valkenswaard zijn ongeveer 95 horecagelegenheden, te veel om op te noemen dus. Een paar interessante tips:
 • Eetcafé In de Sleutel, op de Markt, is gevestigd in een eeuwenoud pand en je kunt er goed eten en drinken.
 • Aan de Frans van Beststraat (in de volksmond: de Statie) zijn de laatste jaren veel trendy restaurantjes geopend, zoals Mama Di Kookt, Hipp en Pincho’s.
 • Dorpscafé Willem II aan de Statie is de huiskamer van Valkenswaard.
 • De Treeswijkhoeve (tussen Valkenswaard en Aalst-Waalre) en Restaurant Boreas in Heeze hebben 2 Michelinsterren.

Meer informatie over Valkenswaard
VVV Valkenswaard, Markt 19, 5554 CA Valkenswaard, tel 040-2015115

Lees verder

© 2014 - 2024 Lebonton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De amazonemier: slavenhoudende miersoortDe amazonemier: slavenhoudende miersoortAmazonemieren kwamen lange tijd voor op verschillende plekken in Nederland. Vanaf het jaar 2000 was de amazonemier nog m…
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
Tip voor de herfstvakantie: Belgische KempenTip voor de herfstvakantie: Belgische KempenWat is er leuker dan om er in de herfstvakantie samen op uit te gaan. Ik hoor je al klagen: maar wat moet dat wel niet k…
Carnaval in Noord-Brabant en Brabantse Carnavals FederatieCarnaval in Noord-Brabant en Brabantse Carnavals FederatieCarnaval is voor velen een feest waar maandenlang naar wordt uitgekeken. Een groot deel van het spaargeld gaat er soms a…

Preston Palace: tropisch zwembad en wellnessPreston Palace: tropisch zwembad en wellnessHet hotel Preston Palace is meer dan een gewoon hotel. Dankzij het all-inclusive principe kan er optimaal gebruik worden…
Bloemendaal aan Zee: bereikbaarheid en parkerenBloemendaal aan Zee: bereikbaarheid en parkerenBloemendaal aan Zee is geen typische badplaats met authentiek dorp aan de boulevard. Bloemendaal aan Zee ligt namelijk m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: John Scholte, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Foto's:
 • http//www.wikimedia.org/wikipedia/commons/Dn_boom_buurtschap_Kerkakkers_corso_Valkenswaard
 • http://www.flickr.com/provoost/264770497
 • http://www.wikimedia.org/wikipedia/commons/Venbergse_Molen_20070203.jpg
 • http://www.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/Achel_-_Kluis_1_
 • http://www.wikimedia.org/wikipedia/commons/Valkenswaard_-_Markt_53_St._Nicolaaskerk.JPG
 • Afbeelding bron 1: John Scholte, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Julian van den Boer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Mmeulens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Lebonton (31 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.