Kijkduin, een stukje Den Haag aan het strand

Kijkduin, een stukje Den Haag aan het strand Kijkduin, een stukje Den Haag aan het strand. Den Haag heeft als veel te bieden wat strandvertier betreft. Naast de badplaats Scheveningen is Kijkduin een klein maar gezellig stukje Den Haag wat direct aan het strand ligt. Naast het brede strand en de duinen zijn er op Kijkduin restaurants, winkels, een vakantiepark en hotels te vinden. Verder is er op Kijkduin ieder jaar een gevarieerd aanbod wat entertainment betreft. Een overzicht van wat er op Kijkduin te beleven is. Kijkduin is net als Scheveningen een wijk van Den Haag dat is uitgegroeid tot badplaats. Scheveningen is de meest bekende van de twee. Rond het jaar 1900 was Kijkduin niet veel kleiner dan Scheveningen. In de jaren die volgden is Scheveningen uitgegroeid tot een grote badplaats. Kijkduin heeft het wat groei betreft een stuk rustiger aan gedaan en is nu veel kleiner dan Scheveningen. Het aantal parkeerplaatsen, hotels, restaurants en strandtenten is in Scheveningen veel groter dan op Kijkduin. Ook heeft Kijkduin geen groot bioscoopcomplex of een casino. Toch is Kijkduin een volwaardige badplaats die in meerdere opzichten niet onder doet voor Scheveningen.

Parkeren op Kijkduin

Gratis parkeren komt op bijna geen enkele plek in Nederland meer voor. Toch is parkeren op Kijkduin nog gratis. Dit is vrij bijzonder, zeker als je ervan uitgaat dat in de zomermaanden enorme aantallen mensen het strand van Kijkduin bezoeken. Er zijn een flink aantal parkeerplaatsen in het centrumpje van Kijkduin zelf. Het grootste aantal parkeerplaatsen is te vinden op de Machiel Vrijenhoeklaan. Deze parkeerplaatsen liggen ook op loopafstand van Kijkduin. Mochten alle parkeerplaatsen toch bezet zijn dan kan er in de omliggende woonwijken geparkeerd worden. Op mooie zomerdagen kan parkeren op Kijkduin tegen het einde van de ochtend wel een probleem worden. Er is voldoende openbaar vervoer dus als de auto erg ver weg staat is het strand altijd nog per bus bereikbaar.

De boulevard

Kijkduin heeft een vrij kleine boulevard. Op de boulevard ligt een vissersboot die voor iedereen toegankelijk is.
Voor het geval je het uitzicht over zee vanaf de boulevard niet hoog genoeg vind is er een uitkijktoren die te beklimmen is. Deze uitkijktoren is een voormalig lichtbaken. Dit lichtbaken is in 2004 vanaf Hoek van Holland per helikopter naar Kijkduin gebracht.

Er zijn een aantal restaurants en overige horecagelegenheden direct gelegen aan de boulevard. In de zomer is er op de terrassen te genieten van een hapje en een drankje. Op mindere dagen of buiten het strand seizoen zijn de gelegenheden gewoon geopend.

Restaurants op Kijkduin

Er zijn teveel restaurants te vinden op Kijkduin om ze allemaal te bespreken. De mogelijkheden lopen uiteen van Grieks, crêpes, Chinees, Italiaans en belegde broodjes tot Mexicaans. Natuurlijk behoren snacks ook tot de mogelijkheden.

Een selectie van enkele van de restaurants op Kijkduin:
 • Grieks Specialiteiten Restaurant Apollo
 • Café Ancée: Bij Café Ancée biedt de mogelijkheid om naast eten en drinken ook een dansje te wagen.
 • Hong Kong City: Zoals de naam al doet vermoeden is Hong Kong City de plek op Kijkduin om te genieten van Chinese specialiteiten.
 • Ketje's Mix: Ketje's Mix is een kleiner restaurantje wat al sinds 1977 op de boulevard is gevestigd. Ketje's Mix heeft een vrij uitgebreide kaart voor wat betreft lunches en diners.
 • La Galleria Boulevard Kijkduin: Italiaanse specialiteiten zijn te vinden bij La Galleria Boulevard Kijkduin.
 • Le Bateau: Le Bateau heeft een uitgebreide kaart maar staat vooral bekend om de spareribs.
 • Mexican & steakhouse Chicoleo Kijkduin: Hier worden Mexicaanse gerechten geserveerd. Regelmatig is er live muziek.
 • Restaurant Nautilus: Restaurant Nautilus heeft een mooi uitzicht op de Noordzee. Bij Nautilus worden top gerechten gecombineerd met de beste wijnen. Het is dan ook geen restaurant dat is bedoeld om even snel iets te eten.
 • Pannenkoekenhuis Klein Seinpost: Pannenkoeken en poffertjes naar oud Hollands recept.
 • Pizzeria Salvatore: Naast pizza's en pasta's zijn hier ook maaltijdsalades, vis- en vleesgerechten te krijgen.
 • Tios: Een gezellig eetcafé en tapasbar.

