Schoorl, strand-zee-duinen en prachtige bossen

Schoorl, strand-zee-duinen en prachtige bossen Ook in eigen land kun je plaatsen vinden die je direct in vakantiestemming brengen, zoals Schoorl, een dorp aan de Noord-Hollandse kust. In Schoorl zelf is genoeg te doen, maar een fietsritje naar het strand of een mooie wandeling in de duinen maken het vakantiegevoel compleet. In de nabije omgeving vind je Alkmaar, Bergen en Egmond.

Schoorl en de verklaring van de naam

Zo rond 860 komt de naam Schoorl voor als Scorlo, het was toen al bekend als kerkdorp. In de veertiende eeuw wordt het Scorla genoemd, rond 1640 Schoorel. Schoor betekent strand/oever, lo betekent bos. Na 1900 nam het toerisme toe, er kwamen zomerverblijven en pensions. Later kwamen daar kampeerplaatsen bij en gingen mensen hun huis of zomerhuisjes verhuren. Men kon Schoorl tussen 1913 en 1947 bezoeken per tram, de tramlijn tussen Alkmaar en Schagen had een halte in Schoorl. Schoorl onderscheidt zich van de andere dorpen in de omgeving door het klimduin en direct daaraan grenzend de duinen en het bos.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Bereikbaarheid en parkeren

 • Je kunt Schoorl bereiken per auto, het hele jaar door is het betaald parkeren in Schoorl.
 • Je kunt ook in Alkmaar op de bus stappen (richting Schoorl/Camperduin), of een fiets huren bij bijvoorbeeld het station in Alkmaar, via kunstenaarsdorp Bergen kun je dan een prachtige fietsrit naar Schoorl maken.
 • Het strand van Schoorl is alleen te bereiken per fiets of te voet. Wil je per auto of bus naar het strand dan zal je moeten uitwijken naar de strandafgangen bij Bergen, Hargen of Camperduin.

Waar kun je overnachten

Hotels

 • Maxima Hotel Jan van Scorel (4 sterren)
 • Strandhotel Camperduin (3 sterren)

Recreatiebungalows

 • Jamarco
 • De Westhoek

Campings

 • Kampeerterrein Buitenduin
 • Camping De Bregman
 • Jamarco

Het klimduin

Het klimduin kun je met recht de grootste attractie noemen van Schoorl. Het ligt in het centrum van het dorp en is 51 meter hoog. Het is heerlijk om omhoog te klimmen, boven kun je genieten van een prachtig uitzicht en vervolgens kun je of hard naar beneden rennen of naar beneden rollen. Je kunt er ook voor kiezen om bovenaan de klimduin het bos in te lopen. Een ijsje nuttigen of een hapje eten is geen probleem, er zijn verschillende restaurantjes aan de voet van het duin.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Molen Kijkduin

Adres: Molenweg 13, 1871 CD Schoorl
Openingstijden: op zaterdagen tussen 10.00 uur en 17.00 uur.


Deze korenmolen is in 1772 gebouwd. Voor die tijd stond er ook een windkorenmolen, maar die was door Spaanse soldaten in de brand gestoken. Twintig jaar daarna werd er weer een nieuwe molen gebouwd, deze is in 1771 afgebroken om plaats te maken voor de huidige molen. Eerst werd de korenmolen verhuurd en was de gemeente voor het grootste gedeelte eigenaar, daarna werd de molen doorverkocht. In 1935 werd de molen weer overgedragen aan de gemeente. In 2009 is de stichting korenmolen Kijkduin opgericht. De gemeente Bergen (hier valt Schoorl onder) blijft eigenaar, maar de stichting verzorgt het beheer van de giften en de verkoop in de winkel. Na de tweede wereldoorlog werd de molen alleen nog maar gebruikt als opslag, in de tweede helft van de jaren zeventig en in 1980 werd er het nodige onderhoud gepleegd en kon er weer graan gemalen worden. Bij voldoende wind wordt er graan gemalen tot korenmeel en verkocht in de winkel die in de molen is ingericht. Het is erg leuk om de molen van binnen te bezichtigen, in de winkel kun je meelproducten kopen, maar ook zijn er stencils verkrijgbaar met recepten van vroeger, zoals van Jan in de Zak (ook wel broeder genoemd).

