Woudbloem: een schitterend klein dorpje

Woudbloem is een klein dorpje in de gemeente Slochteren. De gemeente Slochteren is een van de gemeentes in de provincie Groningen.

Ligging

Woudbloem is een klein dorpje gelegen in de gemeente Slochteren. De gemeente Slochteren is een onderdeel van de provincie Groningen. Woudbloem zelf heeft rond de 100 inwoners. Het dorpje ligt centraal gelegen in de gemeente slochteren en ligt op een afstand van ongeveer 3,5 km van Harkstede. Slochteren ligt op zo'n 5,5 km van Woudbloem. En Groningen ligt ongeveer 15 km van Woudbloem.

Vervoer

Helaas heeft Woudbloem geen treinverbinding of een bushalte. Het mooiste is natuurlijk ook om de gemeente Slochteren te bezichtigen per fiets of te voet. Indien u toch met de bus naar Woudbloem wilt gaan zit er niks anders op dan uit te stappen bij de Woudbloemlaan in Scharmer. Vervolgens is het nog ongeveer 2,5 km wandelen tot u in Woudbloem aankomt. Woudbloem is heel gemakkelijk te vinden, aangezien vrijwel het gehele dorp aan een en dezelfde weg ligt, namelijk aan de Woudbloemlaan.

Bekendheid

Voor veel mensen buiten de gemeente Slochteren is Woudbloem niet erg bekend. Velen hebben er nog nooit van gehoord. Sommigen denken alleen aan de aardappelmeelfabriek die er ook heeft gestaan. In de gemeente Slochteren zelf kent men Woudbloem voornamelijk door de mooie witte arbeidershuisjes die staan aan het water van de Scharmer Ae. De arbeidershuisjes is een blok van in totaal 10 woningen die in de oprichting van Woudbloem dienst deden voor de bewoning van de arbeiders van de aardappelmeelfabriek.Inmiddels wordt de aardappelmeelfabriek niet meer gebruikt, maar gelukkig zijn de arbeidershuisjes niet verloren gegaan.

Geschiedenis

Woudbloem werd gesticht in 1904, toen er een aardappelmeelfabriek aan de Scharmer Ae in Woudbloem werd gebouwd. De Scharmer Ae is een water dat dwars door het dorp loopt. De brug over de Scharmer Ae, vlakbij de arbeidershuisjes heeft dan ook vele mooie foto's opgeleverd. De fabriek werd vernoemd naar de eigenaar Woltjer. Woudbloem is een vernederlandste versie van de naam Woltjer en betekend: iemand/iets uit het bos. In 1968 werd de aardappelmeelfabriek gesloten, waardoor veel arbeiders wegtrokken uit dit dorp. Van het eens levendige dorp met een mooi café is tegenwoordig niet veel meer over. De arbeidershuisjes zijn echter niet verdwenen en voor mensen die graag afgelegen wonen is dit de ultieme woonplaats.
© 2010 - 2024 Semicolon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedum, dorp in GroningenDe gemeente Bedum ligt zo'n 10 kilometer ten noorden van de gemeente Groningen. Het dorp ligt aan de spoorlijn Groningen…
Fraeylemaborg Slochteren - de laatste bewonersDe Fraeylemaborg in Slochteren is een van de weinige nog overgebleven borgen in de provincie Groningen. Dit juweel van a…
De stad Groningen en haar molensDe stad Groningen heeft in het verleden een groot aantal molens binnen haar gemeentegrenzen gehad. Op de bastions rond d…
De Stille Beving – aardbeving in Groningen op cameraDe Stille Beving – aardbeving in Groningen op cameraTwee families in het Groninger aardbevingsgebied laten zich twee jaar lang door tientallen camera’s volgen om de effecte…

Schoorl, strand-zee-duinen en prachtige bossenSchoorl, strand-zee-duinen en prachtige bossenOok in eigen land kun je plaatsen vinden die je direct in vakantiestemming brengen, zoals Schoorl, een dorp aan de Noord…
Stayokay hostels, niet alleen voor de backpacker geschikt!Stayokay, het vroegere NJHC, is een keten van hostels in Nederland waar iedereen terecht kan voor een goedkope overnacht…
Semicolon (33 artikelen)
Laatste update: 23-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.