Medemblik,West-Friese parel aan de Zuiderzee

Medemblik,West-Friese parel aan de Zuiderzee De West-Friese stad Medemblik ligt aan de voormalige Zuiderzee, het tegenwoordige IJsselmeer. De gemeente Medemblik bestaat thans uit een aantal dorpskernen waaronder Abbekerk, Andijk, Opperdoes en Wervershoof. Duizend jaar geleden was de stad Medemblik de belangrijkste plaats van Noord-Holland. Het is de moeite waard om deze oude stad te bezoeken. Ook voor kinderen is in de middeleeuwse stad Medemblik van alles te beleven. Zo is er een kasteel, een bakkerijmuseum en de stoomtram die tussen Medemblik en Enkhuizen rijdt.

Historie

Medemblik heeft in 1289 stadsrechten gekregen van Floris de V. De verjaardag hiervan wordt gevierd op 25 maart. Het is de oudste stad van West-Friesland. De naam Medemblik is waarschijnlijk terug te voeren op de naam van de waterloop Medemelake of Medemelacha die daar al in 985 liep, zo blijkt uit een oorkonde uit dat jaar. Omdat er al vroeg een haven werd gegraven ontstond er een nederzetting waar handel werd gedreven. De gemeente Medemblik bestaat thans uit een aantal dorpskernen waaronder Abbekerk, Andijk, Opperdoes en Wervershoof. Duizend jaar geleden was de stad Medemblik de belangrijkste plaats van Noord-Holland. Medemblik is interessant vanwege zijn historie. Het is een leuk stadje om te bezoeken, ook met kinderen. Vooral kasteel Radboud en de prachtige ligging aan het IJsselmeer, voorheen de Zuiderzee, spreken tot de verbeelding.

Bezienswaardigheden

Hoewel Medemblik maar een kleine stad is, is het de moeite waard deze stad een bezoek te brengen. Er is een aantal bezienswaardigheden te vinden die het een leuk stadje maken om een dagje te vertoeven.

Kasteel Radboud

Kasteel Radboud werd door de Medemblikkers gebruikt om zich voor de Friezen te verschansen. Het kasteel dateert uit 1288. Het kasteel is de belangrijkste bezienswaardigheid van Medemblik. Het ligt pal naast het IJsselmeer en is te bezoeken. Men kan er een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel en van Medemblik bezoeken. Ook de gevangenis spreekt tot de verbeelding.

Bonifaciuskerk

Met de bouw van de huidige protestants hervormde Bonifaciuskerk werd begonnen in 1404. Op de plek van de huidige kerk was echter al in 1118 een kerk aanwezig zo blijkt uit een document uit dat jaar. De kerk heeft verschillende branden meegemaakt maar werd telkens weer herbouwd. De toren en de kerk dateren niet van hetzelfde jaar omdat de toren bij een van de branden werd gespaard en de kerk opnieuw werd opgetrokken. De kerk is laatgotisch en heeft houten tonggewelven. In de kerk is een orgel aanwezig uit 1671. Behalve voor diensten wordt de kerk gebruikt voor concerten, tentoonstellingen en voorstellingen.

Bakkerijmuseum

Cees de Boer is grondlegger van het Bakkerijmuseum in Medemblik. Hij verzamelde bakkersspullen en liet deze bij zijn dood in 1977 na aan zijn kinderen. Een van die kinderen ontfermde zich over de collectie en heeft ervoor gezorgd dat ze geëxposeerd werden, eerst op diverse locaties in Medemblik en daarna in het Bakkerijmuseum dat in 1986 werd geopend. Het museum groeide al snel uit zijn jasje en verhuisde in 1988 naar de Nieuwstraat 8 in Medemblik.

Stoomtram Hoorn-Medemblik

Een van de belangrijkste attracties, zeker voor kinderen, is de oude stoomtram die rijdt tussen Hoorn en Medemblik. Het is een erg leuk ritje. Men waant zich in vroeger tijden. De stoker is druk met het gooien van kolen op het vuur, terwijl er een grote rookpluim opstijgt die de naderende trein al van verre aankondigt, als het luide fluitsignaal dat al niet deed. Een ritje met de stoomtram is bovendien te combineren met een bootreisje naar Enkhuizen zodat men een gezellig dagje kan hebben met het bezoeken van de drie eeuwenoude steden in Noord-Holland.

Andere bezienswaardigheden in Medemblik

De geschiedenis van Medemblik is eeuwenoud en dat is te merken als men door het pittoreske stadje wandelt. Er is veel te zien en te beleven. Medemblik heeft een haven voor watersporters en elke zomer worden er markten georganiseerd. De hoofdstraat is de Nieuwstraat waar zich de belangrijkste winkels bevinden. Een deel van Medemblik is beschermd dorpsgezicht en er staan in Medemblik verschillende rijksmonumenten. Behalve de Bonifaciuskerk kent Medemblik nog drie kerken. Ook zijn er veel historische gevels te bewonderen zoals die van het oude Raadhuis en die van de witte weduwenhuisjes met de rood-witte luiken. De beeltenis van het oude weeshuis sierde eens een postzegel. Ook zijn er diverse oude begraafplaatsen waaronder een Joodse.

Medemblik

Legenda
A. Kasteel Radboud
B. Bakkerijmuseum
C. Stoomtrein
D. Bonifaciuskerk
© 2014 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twisk: parel van West-FrieslandTwisk: parel van West-FrieslandEen lint van monumentale stolpboerderijen en Zaankanter huizen rijgt zich aaneen in het West-Friese dorp Twisk. Alsof de…
Redbad (Radboud), koning der Friezen - biografieRedbad (Radboud), koning der Friezen - biografieRedbad is één van de beroemdste Friese koningen. Er zijn eigenlijk weinig historische feiten over hem bekend, maar er be…
Bijzondere overnachtingen in de leukste hotels van NederlandBijzondere overnachtingen in de leukste hotels van NederlandNederland telt vele overnachtingsmogelijkheden voor een leuk weekendje weg of een gezellige vakantie. Zo telt Nederland…
Bezienswaardigheden in FrieslandFriesland is een hele mooie provincie. Er zijn vele bezienswaardigheden. Waar moet je zeker zijn geweest?

De Acht Zaligheden: NeterselNetersel is een dorp in de Kempen, de streek in Noord-Brabant ten zuidwesten van Eindhoven. Het behoort met de Kempische…
De Acht Zaligheden: SteenselDe Acht Zaligheden: SteenselSteensel is een dorp in de Noord-Brabantse streek De Kempen. Het maakt onderdeel uit van de Acht Zaligheden, acht Kempis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dolfy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • Website: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1718902/2005/05/14/Dwars-door-de-historie-van-Medemblik-en-West-Frieslands-getemde-natuur.dhtml
  • Website: http://www.museumstoomtram.nl/nl
  • Website: http://www.bonifaciuskerkmedemblik.nl
  • Website: http://www.kasteelradboud.nl
  • Website: http://www.deoudebakkerij.com
  • Eigen waarneming en ervaringen schrijfster
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 06-06-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.