Zomervakantie in Willingen, Upland / Hochsauerland

Willingen is niet alleen een gezellige wintersportplaats, maar ook in de zomer is er van alles te doen. Het ligt aan de voet van de 838 m. hoge Ettelsberg, ongeveer 20 km ten noorden van Winterberg. Willingen is bekend als een echte wereldbekerplaats. In de zomer met de wereldbekerwedstrijden Mountainbike en in de winter met het WK-schansspringen van de Mühlenkopfschanze

Algemene Informatie

Historie

Willingen ligt op de grens van het Upland en Hochsauerland. Het begrip "Upland" stamt uit het plat-Duits en betekent "hoger gelegen land", vanwege de geografische ligging van het gebied. Willingen werd in 1380 voor het eerst in oorkonden beschreven. Aanvankelijk waren hier alleen een paar boerderijen te vinden en leefde men van de landbouw. Rond 1530 kwam de winning en verwerking van ijzer, tot ontwikkeling. De belangrijkste was de smelterij in Stryck. Hier werden ruwijzer en ijzerwaren zoals spijkers, kachels, sabels en ploegscharen vervaardigd. In de loop van de jaren 1815 tot 1832 werden de smelterijen en smidsen buiten bedrijf gesteld, omdat ze niet meer rendabel waren. In 1857 begon men met het delven van leisteen. De oorspronkelijke mijnen werden rond 1890 gesloten en de schachtbouwmijn "Christine" werd in 1919 in bedrijf genomen. Voor die tijd waren ondergrondse groeves niet mogelijk. In 1971 werd de leisteenmijn "Cristine" gesloten en is nu alleen nog voor publiek geopend. Ook de linnenhandel speelde een grote rol tussen 1830 en 1940. Langzamerhand ontwikkelde zich het toerisme. In 1917 werd de spoorverbinding Brilon Korbach in bedrijf genomen en Willingen daarop aangesloten. In 1924 werd de VVV- Willingen opgericht en in de winter 1925/26 kwam de eerste speciale trein met wintersporters naar het Upland. In 1934 kreeg Willingen het predikaat "Luchtkuuroord" en groeide uit tot kuuroord met een gezond klimaat en als plaats met geneeskrachtige bronnen.

Zomer-toerisme

Wie niet van de winter houdt, kan hier in de zomer heel goed terecht. Het gezellige stadje heeft werkelijk alles. Een gezellige winkelstraat, uitstekende restaurants, comfortabele hotels, pensions en vakantiewoningen. Ook het recreatie- en sportaanbod is zeer gevarieerd. Een kleine greep uit de mogelijkheden :
 • Hochheidetoren
 • Wild-und Freizeitspark
 • Glasblazerij
 • Bierbrouwerij
 • Bezoekersmijn
 • Goed onderhouden fiets- en wandelpaden
 • Lagunen-zwemparadijs
 • Avontuurmidgetgolf
 • Indoor-ijsbaan
 • Kartbaan
 • Klimhal
 • Zomerrodelbaan
 • Mountainbike- en Downhillparcoursen.

Bezienswaardigheden

De Ettelsberg met de Hochheidetoren

Bovenop de 838 m. hoge Ettelsberg staat de 59 m. hoge Hochheidetoren, die voorzien is van een 43 m. hoge klimwand. Dit is het hoogste uitzichtpunt in Noordwest-Duitsland en biedt U bij helder weer een fantastisch uitzicht over Upland en Hochsauerland. Via een kabelbaan met afgesloten cabines kunt U naar boven naar het bergstation, waar U behalve de toren ook een kinderspeeltuin, mountainbikeparcours, een winkeltje en een restaurant vindt. Hier is tevens het startpunt van vele activiteiten, zoals fietstochten en afdalingen voor mountainbikers, wandeltochten langs de ettelsbergsee en paragliding.

Wild und freizeitpark

Dit is een aanrader voor jong en oud. Niet alleen zijn er veel diersoorten te bewonderen, zoals apen, beren en hermelijntjes, maar ook de roofvogel-, uilen- en papagaaienshow zijn een hele belevenis. Het park heeft ook een klein jachtmuseum, een recreatiepark, een speeltuin, dinoland en een sprookjesbos. De sprookjes worden verteld in 4 talen waaronder ook in het nederlands. Je vindt er niet alleen de bekende sprookjes als Rapoensel of Hans en Grietje, maar ook de Smurfen, Gargamel, Azraël en de draak zijn aanwezig.

Viaduct

Grootste blikvanger en herkenningspunt van Willingen is het 290 m. lange treinviaduct. Dit 31 m. hoge, op 10 pijlers gebouwde viaduct stamt uit 1917. Tussen 1999 en 2003 werd het treinverkeer gestaakt vanwege een grote noodzakelijke renovatie van het viaduct en aangepast aan de comfortabele modernste sneltreinen.

Mijn mening

Er is zoveel te doen in de zomer dat een week veel tekort is. Ik kan het iedereen aanraden en ik ga er zeker nogmaals naar toe.
De leukste en meest bijzondere bezienswaardigheden zijn hier vermeld, maar bij aankomst is het zeker de moeite waard om bij de VVV-Willingen langs te gaan. Het adres is :

Tourist Information Willingen
Am Hagen 10
34508 Willingen (Upland)
© 2011 - 2024 Sjorzzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland wandelland, de Rothaarsteig in SauerlandDe Rothaarsteig is een 154 kilometer lange wandeltocht in het West-Duitse Sauerland. De tocht loopt van Brilon via Winte…
Sprookjesboom: magische boom in de EftelingDe sprookjesboom is een attractie in de Efteling. Hij is te vinden in het Sprookjesbos en vertelt de avonturen van de be…
Mountainbiken rondom WinterbergMountainbiken rondom WinterbergWil je een keer iets anders dan de vaste mountainbikeroutes in Nederland, maar wil je niet gelijk naar de Alpen rijden?…

Taxi's en openbaar vervoer in CuraçaoTaxi's en openbaar vervoer in CuraçaoBent u van plan om op vakantie te gaan naar Curaçao? Dan wilt u natuurlijk ook graag weten hoe u door het land kan reize…
Tip voor de herfstvakantie: Belgische KempenTip voor de herfstvakantie: Belgische KempenWat is er leuker dan om er in de herfstvakantie samen op uit te gaan. Ik hoor je al klagen: maar wat moet dat wel niet k…
Sjorzzie (5 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.