Bezoekerscentrum Het Zandspoor

Adres: Schoorlse Zeeweg 4, 1871 PA Schoorl
Telefoon: 072-5093352


Het bezoekerscentrum is compleet vernieuwd, het is er heerlijk vertoeven voor volwassenen en kinderen en het is gratis. In het restaurant kun je een hapje eten en wat drinken. Natuurlijk zijn er toiletten aanwezig.

Leuk voor kinderen:

 • Kabouterpad: langshet kabouterpad staan kabouters, ze hebben opdrachten voor de kinderen. Alles wat nodig is om de opdrachten uit te voeren vind je in een rugzakje dat je meekrijgt. De kinderen krijgen ook een kaboutermuts te leen voor onderweg. Het is een gezellige speurtocht door bos en duinen, je mag voelen, ruiken en zoeken en veel plezier maken. Wanneer je deze activiteit kunt doen en wat het kost, kun je vinden op de website www.staatsbosbeheer.nl. De route is helaas niet geschikt voor wandelwagens vanwege het hoge duin.
 • Dierenvriendjespad: dit is een tocht door de Schoorlse duinen waarbij je op een speelse manier de natuur ontdekt en beleeft. Je krijgt een spel mee met daarin enkele opdrachten. Wanneer deze activiteit plaatsvindt kun je vinden op de website www.staatsbosbeheer.nl.
 • Speelbos: hier vind je een waterspeelplaats, je kunt er zand verplaatsen met een treintje, lekker rennen, met takken een hut maken en verstoppertje spelen.

Wandelen en fietsen door bos en duinen

Vanaf het bezoekerscentrum zijn er wandelroutes uitgezet maar je kunt ook een fiets huren in Schoorl en een fietstocht maken door bos en duinen. Kaarten van het duingebied kun je kopen bij de VVV in Schoorl maar ook bij het bezoekerscentrum. Schoorl heeft de hoogste duinen van Nederland, 54 meter. Je fietst ook in korte tijd naar het strand.
Bezoek tijdens een fietsrit De Berenkuil (halverwege Schoorl centrum en Schoorl aan Zee), deze uitspanning bestaat al 47 jaar, het is een heerlijke plek om een ijsje te nemen, iets te drinken of te eten.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Leuke uitstapjes in de buurt

 • Het dorp Bergen met veel kunst en cultuur.
 • Egmond aan Zee met een gezellig strand, veel terrasjes en winkeltjes.
 • De stad Alkmaar, veel winkels, restaurantjes, in de zomer de Kaasmarkt op vrijdag.

© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bergen Noord-Holland: duinen, bos, zee en de Bergense SchoolBergen Noord-Holland: duinen, bos, zee en de Bergense SchoolBergen is een dorp waar je heerlijk vakantie kunt vieren. Je kunt er genieten op een terrasje of een lekker hapje eten i…
Het Zwin: internationaal natuurreservaatHet Zwin: internationaal natuurreservaatHet Zwin is Nederlands enige internationale natuurreservaat: het is voor ruim tweederde Belgisch. Door de open verbindin…
Fietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-Vlaanderen is heerlijk. Er zijn veel fietspaden en het verkeer is rustig. Een snelweg kom je niet tege…
Nationaal Park Drents-Friese Wold: grenzeloze natuurNationaal Park Drents-Friese Wold: grenzeloze natuurOp de grens van Friesland en Drenthe bevindt zich een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland: Natio…

Veere: tips voor een weekendje wegVeere is een prachtig historisch plaatsje en ligt in het hart van het Zeeuwse eiland Walcheren. Veere wordt ook wel de p…
Woudbloem: een schitterend klein dorpjeWoudbloem is een klein dorpje in de gemeente Slochteren. De gemeente Slochteren is een van de gemeentes in de provincie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foto infoteur
 • www.staatsbosbeheer.nl
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 3: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 01-08-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.