Egmond aan Zee: bereikbaarheid en parkeren

Egmond aan Zee: bereikbaarheid en parkeren De Noord-Hollandse kust heeft een lange kustlijn die over het algemeen minder druk bezocht is dan de Zuid-Hollandse kusten. Een van de mooiste stranden van Noord-Holland zijn de stranden van Egmond aan Zee. Gelegen ten westen van Alkmaar en in de nabijheid van Amsterdam mag Egmond aan Zee rekenen op grote populariteit. Ook veel buitenlandse toeristen weten de weg naar de authentieke badplaats te vinden. Alle informatie over het strand van Egmond aan Zee inclusief de wijze waarop je de stranden kunt bereiken per openbaar vervoer en auto zijn samengevat. Ook is aangegeven waar je kunt parkeren en wat de kosten hiervan bedragen.

Inhoud


Egmond aan Zee

Het dorp Egmond aan Zee bestaat al sinds de middeleeuwen. Door de eeuwen heen was het een echt vissersdorp maar de tijd dat de visserij de belangrijkste inkomensbron vormde is al lang voorbij. Egmond aan Zee is namelijk getransformeerd tot een populaire badplaats met bezoekers uit Nederland en omliggende landen. Het hele jaar door genieten toeristen van de zee en het strand, maar vooral in de zomer is de badplaats uitermate drukbezocht. Naast het brede en schone strand beschikt het authentieke Egmond aan Zee over een boulevard vol met cafés en restaurants. Zeer karakteristiek aan het beeld van het strand van Egmond aan Zee is de witte vuurtoren Jan Van Speijk. De badplaats Egmond aan Zee is gelegen in een uitgestrekt duingebied waardoor ook wandelaars en fietsers aan hun trekken komen. Wie wil overnachten in Egmond aan Zee heeft een grote keuze uit hotels en vakantieparken.

Strand Egmond aan ZeeBereikbaarheid met openbaar vervoer

Vooral op dagen wanneer de zon uitbundig schijnt en wanneer de temperatuur zomerse waarden bereikt kan het druk zijn op de wegen naar Egmond aan Zee. Op die dagen is het alternatief, het openbaar vervoer, ten zeerste aan te raden. Daar komt nog bij dat het voordeliger is dan reizen met de auto omdat je niet te maken hebt met brandstofkosten of parkeerkosten.

Trein

Reizigers die van buiten de regio komen kunnen het best met de trein reizen naar treinstation Alkmaar en van daaruit verder reizen met buslijn 165 richting Egmond aan Zee. Buslijn 165 rijdt elk half uur en in de avonduren eenmaal per uur. De busrit van treinstation Alkmaar naar Egmond aan Zee duurt circa 20 minuten. Ook in de nabijgelegen dorpen Heiloo en Castricum zijn treinstations gesitueerd.

Bus

Egmond aan Zee beschikt over meerder bushaltes. Uitstappen direct bij het strand is mogelijk bij de volgende bushaltes:
 • Boulevard Noord
 • Vuurtoren
 • Boulevard Zuid

Egmond aan Zee is per bus te bereiken via een viertal buslijnen:
 • Buslijn 164: verbinding met het dorp Castricum waaronder het NS treinstation
 • Buslijn 165: verbinding met de stad Alkmaar waaronder het NS treinstation
 • Buslijn 408: verbinding met het dorp Heiloo waaronder het NS treinstation
 • Buslijn 410: verbinding met het dorp Bergen en Bergen aan Zee

Tram en metro

De stranden van Egmond aan Zee zijn niet te bereiken met de tram of metro.

Auto en parkeren

Circa tien kilometer ten westen van Alkmaar ligt het dorp Egmond aan Zee. Alkmaar en het gebied eromheen worden ontsloten via de autosnelweg A9. Het is dan ook deze snelweg die je het snelst in de richting van de badplaats leidt.

Parkeren binnen Egmond aan Zee

Binnen Egmond aan Zee zijn geen zeer grote parkeerterreinen ingericht. Het dorp is vol met kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen direct aan de weg. Het is zelfs mogelijk om direct aan de boulevard te parkeren. Het is dan ook aan de boulevard waar de meeste parkeerplaatsen zijn aangelegd. Op drukke dagen kan het echter zeer lastig zijn om direct aan de boulevard te parkeren. Het gebied Egmond-Zuid biedt dan echter nog meer parkeerplaatsen. In Egmond-Zuid is de afstand naar het strand wel wat verder, maar de kans op een vrije parkeerplaats is aanzienlijk groter. In de hiernaast geplaatste kaart is met rood het gebied omcirkeld rondom de boulevard aangegeven waar je direct aan het strand kunt parkeren. Egmond-Zuid is omcirkeld met blauw. Geadviseerd wordt om op drukke dagen de groene route te volgen zodat je de grootste kans hebt op het vinden van een parkeerplaats. Alle parkeerplaatsen en parkeerterreintjes in het dorp zijn duidelijk aangegeven middels borden.

