Scheveningen strand: bereikbaarheid en parkeren

Scheveningen strand: bereikbaarheid en parkeren Het bekendste strand van Nederland is het strand van Scheveningen. De brede en kilometerslange stranden worden elk jaar door miljoenen strandgangers bezocht. Maar er is meer te doen in Scheveningen. Kom alles te weten over het strand van Scheveningen en de overige activiteiten in Scheveningen. Relevante informatie over de bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer is samengevat. Ook is alle informatie over waar je kunt parkeren opgesomd.

Scheveningen strand

Het bekendste strand van Nederland is het strand van Scheveningen. Het strand van Scheveningen is gelegen ten noordwesten van Den Haag en is beroemd vanwege onder andere de Pier van Scheveningen, de brede boulevard en het Kurhaus. Scheveningen is een publiekstrekker van formaat; elk jaar vinden miljoenen bezoekers de weg naar het Scheveningse strand. Scheveningen heeft meer te bieden dan alleen het strand. Er is voldoende te beleven voor enkele vakantiedagen. Blijf bijvoorbeeld overnachten in één van de vele hotels en bezoek eens de miniatuurstad Madurodam, de wondere onderwaterwereld van Sea Life Scheveningen, het Afas Circustheater, struin langs de boulevard vol met boetiekjes en winkeltjes, ga heerlijk uiteten in een visrestaurant of vergaap je aan de mooie boten in de jachthaven van Scheveningen.

Strand van ScheveningenBereikbaarheid met openbaar vervoer

Vooral tijdens mooie zomerdagen of tijdens drukbezochte evenementen wordt geadviseerd gebruik te maken van het openbaar vervoer. Op de wegen richting Scheveningen kunnen namelijk grote autofiles ontstaan. Reizigers met het openbaar vervoer kunnen gebruik maken van de combinatie trein en bus of trein en tram.

Trein

De beste treinstations om uit te stappen zijn de treinstations Den Haag Centraal en Den Haag Hollands Spoor. Treinstation Den Haag Centraal heeft de meest gunstige aansluitingen richting Scheveningen. Vanaf de tramstations kan je kiezen om te voet, per bus of per tram in Scheveningen te geraken.

Tram

De beste methode om uiteindelijk het strand van Scheveningen te bereiken is door vanaf de treinstations de tram te nemen:
  • Vanaf treinstation Den Haag Centraal: tramlijn 1, 9 of 11 (Scheveningen Noorderstrand)
  • Vanaf treinstation Den Haag Holland Spoor: tramlijn 1 (Scheveningen Noorderstrand) of 11 (Scheveningen Haven-Strand).

De tramhaltes waar je het beste uit kunt stappen zijn:
  • Tramlijn 1: Keizerstraat, Badhuiskade, Scheveningseslag/Beelder aan Zee, Kurhaus, Zwarte Pad
  • Tramlijn 9: Kurhaus, Zwarte Pad
  • Tramlijn 11: Strandweg

Bus

Scheveningen wordt ontsloten door de buslijnen 21, 22 en 23. Vanaf treinstation Den Haag Centraal kan je zonder over te hoeven stappen via buslijn 22 Scheveningen bereiken (stopt onder andere bij het Kurhaus). Vanaf treinstation Holland Spoor dient eerst de bus naar treinstation Den Haag Centraal te worden genomen alwaar overgestapt kan worden op één van de buslijnen richting Scheveningen.

Bereikbaarheid per auto

Er zijn parkeermogelijkheden in Scheveningen zelf en buiten de stad. Op mooie zomerse dagen dien je rekening te houden met grote drukte op de wegen in de richting van Scheveningen.

P+R parkeerterrein buiten Scheveningen

Op warme en zonnige dagen is het een verstandige optie om gebruik te maken van het parkeerterrein P+R Hoornwijck, nabij de snelwegen A4 (afslag 9) en A13 (afslag 7). Dit parkeerterrein ligt buiten de stad Den Haag, het adres is Laan van Hoornwijck 55 te Rijswijk. Vanuit hier vertrekt tramlijn 15 elke 10 a 15 minuten naar de binnenstad van Den Haag van waaruit je door kunt reizen naar het strand. Op zondagen in de periode half april tot en met half september rijdt tramlijn 5 direct naar het strand van Scheveningen.

Parkeren in Scheveningen

Ook in Scheveningen zelf zijn er parkeergelegenheden. Parkeren is mogelijk aan de straat, op parkeerterreinen en in parkeergarages. Aan de straat parkeren is voor strandbezoekers over het algemeen minder interessant vanwege een maximum parkeerduur die varieert tussen de 30 en 120 minuten per locatie. Overdekt parkeren in een parkeergarage is mogelijk aan de Dr. Lelykade 220 (Havenkwartier), Zwolsestraat 426 (Scheveningen Bad), Nieuwe Parklaan 248 (Nieuwe Parklaan) en Gevers Deynootplein 189 (Kurhaus). De parkeergarages zijn 24 uur per dag geopend. De beste parkeeropties zijn waarschijnlijk de parkeerterreinen nabij het strand. Dit zijn de parkeerterreinen P-Zwarte Pad en P-Noordelijk Havenhoofd. P-Zwarte Pad is gelegen aan de gelijknamige straat Zwarte Pad en parkeerterrein P-Noordelijk Havenhoofd is gelegen aan de Strandweg. Ook de parkeerterreinen zijn 24 uur per dag geopend.

Gratis parkeren

Gratis parkeren is in Scheveningen alleen mogelijk wanneer je een privéparkeerplaats hebt bij het hotel waarin je overnacht. In de winterperiode (1 november tot 1 maart) kan iedereen gratis parkeren aan het parkeerterrein P-Zwarte Pad.

Webcam

Vraag je jezelf af of het mooi weer is aan het strand of hoe druk het is op het strand? Voorafgaand aan je bezoek is het mogelijk om de webcam van Scheveningen te raadplegen via scheveningenlive.nl/strand-webcam.

Honden

Het strand van Scheveningen bezoeken met een hond is niet toegestaan tussen 15 mei en 1 oktober. Honden worden gedurende deze periode wel op de stranden toegelaten tussen Scheveningen en het strand van Wassenaar en op het Zuiderstrand bij strandslag 2 en 9 tussen Scheveningen en gemeente Monster.
© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Kijkduin, een stukje Den Haag aan het strandKijkduin, een stukje Den Haag aan het strandKijkduin, een stukje Den Haag aan het strand. Den Haag heeft als veel te bieden wat strandvertier betreft. Naast de badp…
De mooiste stranden van NederlandDe mooiste stranden van NederlandEigenlijk is de hele Noordzeekust ideaal voor zonzoekers en waterfans. Toch is het ene strand populairder dan het andere…

Egmond aan Zee: bereikbaarheid en parkerenEgmond aan Zee: bereikbaarheid en parkerenDe Noord-Hollandse kust heeft een lange kustlijn die over het algemeen minder druk bezocht is dan de Zuid-Hollandse kust…
Veendam, een plaats in de provincie Groningen - informatieVeendam, een plaats in de provincie Groningen - informatieVeendam is een plaats in het oosten van de provincie Groningen. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden voor toeristen…
Bronnen en referenties
  • Denhaag.nl
  • Wikipedia.org
  • Scheveningenlive.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 16-01-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.