Tip voor de herfstvakantie: Belgische Kempen

Tip voor de herfstvakantie: Belgische Kempen Wat is er leuker dan om er in de herfstvakantie samen op uit te gaan. Ik hoor je al klagen: maar wat moet dat wel niet kosten, zeker in deze tijden van economische crisis? Dat valt allemaal best mee, zeker als je kiest voor een bestemming dichtbij, zoals de Belgische Kempen. Het is de ideale bestemming voor een dagje uit, maar je kunt je er ook prima enkele dagen vermaken. We zullen hier deze tip voor de herfstvakantie eens nader belichten.

De Belgische Kempen in het kort

De streek de Belgische Kempen ligt verspreid over de Belgische provincies Antwerpen, Belgisch-Limburg en Vlaams-Brabant. De naam de Kempen is afgeleid van de Latijnse benaming Campinia of Campina, zoals het door de Romeinen in de Romeinse tijd werd genoemd. De Latijnse benamingen betekenen ‘open ruimte’. Dat is natuurlijk geen vreemde benaming als je weet dat de Kempen hoofdzakelijk bestaat uit zandgronden met uitgestrekte heidevelden met vennen en beken en hier en daar diepe naaldbossen. In de Romeinse tijd werd ook de naam Toxandrië of Taxandrië gebruikt voor dit gebied, omdat er veel venijnbomen (taxussen) voorkwamen.

Wat is er te zien in de Belgische Kempen?

Een van de mooiste plaatsjes van de Belgische Kempen is het stadje Genk. Hier kun je onder andere het Cosmodrome bezoeken. Dit is een boeiend planetarium. Hier kun je bijvoorbeeld samen met de kinderen een spannende ruimtereis maken. Tijdens de herfstvakantie 2011 wordt er tevens een jeugdcursus sterrenkunde gegeven of je kunt de Cosmodromeshow Dawn of the Space Age meemaken.

Ook Hasselt is een beroemde toeristische trekpleister in de Belgische Kempen. Een topbezienswaardigheid in deze stad is het Nationaal Jenevermuseum, waar je in een 19e eeuwse landbouwstokerij leert hoe de Belgische jenever werd gemaakt. Tijdens de herfstvakantie 2011 kun je hier de tentoonstelling Smeets - Drie generaties jeneverstokers in Hasselt bewonderen. Verder kun je ook in Hasselt de grootste Japanse tuin van Europa bezoeken.

De Kempen staat ook bekend om de abdijen die hier liggen. Een van de bekendste abdijen in de Belgische Kempen is de Achelse Kluis. Je kunt hier in de herberg die gevestigd is in de oude stallen authentiek trappistenbier proeven en de voedingswinkel, de galerie-boekhandel en de tentoonstellingsruimte bezoeken.

Wat is er te doen in de Kempen?

De Belgische Kempen is een paradijs voor fietsliefhebbers. Er zijn prachtig uitgezette fietsroutes door de heidevelden en de bossen. Een echte aanrader is bijvoorbeeld de bokkenrijdersfietsroute. Deze route begint in het bokkenrijdersdorpje Wellen.
Genk is ook een ideaal startpunt voor fiets en -wandelroutes door het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier ligt namelijk een van de vijf toegangspoorten tot het park: Kattevennen. De andere toegangspoorten zijn Station As in As, Mechelse Heide in Maasmechelen, Pietersheim in Lanaken en Lieteberg in Zutendaal.

Kinderpret

Ook op het gebied van kinderpret zul je in de Belgische Kempen niets te kort komen. Er liggen namelijk spectaculaire pretparken in dit gebied. Denk maar eens aan Bobbejaanland in Lichtaart. Een leuk dierenpark in de Belgische Kempen is de Olmense Zoo, waar je je even in Afrika kunt wanen.
© 2011 - 2020 Faffie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)Het Kempen European High Dividend Fund investeert in Europese bedrijven die dividend uitkeren. Het Kempen European High…
Fietsroutenetwerk in Noord-BrabantEen fietsroutenetwerk is een netwerk van fietsroutes die aan elkaar gekoppeld zijn door knooppunten. Elk knooppunt heeft…
België, aardrijkskundig bezien met drie hoogtegebiedenBelgië, aardrijkskundig bezien met drie hoogtegebiedenBelgië kan als betrekkelijk klein land afgepast worden met amper twee breedtegraden tussen het meest noordelijke en zuid…

Zomervakantie in Willingen, Upland / HochsauerlandWillingen is niet alleen een gezellige wintersportplaats, maar ook in de zomer is er van alles te doen. Het ligt aan de…
Lamington National Park, AustraliëHet Lamington National Park is een minder bezocht National Park in Australië, maar het is een absolute aanrader. Het par…

Reageer op het artikel "Tip voor de herfstvakantie: Belgische Kempen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Faffie
Gepubliceerd: 13-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Schrijf mee!