De Acht Zaligheden: Netersel

Netersel is een dorp in de Kempen, de streek in Noord-Brabant ten zuidwesten van Eindhoven. Het behoort met de Kempische dorpen Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Reusel, Steensel en Wintelre tot de Acht Zaligheden. Netersel is een klein dorp (ca. 900 inwoners), voornamelijk gericht op landbouw. Netersel maakt onderdeel uit van de gemeente Bladel.

De Acht Zaligheden

Legenda
1. Duizel
2. Eersel
3. Hulsel
4. Knegsel
5. Netersel
6. Reusel
7. Steensel
8. Wintelre


Geschiedenis

Het centrale plein in Netersel heet Carolus Simplexplein. Het is genoemd naar Karel de Eenvoudige (Carolus Simplex), een afstammeling van Karel de Grote. Aangenomen wordt dat hij in Netersel een kasteeltje had, Pladella Villa, waarvan de naam Bladel is afgeleid. In dit kasteeltje zou Karel de Eenvoudige in het jaar 922 een acte hebben getekend, waarin het ontstaan van het Graafschap Holland wordt beschreven. Sluitend bewijs is hier echter niet voor. Wel duidelijk is, dat een opgraving uit 1925 niet Pladella Villa betrof, maar een kasteeltje uit de 13de eeuw.

Middeleeuwen

In de 14de en 15de eeuw kende Netersel een relatieve welvaart. Samenvallende economische belangen van de hertogen van Brabant en het kerkelijk gezag, zoals de abdij van Postel, lagen daaraan ten grondslag. Netersel was gelegen aan belangrijke handelsroutes en er werd graan en wol geleverd aan groeiende steden als Antwerpen.

Fusie

In de tijd van Napoleon vormde Netersel samen Bladel een gemeente. Door een gemeentelijke herindeling in 1997 werd deze gemeente samengevoegd met Hogeloon, Hapert en Casteren tot de gemeente Bladel.

Neterpop

Jaarlijks wordt in Netersel op de eerste vrijdag van April het Neterpop festitival gehouden. Het festivalterrein is gelegen aan de Polderdijk, net buiten het dorp. Het is geen groot festival, gezelligheid staat voorop. Hoewel landelijk bekende artiesten wel degelijk hun weg vinden naar Netersel. Zo traden in 2014 artiesten op als Miss Montreal, Kensington en Sharon Doorson. Het Neterpop Festival bestaat sinds 1997 en trekt jaarlijks enkele duizenden bezoekers.

Oorlogsmonumenten

In Netersel staan twee oorlogsmonumenten. Een in de vorm van een Mariakapel, ter nagedachtenis aan de verzetsstrijder Fons van der Heijden. Die werd door de Duitsers gefussilleerd op 20 september 1944, enkele dagen voor de bevrijding van Netersel. Het andere monument is ter ere van de bemanning van een Britse bommenwerper, die in 1943 ten Noorden van Netersel neerstortte.

Kerk, pastorie en kerkhof

De HH. Antonius van Padua en Brigidakerk aan de Hoeve stamt uit 1950. Deze verving de oorspronkelijke kerk uit 1932, die in de Tweede Wereldoorlog verwoest werd. De naastgelegen monumentale pastorie uit de eerste helft van de 19de eeuw is fraai gerestaureerd. Het achter de kerk gelegen kerkhof is zelfs een rijksmonument.

Netersel

Legenda
A. terrein Neterpop
B. Kerk, pastorie en kerkhof
C. Monument Britse militairen
D. Gedachteniskapel Fons v.d.Heijden

Lees verder

© 2014 - 2024 Lebonton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
Goedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachterGoedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachter. Het kan Lekker wandelen, kanoen, fietsen of in de natuur zijn en da…
De Acht Zaligheden: WintelreDe Acht Zaligheden: WintelreWintelre, in het Brabants uitgesproken als Wentersel, is een van de Acht Zaligheden. Dat zijn acht dorpen in de Noord-Br…
Fietsroutenetwerk in Noord-BrabantEen fietsroutenetwerk is een netwerk van fietsroutes die aan elkaar gekoppeld zijn door knooppunten. Elk knooppunt heeft…

Oud-Valkenburg, een kerkdorp in Valkenburg aan de GeulOud-Valkenburg, een kerkdorp in Valkenburg aan de GeulHet Zuid-Limburgse massatoeristische dorp Valkenburg is zowel binnen als buiten Nederland enorm bekend. Wie kent er bijv…
Medemblik,West-Friese parel aan de ZuiderzeeMedemblik,West-Friese parel aan de ZuiderzeeDe West-Friese stad Medemblik ligt aan de voormalige Zuiderzee, het tegenwoordige IJsselmeer. De gemeente Medemblik best…
Bronnen en referenties
  • Foto: wikimedia/gouwenaar
  • RHIC.nl
  • Wikipedia.nl
Lebonton (31 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.