De kubuswoningen in Rotterdam: neem eens een kijkje!

De Rotterdamse kubuswoningen zijn mede gezichtsbepalend voor de Zuid-Hollandse Metropool. De gekantelde vierkante woningen aan de Blaak zijn op palen gebouwd en geven een mooi sfeerbeeld. Voor bezoekers is er een speciale kubuswoning te bezichtigen. Neem eens een kijkje en verbaas u over de bijzondere architectuur van deze speciale woning.

Blaakse bos

De kubuswoning wordt ook wel een paal- of boomwoning genoemd omdat het gekantelde vierkant op een paal is gebouwd. De woningen zijn ontworpen door de architect Piet Blom. Hij wilde een soort dorp in een stad bouwen. Zelf zag hij in zijn ontwerp een boom (de kubuswoning op de paal) in een bos (de verzameling aan kubuswoningen bij elkaar). De verzameling kubuswoningen worden daarom ook wel het Blaakse bos genoemd.

Het complex: woningen en bedrijvigheid

De eerste kubuswoningen zijn in 1984 gepresenteerd. Het Blaakse bos bestaat anno 2010 uit 38 kubuswoningen. Architect Blom wilde een oase van rust in de drukke stad ontwerpen. De kubuswoningen die aan boomhutten doen denken zijn hier onderdeel van. Piet Blom heeft echter een heel complex ontworpen met een promenade met kleine winkeltjes, bedrijfjes en zelfs een school. Er is ook een soort binnentuin met speelruimte voor de kinderen. De interactie tussen het privéleven (boven) en het publieke domein (beneden) stond voor Blom centraal.

Hoe ziet de kubuswoning eruit?

De kubuswoning is gebouwd op een paal. Deze heeft een grondvlak in de vorm van een zeshoek. In de paal is bergruimte en bij sommige woningen een interne trap. De woning bevindt zich in de gekantelde kubus. Drie zijdes zijn naar de grond gericht en drie zijdes naar de lucht. Er zijn drie etages in de kubus. De onderste etage is bedoeld als woonruimte. Op de tussenetage zijn twee slaapkamers, een badkamer en een halletje. De bovenste etages wordt gebruikt als studeerkamer, kinderkamer of lounge.

Openingstijden Museumwoning/kijk-kubus

Voor bezoekers is er een speciale kubuswoning dagelijks van 11.00 uur tot 17.00 uur te bezichtigen. Deze kubuswoning is helemaal ingericht, van de huiskamer tot en met de studeerkamer. Zo krijgt men een goed idee hoe het is om in een kubuswoning te leven. De schuine wanden zorgen uiteraard voor een aparte sfeer. De toegangsprijs is 2,50 euro. Met de Rotterdam Welcome Card krijgt u een euro korting. Ook voor studenten en 65+-ers geldt een speciaal tarief.

Bezoekadres en vervoer naar kubuswoningen

De kubuswoningen zijn gevestigd aan de Overblaak in Rotterdam. De woningen zijn direct gelegen aan het treinstation Blaak. U kunt eventueel ook de metro vanaf het Centraal Station Rotterdam nemen naar metrostation Blaak. Tram 21 stopt ook op de halte Blaak.

Slapen in een kubuswoning?

Sinds enige tijd is het ook mogelijk om in een kubuswoning te overnachten. Stayokay, een keten van jeugdherbergen heeft een deel van de kubuswoningen als hostel ingericht. Je kunt er met twee tot wel acht personen overnachten. Stayokay heeft de kubuswoningen voorzien van een modern jasje. Zo kun je hip overnachten in de mooie Maasstad. Meer informatie over het logeren in de kubuswoningen is te vinden op www.stayokay.com.
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker weg in... RotterdamVeel mensen bezoeken nooit hun eigen land. Het wordt eens tijd dat we ons eigen land gaan ontdekken. Er is namelijk geno…
recensieRecensie: Het cijferwinkeltjeHet cijferwinkeltje is een voorleesboek voor kinderen vanaf vier jaar. Het boek is geschreven door Marianne Busser en Ro…
Zwarte pieten maken met (kleine) kinderenSinterklaas is weer in aantocht en het wordt weer tijd om weer sinterklaas versiering te maken. En wat is er nou leuker…
Het lied 'Hij heeft gewonnen, de Zilvervloot'!Het lied 'Hij heeft gewonnen, de Zilvervloot'!In het begin van de twintigste eeuw verschenen allerlei liedbundels, met liederen voor school, vereniging en gezin. Eén…

Paul Cézanne en de Sainte-VictoirePaul Cézanne en de Sainte-VictoireCézanne was gefascineerd door het 1011m hoge kalksteenmassief dat zich ten oosten van Aix-en-Provence verheft: de Montag…
De mooiste dorpen van Toscane - BargaToscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleiner…
Bronnen en referenties
  • www.rotterdam.info
  • www.kubuswoning.nl
  • www.stayokay.com
  • www.9292ov.nl
  • www.chipknip.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 28-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.