Op Vakantie naar Julianadorp

Elke zomer stromen de vakantiegangers Julianadorp binnen, dit zijn voornamelijk Duitsers maar ook voor Nederlanders is het een leuke plek om op vakantie te gaan! Er zijn meerdere vakantieparken en campings langs de weg onder de duinen, keuze genoeg.

Geschiedenis

Julianadorp ligt ten zuiden van Den Helder en is gelegen in de polder Het Koegras. De Koegraspolder is drooggelegd in 1824. Julianadorp heette voor 1909 buurtschap Loopuyt naar de eerste eigenaar. De kleinzoon van Pieter Loopuyt deed in het jaar dat prinses Juliana werd geboren het verzoek aan het Koninklijk huis om dit buurtschap Julianadorp te mogen noemen. Het verzoek werd door koningin Wilhelmina ingewilligd. En zo heette het vanaf toen Julianadorp, het oude dorp wordt nog steeds het Loopuytpark genoemd. Er leefde voornamelijk veetelers in Het Koegras, maar vanaf de jaren 50 is de opkomst van de bollenteelt begonnen.

Zon, Strand en Zee

De meeste toeristen komen voor het mooie weer, Julianadorp is een van de plekken in Nederland met de meeste zonuren. De tweede reden is het strand, Julianadorp ligt pal aan het strand. Alle vakantieparken en campings liggen langs de duinen, binnen enkele minuten kan je op het strand liggen. In Julianadorp wordt er tijdens de zomervakantie elke dinsdagavond de Pleinfeesten georganiseerd op het Loopuytpark, dit is een gezellige markt met verschillende soorten vermaak. Eind Juni is er Juliana Pop, het hele dorp en omliggende dorpen stromen leeg om naar optredens van bekende artiesten te komen kijken. Mocht je van paarden houden dan kan je bij een manege in de buurt een strandrit maken. Maar ook liefhebbers van golfen en bowlen kunnen zich in Julianadorp vermaken. Honden mogen te allen tijde mee het strand op.

Omgeving

Den Helder ligt zo’n 5 à 6 km boven Julianadorp, hier is elke zaterdag een markt en tijdens de zomerdagen is er elke dinsdag een Juttersmarkt in de binnenstad met leuke koopjes. Vanuit Den Helder gaat de boot naar Texel, leuk voor een dagje fietsen en zeehonden kijken. Fort Kijkduin is een fort uit de Napoleontische tijd met meerdere ondergrondse tunnels, midden in het fort is een aquarium met skelet van een potvis te zien. In Juli is er een kermis en tegelijkertijd met de kermis zijn er de Vlootdagen van de Marine. In Den Helder is verder een biosscoop, zwembad, een kanoroute, bowlingcentrum en meerdere leuke eetgelegenheden.

Schagen ligt onder Julianadorp, het is een erg gezellig stadje met vele terrasjes. Tijdens de zomervakantie is er elke donderdag een Folklore dag die begint met een uitgebreide optocht in Folklore kleding, deze optocht wordt vervolgd door een markt.
Voor kinderen is er ook genoeg te doen, vlak onder Callantsoog ligt het grote kinderspeeltuin ‘de Goudvis’ waar kinderen zich de hele dag kunnen vermaken.

Niet alleen leuk in de zomer

Ook in het voorjaar is Julianadorp een leuke plek om te bezoeken, dit komt vooral omdat allen bollenvelden dan in bloei staan. Grote vlakken met rood, geel, blauw, paars, roze en vele andere kleuren. In de zomer zijn de bloemen al gekopt en worden de bloembollen gepeld zodat ze weer de grond in kunnen. De minste tijd om te bezoeken is de herfst, er valt dan veel regen en de windkracht neemt aardig toe.

Kortom Julianadorp is een uitstekende plek om in eigen land op vakantie te gaan, wie wil nu niet ontspannen aan het strand?
© 2011 - 2024 Dapnik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Stranden nabij LissabonLissabon biedt voor elk wat wils. Cultuur, lekker eten, een historische stad maar ook geweldige stranden nabij de hoofds…
De mooiste stranden rond LissabonDe mooiste stranden rond LissabonLissabon, gelegen aan de noordoever van de Taag die voorbij Lissabon uitmondt in de Atlantische Oceaan, is ideaal gelege…
Vakantiehuizen aan zeeVakantiehuizen aan zeeNederland kent vele plaatsen die direct aan zee liggen. Het is dan ook niet zo moeilijk een leuk vakantiehuisje aan zee…

Giethoorn, het Venetië van het NoordenGiethoorn is een karakteristiek veendorp in het Noordoosten van Nederland. Het wordt ook wel het Venetië van het Noorden…
Het dorp Warstiens in BeeldHet dorp Warstiens in BeeldWarstiens is echt één van die dorpen in Mid-Fryslân, die men persoonlijk bezocht móet hebben. Per 1 april 2010 wonen in…
Bronnen en referenties
  • www.vvvjuliandorp.nl
Dapnik (5 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.