Bedum, dorp in Groningen
De gemeente Bedum ligt zo'n 10 kilometer ten noorden van de gemeente Groningen. Het dorp ligt aan de spoorlijn Groningen-Delfzijl. Dwars door het dorp loopt het kanaal, het Boterdiep. Bedum heeft een rijke geschiedenis met de geestelijke Walfridus en de naar hem genoemde kerk de Walfriduskerk.
Ontstaan van Bedum
Rond 600 voor Chr. komen de eerste bewoners in het gebied in het noorden van Groningen. Het land stroomt nogal eens over en om zich daar tegen te beschermen worden woonplaatsen opgehoogd met oa mest en huisvuil. Deze ophogingen worden wierden genoemd. De bevolking drijft voornamelijk handel met de Romeinen. Het dorp wordt zelfs welvarend.
Om zich nog beter te beschermen tegen het water word de eerste dijk aangelegd. Rond het jaar 1000 ligt het dorp Bethdem in een veilig en droog gebied, binnen de dijk.
Walfridus
Rond 900 brengt Walfridus, een gelovig man, hier het christelijke geloof. Hij zorgt ook voor een goed rechtssysteem en hij laat de mensen de dijk verzwaren, zodat men er veiliger kan leven. Hij is erg in aanzien bij de bevolking. Op een dag worden hij en zijn zoon echter vermoord. De geschokte bevolking begraaft de beide mannen en bouwen kapellen boven beide graven. Omdat er allerlei nieusgierige mensen toestromen en het al snel een bedevaartsplaats begint te worden, begint men met de bouw van een kerk. In verhouding tot de kerken van de omliggende dorpen is het een grote kerk. De kerk wordt uit tufsteen opgetrokken, wat betekent, dat de bevolking van Bedum in de Middeleeuwen welvarend was. De verering van Walfridus neemt grote vormen aan en het duurt tot zeker 1350.Daarna raakt Bedum als bedevaartsplaats uit de belangstelling.
De toren van de Walfriduskerk helt erg naar voren. De toren is de scheefste toren van Nederland. Hij schijnt zelfs schever te staan dan de toren van Pisa.
Verbindingen met Groningen
In 1659 wordt op bevel van de provincie Groningen het Boterdiep geschikt gemaakt voor de scheepvaart.De baksteenindustrie maakt hier goed gebruik van en ook de landbouw profiteert van deze verbinding naar de stad. In 1884 wordt de spoorlijn Groningen-Delfzijl geopend en ook Bedum krijgt een station. Dan volgt ook voor Bedum een snelle industriële ontwikkeling, oa een moderne zuivelfabriek en de naam 'Bedum' staat op blikjes melk en pakjes melkpoeder.
En ook de zogenaamde 'Veeno'fietsen komen uit Bedum. In de jaren '70-'90 breidt Bedum zich enorm uit met het bouwen van nieuwe wijken. Er komen veel forenzen wonen en door de forse bevolkingsgroei komen er ook veel voorzieningen, zoals een overdekt zwembad en een winkelcentrum.
Bedum anno nu
Bedum is een dorp met een uitstekende verbinding met Groningen, zowel met de bus, de trein als de auto. Het is een modern en eigentijds dorp, maar laat ook nog allerlei sporen zien uit het verleden. Ook de dijk, die Walfridus liet verzwaren en verder aanleggen, ligt er nog steeds.Het is een van de oudste waterstaatkundige monumenten van Nederland.
© 2008 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van HeveadorpAan de zuidkant van de Veluwe ligt Heveadorp. Een plaatsje in het dal van de Seelbeek met een bijzondere geschiedenis.Di…