Parkeertarieven

In Egmond aan Zee geldt betaald parkeren tijdens de maanden maart tot en met oktober van 10.00 tot 19.00 uur. Het parkeren kost € 1,90 per uur met een maximum van € 10,- per dag.

Gratis parkeren

Gratis parkeren is toegestaan op parkeerplaatsen die voor "kort parkeren" zijn ingericht. Deze parkeerplaatsen worden duidelijk aangeduid met "parkeerzone A". Op deze parkeerplaatsen mag iedereen met een parkeerschijf maximaal anderhalf uur gratis parkeren. Gedurende de wintermaanden geldt binnen geheel Egmond aan Zee gratis parkeren. Wanneer je beschikt over een gehandicaptenkaart mag je ook overal gratis parkeren (behalve op parkeerplaatsen die voor "kort parkeren" zijn ingericht).

Hotel- en pensiongasten

Wanneer je overnacht in één van de hotels of pensions in Egmond aan Zee bestaat er een grote kans dat je gratis mag parkeren op bijvoorbeeld privéparkeerplaatsen van het hotel of middels een ontheffing van het hotel.

Parkeren buiten Egmond aan Zee

Egmond aan Zee is te bereiken via slechts één weg (de Egmonderstraatweg). Houd daarom rekening met filevorming en een tekort aan parkeerplaatsen tijdens zonnige, warme dagen. Om files op dit soort dagen te vermijden is het een optie om de auto te parkeren op de parkeerplaats bij ijsbaan De Meent te Alkmaar en van daaruit met buslijn 165 verder te reizen naar Egmond aan Zee.

Webcam

Mogelijk wil je alleen het strand bezoeken wanneer het zonnig weer is of wanneer het niet al te druk is. Om dat te kunnen beoordelen kan je gebruik maken van de webcams die geplaatst zijn in Egmond aan Zee en 24 uur per dag de actuele situatie in Egmond aan Zee tonen. De webcams zijn te raadplegen via de website webcamegmond.nl.

Honden

Honden zijn tijdens het zomerseizoen slechts beperkt toegestaan op het strand. Alleen tijdens de avonduren en nacht (tussen 19.00 en 09.00 uur) mogen honden aangelijnd op het strand komen. Het zomerseizoen loopt van 1 maart tot en met 30 september. Gedurende de wintermaanden worden honden ook overdag toegelaten op het strand.

Overig

Naast regels voor honden gelden er nog overige regels voor verschillende activiteiten:
 • Egmond aan Zee heeft delen van het strand ingericht als naaktstrand. Tussen de palen 33 en 35 is naaktrecreatie toegestaan, tussen de palen 42 en 44 wordt naaktrecreatie gedoogd.
 • Tijdens het zomerseizoen mag er tussen 09.00 en 19.00 niet worden gefietst op het strand.
 • Paardrijden is verboden van 1 mei tot en met 30 september. Tussen 1 oktober en 30 april is paardrijden verboden op zondagen en feestdagen tussen 12.00 en 19.00 uur. De overige dagen is paardrijden wel gewoon toegestaan.
 • Jetski’s, waterscooters en andere watersportactiviteiten zijn toegestaan vanaf 100 meter in zee.
© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Egmond aan Zee: dorp met cultuur, natuur en halve marathonEgmond aan Zee: dorp met cultuur, natuur en halve marathonGedurende het gehele jaar is het voormalige vissersdorp Egmond aan Zee een aantrekkelijke (bad)plaats met strand, zee en…
Halve marathon van Egmond geen hardloopwedstrijd voor watjesHalve marathon van Egmond geen hardloopwedstrijd voor watjesEen wedstrijd hardlopen is een eigenaardige liefhebberij. Vooraf verlang je er naar. Maar door het zware afzien hoop je…
De Sauna van EgmondDe Sauna van EgmondDe Sauna van Egmond is een kleine, knusse sauna gelegen in Haarlem. Lees in dit artikel alles over de faciliteiten, de s…
Bergen Noord-Holland: duinen, bos, zee en de Bergense SchoolBergen Noord-Holland: duinen, bos, zee en de Bergense SchoolBergen is een dorp waar je heerlijk vakantie kunt vieren. Je kunt er genieten op een terrasje of een lekker hapje eten i…

Zandvoort aan Zee: bereikbaarheid en parkerenZandvoort aan Zee: bereikbaarheid en parkerenHet strand van Zandvoort behoort tot de bekendste stranden van Nederland. Vanwege de ligging ten westen van Haarlem en A…
Scheveningen strand: bereikbaarheid en parkerenScheveningen strand: bereikbaarheid en parkerenHet bekendste strand van Nederland is het strand van Scheveningen. De brede en kilometerslange stranden worden elk jaar…
Bronnen en referenties
 • Egmondonline.nl
 • Wikipedia.org
 • Webcamegmond.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 06-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.