De mooiste dorpen van Toscane - Barga

Toscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleinere pitoreske dorpen die in het Italiaans "borghi" worden genoemd. Deze "borghi" in Toscane maken net als deze in andere provincies deel uit van de classificatie"I Borghi più belli d'Italia" en zijn Internationaal erkend omwille van hun cultuurhistorische waarde.

Ligging Barga en hoe te bereiken

  • Met de auto: Autosnelweg A11 - afrit Lucca, vanaf Lucca SS445 richting Garfagnana
  • Met de trein: Trein Lucca - Aulla, station Barga

De oorspong van de naam

De etymologie van de naam blijft onzeker. Volgens sommigen zou de naam voortkomen van Lucio Barcola. Enkele teruggevonden Etruskische urnen, ontdekt in de bergen rond het oude kasteel, zouden dit bewijzen. Uit deze resten zou tevens blijken dat de eerste inwoners van Barga uit Ligurië - Apuane kwamen.

Anderen beweren dat de naam komt van de inwoners van Bargena, een stad in Tunesië. Deze reizigers die Hannibal gevolgd waren rond 200 voor Christus, zouden hebben halt gehouden in deze zone en Barga gesticht hebben.

Geschiedenis

  • 180 voor Christus: De Romeinen, gevestigd in Pisa, verslaan definitief de Liguriërs en beginnen hun opmars in de Serchio vallei.
  • 8ste eeuw: Barga behoort toe aan de Longobardische familie Rolandinghi. Vervolgens maakt Barga deel uit van het markizaat Toscane als zelfstandige entiteit onder de controle van de gravin Matilda van Canossa. De voorrechten van Barga worden bevestigd door de keizer Frederik I Barbarossa.
  • 13de eeuw: Barga, geholpen door de paus en de inwoners van Pisa, strijdt om te ontsnappen aan het gezag van Lucca. In 1236 echter beslist Lucca om zijn heerschappij te splitsen in de drie steden Castiglione, Coreglia en Barga. In 1298 vernietigen de inwoners van Lucca de stadsmuren om de handelaars van Barga te straffen die zonder toelating van Lucca de Florentijnen van wol, zijde en geitenkaas voorzien hadden.
  • 1328: Met de dood van Castruccio Castracani, heer van Lucca, onttrekt Barga zich aan het gezag van Lucca en legt zich vrijwillig neer bij de toevoeging van Barga aan de Republiek Firenze. De unie met Firenze brengt Barga vooral economische voordelen, zoals de vrijstelling van diverse belastingen en heffingen.
  • 1436-1437: Piccinino, kapitein van de Visconti in Milaan, zet zijn kanonnen voor de stadsmuur en zet Barga voor de keuze: overgave of volledig vernieling. Firenze laat echter niet begaan en stuurt de troepen van Francesco Sforza, een andere beroemde leider, die Barga van de vernieling redt. In de schaduw van de grote militaire en financiële rol van Firenze, beleeft Barga een lange periode van rust en vrede die zal worden onderbroken door de bezetting van de troepen van Napoleon.
  • 1859: De éénwording van Italië brengt Barga ernstige economische schade toe omwille van het teniet gaan van de bloeiende handel met de buurstaten die onder gezag stonden van de staten Lucca en Modena. Er begint een lange periode van depressie, die leidt tot emigratie van veel inwoners.

Bezienswaardigheden

De stedelijke structuur van Barga is min of meer die van de 12de tot en met de 14de eeuw en is dus gekenmerkt door smalle steegjes die kronkelen langs de onregelmatigheid van de gebouwen.

Via de stadspoort "Reale" komt men terecht in de hoofdstraat "via del Pretoria" die doorkruist wordt door kleine straatjes.
Conservatorium van S. Elizabeth: Dit 15de eeuwse voormalig klooster van de Clarissen orde heeft een vijftiende-eeuws kruisbeeld en een prachtig retabel gemaakt door de beroemde kunstenaarsfamilie "Della Robbia" (15de - 16de eeuw).

Romaanse kathedraal
De voorgevel van de Romaanse kathedraal is het enige deel dat overblijft van de oude kerk "chiesa del Mille". De kathedraal werd gebouwd tussen de 11de en de 16de eeuw. Kenmerkend is het gebruik van locale natuursteen, "alberese" genaamd, dat als karakteristiek heeft dat de tinten en nuances veranderen in funktie van de weersomstandigheden.