Strandtenten

Tijdens het strandseizoen zijn er op het strand van Kijkduin een aantal strandtenten geopend. Hieronder een selectie van enkele van de strandtenten die te vinden zijn op het strand van Kijkduin.
 • Bang On The Beach: Bang On The Beach is gelegen aan het Zuiderstrand. Het is een strandtent met de mogelijkheden tot zonnen, barbecueën en feesten. Honden zijn hier toegestaan.
 • Beachclub Friends: Beachclub Friends is één van de bekendere strandtenten. Friends is geopend vanaf 7 uur s ochtends tot laat in de avond. Bovendien is er de mogelijkheid voor een uitgebreide High Tea.
 • Bo Beach: Bo Beach ligt op vijf minuten lopen vanaf de boulevard. Tussen alle drukte straalt deze strandtent rust uit. Het eten is er goed en 100% biologisch.
 • Strandpaviljoen De Fuut: De Fuut is ook gelegen aan het Zuiderstrand. Het is een restaurant maar er worden ook feesten gehouden. Indien nodig beschikt De Fuut over ruim 180 ligbedden.

Hotels op Kijkduin

Er zijn voldoende slaapplaatsen te vinden op Kijkduin. Op Kijkduin kan je niet om het Atlantic Hotel heen. Het hotel staat bovenop een duintop en kijkt uit over de duinen en de Noordzee. Dit hotel heeft 152 kamers en een uitstekend à la carte restaurant. Er is een mooie bruidssuite met uitzicht over zee. Controleer wel of het bubbelbad schoon is door het luchtsysteem eerst even te laten blazen.

Aan de boulevard is ook het Kijkduin Beach Resort te vinden. Hier zijn kamers te huur voor korte periodes of voor de hele vakantie. Het hotel kijkt uit over zee en richting Den Haag.

Vakantie houden in Kijkduin

Aan de Machiel Vrijenhoeklaan is Kijkduinpark te vinden. Kijkduinpark is een kindvriendelijk vakantiepark dat net achter de duinen ligt. Het is een paar minuten lopen door de duinen van het park naar het strand. Kijduinpark is een park van Roompot Vakanties en heeft vele faciliteiten waaronder een restaurant, pizzeria, diverse sport mogelijkheden, draadloos internet op het hele park, een overdekt zwembad en voor de kleinste bezoekers de Koos Kids Club.

Overige mogelijkheden

Naast alle bovengenoemde mogelijkheden kunnen er vanuit Kijkduin lange wandelingen gemaakt worden door de duinen of over het strand. Voor de echte wandelaars is het mogelijk om naar Scheveningen te wandelen of de andere kant op richting Hoek van Holland. Scheveningen is als badplaats leuk om een bezoekje te brengen maar bij Hoek van Holland vinden ook indrukwekkende taferelen plaats in de vorm van gigantische schepen die de haven binnen varen of verlaten.

Omdat Kijkduin onderdeel is van Den Haag het vanaf Kijkduin makkelijk om snel in het centrum van Den Haag te geraken.

In de zomer is het op Kijkduin over het algemeen nog goed te doen om een plekje te vinden op het strand met enige meters ruimte om je heen. Het is dan wel een paar minuten lopen na aankomst op het strand maar dat is de moeite waard. De meeste badgasten bezetten het eerste plekje dat ze tegenkomen op het strand waardoor het op een paar minuten lopen een stuk rustiger is al is dit ook niet altijd het geval.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoorl, strand-zee-duinen en prachtige bossenSchoorl, strand-zee-duinen en prachtige bossenOok in eigen land kun je plaatsen vinden die je direct in vakantiestemming brengen, zoals Schoorl, een dorp aan de Noord…
Voorbeelden van Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuwVoorbeelden van Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuwIedereen is wel bekend met De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en het Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Het wer…
Op Vakantie naar JulianadorpElke zomer stromen de vakantiegangers Julianadorp binnen, dit zijn voornamelijk Duitsers maar ook voor Nederlanders is h…
Zwakke plekken in de kustbeschermingZwakke plekken in de kustbeschermingIn de Nederlandse kustbescherming zitten nog steeds veel zwakke schakels. Hiermee worden locaties bedoeld die niet meer…

Maasland, groene oase in de RandstadHet dorp Maasland ,samen met het dorp Schipluiden, de gemeente Midden Delfland vormend, is een prachtige uitvalsplaats v…
Ommen, Overijssel: Geschiedenis, gebouwen en toerismeOmmen, Overijssel: Geschiedenis, gebouwen en toerismeOmmen is een stadje en gemeente in de provincie Overijssel. In de zomermaanden trekt Ommen duizenden toeristen die er hu…
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.