Stayokay hostels, niet alleen voor de backpacker geschikt!

Stayokay, het vroegere NJHC, is een keten van hostels in Nederland waar iedereen terecht kan voor een goedkope overnachting. En dat is dan altijd inclusief het ontbijt. In onderstaand artikel meer over de mogelijkheden bij Stayokay.

Wat historie van Stayokay

De keten van de hostels heet sinds 2003 Stayokay en is onstaan uit de Nederlandse Jeugdherberg Centrale (NJHC) die in 1929 opgericht is. Men startte de eerste jeugdherberg in Nederland in Ouderkerk aan de Amstel en die was gevestigd in een verbouwde molen. Al snel volgde er vele jeugdherbergen en de groei ging door tot er een 70-tal gebouwen onder de NJHC vielen.

Het is heel lang de gewoonte geweest om in een jeugdherberg een beetje mee te helpen met wat schoonmaakwerkzaamheden of soms wat helpen bij het koken. Dit was in de tijd dat er voornamelijk jongeren gebruik maakten van de jeugdherberg, die er voor weinig geld konden overnachten en eten. Het een beetje meehelpen hoorde er in die tijd dus gewoon bij. Om van het wat oubollige imago af te komen is ook de naamgeving aangepast. Tegenwoordig kom je allerlei mensen en leeftijden tegen in de Stayokay's en vaak komen de mensen er vooral voor de sfeer, maar de lage prijzen zullen ook nog steeds wel wat mensen lokken.

Om aan de veranderende vraag te voldoen zijn er nu 29 modern opgezette en goed georganiseerde hostels in Nederland, waarvan 25 hostels door Stayokay zelf gerund worden. De gebouwen zijn erg divers, van oud en historisch tot modern en relatief luxe.

Uw verblijf

De gebouwen zijn erg verschillen van indeling en faciliteiten en beschikken over een grote variëteit aan kamers. Het aantal kamers en het aantal beschikbare slaapplaatsen kunt u per Stayokay opvragen of op de site per hostel nazien. U dient natuurlijk vooraf altijd even te checken of er de voor u geschikte kamer(s) te huur zijn. De bedden in de kamers kunnen bestaan uit tweepersoonsbedden of stapelbedden en meestal zijn er 2, 4, 6 of meerpersoonskamers te huur. Verwacht er geen overdreven luxe, maar een goede prijs/kwaliteitverhouding en een gezellige sfeer. Ook voor gezinnen met kinderen zijn de hostels prima geschikt, maar buiten jongeren tref je ook steeds meer backpackers en de iets oudere sportievelingen aan.

Buiten het ontbijt wat inclusief is, is ook het beddengoed inbegrepen. Handdoeken dient u echter zelf mee te nemen. Verder kunt u altijd een luchpakket bestellen en desgewenst dineren in het restaurant wat bij elke hostel aanwezig is. Vegetarische maaltijden behoren ook tot de mogelijkheden.

Regelmatig organiseren de hostels arrangementen die toepasselijk zijn op de specifieke locatie van deze hostels. Voor groepsarrangementen of vergaderingen kunt u op veel van de hostels terecht. Voor zaalverhuur en de mogelijkheden neemt u contact op met de hostel van uw keuze.

Nieuwe interieurs

De hostels zijn of worden allemaal voorzien van een nieuw interieur, wat afgestemd is op de kleuren uit de omgeving van deze hostels. Blauwe tinten in hostels aan of in de buurt van water. De groene en bruine tinten bij hostels in de natuur en de rode tinten in de stedelijke hostels. Hierdoor wordt de omgeving geïntegreerd in het hostel en geeft dit een sfeervolle beleving.

In veel hostels zijn de nieuwe flexibele stapelbedden aanwezig die simpel om te bouwen zijn tot een één- of tweepersoonsbed. Verder een stoffen oranje lamp op elke kamer, in de kleur van Stayokay.

Kwaliteit en milieu

Alle Stayokay's zijn aangesloten bij het internationale kwaliteitssysteem HI-Q (Hostelling International Quality). Dit systeem is speciaal in het leven geroepen voor hostels van Hostelling International. (250 aangesloten hostels in 26 landen)

Wat het milieu aangaat dragen ook de hostels hun steentje bij. Afval wordt gescheiden, natuurlijke en eerlijke produkten in de keuken, groene stroom en educatieve programma's voor scholen zijn een aantal van de wijzen waarop men aan het milieu werkt. Alle hostels voldoen door deze maatregelen aan het Europese Ecolabel, hét label voor milieuvriendelijkere producten en diensten.

Waar zitten de Stayokay hostels

U vindt de hostels in Ameland, Amsterdam Stadsdoelen, Amsterdam Vondelpark, Amsterdam Zeeburg, Apeldoorn, Arnhem, Bakkum, Bergen op Zoom, Den Haag, Domburg, Doorwerth, Dordrecht, Egmond, Elst, Gorssel, Grou, Haarlem, Heeg, Heemskerk, Maastricht, Noordwijk, Rotterdam, Scheemda, Sneek, Soest, Terschelling, Texel, Utrecht - Bunnik, Valkenswaard.

U zult ervaren dat u bij een Stayokay met open armen ontvangen wordt en men er alles aan zal doen om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.
© 2010 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het slapen in een hostelTips voor het slapen in een hostelVan hostels kennen de meeste mensen alleen maar slechte verhalen, maar toch zijn er hostels waar je prima in kunt overna…
De kubuswoningen in Rotterdam: neem eens een kijkje!De Rotterdamse kubuswoningen zijn mede gezichtsbepalend voor de Zuid-Hollandse Metropool. De gekantelde vierkante woning…
Goedkoop overnachten op vakantieGoedkoop overnachten op vakantieGa jij op vakantie? Dan weet je vast wel dat de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Het is niet goedkoop om een paar…

Woudbloem: een schitterend klein dorpjeWoudbloem is een klein dorpje in de gemeente Slochteren. De gemeente Slochteren is een van de gemeentes in de provincie…
Bungalow: Vakantieparken in Nederland (Center Parcs, Landal)Vakantieparken - Vakantie in Nederland (zomer), waaronder in Center Parcs, Landal Greenparks en Hoogenboom vakantieparke…
Bronnen en referenties
  • Website: stayokay.com
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 08-06-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.