De hoofdingang van de kerk is versierd met twee slanke kolommen waarop een leeuw rust. De boog boven de ingang is versierd met gestileerde acanthusbladeren.
Van de oorspronkelijke kerk zijn bewaard gebleven de prachtige doopvonten uit de 12de of 13de eeuw en het fragment van een fresco. De zeshoekige doopvont dateert uit de 14de of 15de eeuw en is verrijkt met een standbeeld van St. Giovanni Battista.

Achter het altaar ziet men een middeleeuws polychroom houten beeld van de patroonheilige S. Christoforus. De kapel aan de rechterkant is helemaal het werk van de familie Della Robbia, terwijl deze aan de linkerkant een afbeelding toont van hoe Barga er in de 16de eeuw uit moet hebben gezien.

Palazzo Pretoria

Op het grote grasveld rond de kathedraal werden in de middeleeuwen de vergaderingen en besprekingen met afgevaardigden van de gemeenschap gehouden. Ten noorden van het plein treffen we het "palazzo Pretoria" aan dat tussen 1341 en 1859 residentie van de commissaris van Firenze was en momenteel het stadsmuseum huisvest.

Vanaf het plein is een trap die leidt naar de kerk van SS. Crocifisso. De kerk heeft een laat 16de eeuwse gevel en een rijk versierd interieur in stucco en bladgoud.

Via di Mezzo en piazza Garibaldi

Vanuit Via della speranza komt men bij de andere stadspoort "Macchiaia" terecht. Deze poort dankt zijn naam aan het feit dat ze toegang heeft tot de vlakte en de bossen van de Apennijnen. Via della speranza gaat over in de Via di Mezzo die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van enkele prachtige achttiende-eeuwse paleizen aan, waaronder die van de families Bertacchi, Mordini en de graven Pieracci. verdergaand komt men tenslotte uit op het plein Piazza Garibaldi, dat wordt gedomineerd door het majestueuze 16de eeuwse Palazzo Balduini. De barokke kerk van SS. Annunziata, gebouwd in 1595 heeft een plattegrond in de vorm van een Latijns kruis en is gekenmerkt door valse kolommen tegen de muren.

Piazza Salvi en piazza Angelio

Op Piazza Salvi treffen we twee gebouwen aan in de typische Florentijnse stijl van de zestiende eeuw: de Loggia dei Mercanti en Palazzo Pancrazi, het huidige stadshuis. De Loggia met zijn sierlijke zuilen, werd gebouwd in 1546 door Cosimo I dei Medici met functie van handelsmarkt. De belangrijkste producten waren zout en zijde. De stenen leeuw in de gevel is een symbool van politieke loyaliteit aan Firenze. Vanuit de Loggia komt men terecht in Piazza Angelio, dat door zijn harmonische proporties sterk aan een open salon doet denken. Iets verderop treft men het theater "theatro dei Differenti" aan, gebouwd in 1795.

Buiten het centrum is vooral de kerk van S. Franciscus, gebouwd in de 15de eeuw, de moeite waard. Er is een rijke collectie van geglazuurde terracotta beelden aanwezig, toegeschreven aan het atelier van "Andrea della Robbia" (1453-1525).

Lokale gerechten

Het lokale gerecht is "zuppa di farro", een soep op basis van graan die reeds sedert de oudheid gegeten werd en in tijde van de "nouvelle cuisine" van Toscane herontdekt werd.

Er is geen restaurant in Barga en omgeving dat deze eenvoudige schotel niet serveert.
© 2010 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Let op bij het kopen van een boerenwoning in ToscaneToscane is er vol van: de fascinerende boerenwoningen die ooit deel uitmaakten van een boerderij. Nu worden ze volop geb…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…
Winkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenWinkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenDe prachtige Italiaanse regio Toscane is een paradijs voor shoppers. Grote steden zoals Pisa en Florence hebben talrijke…

De kubuswoningen in Rotterdam: neem eens een kijkje!De Rotterdamse kubuswoningen zijn mede gezichtsbepalend voor de Zuid-Hollandse Metropool. De gekantelde vierkante woning…
Dwars door Cuba: Sancti SpiritusEen kleine maar zeker niet te versmaden provincie in Centraal-Cuba is Sancti Spiritus. De provincie kan bogen op de aanw…
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.