Zandvoort aan Zee: bereikbaarheid en parkeren

Zandvoort aan Zee: bereikbaarheid en parkeren Het strand van Zandvoort behoort tot de bekendste stranden van Nederland. Vanwege de ligging ten westen van Haarlem en Amsterdam mag het strand vooral bezoekers uit die regio verwelkomen. Zandvoort aan Zee is gelegen midden in de duinen en te bezoeken met auto, trein en bus. Alle informatie over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en auto is samengevat. Kom ook te weten waar je kunt parkeren en wat de parkeertarieven bedragen. Ook algemene informatie over de regels die gelden op het strand van Zandvoort zijn samengevat.

Inhoud


Zandvoort aan Zee

Een van de bekendste stranden van Nederland is het strand van Zandvoort aan Zee. Het langgerekte en langzaam in zee aflopende strand wordt jaarlijks door miljoenen personen bezocht. De stranden staan ook bekend als erg schoon en worden ieder jaar weer erkend met het internationale keurmerk voor veilige en schone stranden. Het strand beschikt over maar liefst 35 strandpaviljoens waar bezoekers kunnen genieten van eten en drinken. Zoals het een badplaats met aanzien betaamt heeft Zandvoort een eigen boulevard. Helaas is de oude glorie van de boulevard wel ietwat verdwenen door geplaatste hoogbouw in de jaren zestig en zeventig.

Zandvoort aan ZeeBereikbaarheid met openbaar vervoer

Wanneer je geen risico wilt lopen op files of het lang zoeken naar een vrije parkeerplaats is reizen met het openbaar vervoer de aangewezen reismethode. Vooral tijdens mooie en zonnige zomerdagen bestaat het gevaar op drukte naar en bij de stranden. Er kan worden gekozen voor de trein of de bus als openbaar vervoersmiddel.

Trein

Als één van de weinige badplaatsen in Nederland beschikt Zandvoort over een eigen treinstation. Sterker nog, het treinstation is gesitueerd op slechts enkele honderden meters afstand van het strand. Ook het centrum van Zandvoort is prima te voet bereikbaar. Het treinstation van Zandvoort is op slechts 10 treinminuten afstand van Haarlem gelegen en Amsterdam ligt op 25 minuten reizen per trein.

Bus

Ook per bus is Zandvoort prima bereikbaar vanuit de regio waaronder Haarlem en Amsterdam. Zandvoort heeft meerdere bushaltes, de bushaltes nabij het strand zijn Koper-Passerel, Badhuisplein, Burg van Alphenstraat, Tjerk Hiddestraat en Zandvoort Circuit. Ook bij het treinstation van Zandvoort is een bushalte (bushalte Zandvoort Station). De buslijnen die stoppen in Zandvoort aan Zee zijn de buslijnen 80, 81 en 84. Vanuit de richting Amsterdam dient buslijn 80 te worden genomen. Buslijn 80 rijdt viermaal per uur en verbindt Zandvoort onder andere met Heemstede en Amsterdam. Buslijn 81 rijdt tweemaal per uur tussen Haarlem en Zandvoort. Buslijn 81 maakt ook een ronde door geheel Zandvoort waarbij alle busstations worden aangedaan.

Tram en metro

Zandvoort aan Zee beschikt niet over tram- of metrostations.

Reizen met openbaar vervoer naar Zandvoort aan Zee

Legenda
A. Treinstation
B. Bushaltes nabij strand


Auto en parkeren

Bezoekers met de auto kunnen parkeren tot aan het strand. Parkeren is mogelijk in de parkeergarage en op verschillende parkeerplaatsen. Ook zijn er diverse zones ingericht waar betaald parkeren geldt. Deze zones vind je voornamelijk langs de boulevards. Het is niet mogelijk om te parkeren in de gebieden waarvoor je een vergunning nodig hebt. Alleen bewoners beschikken over dergelijke parkeervergunningen.

Route

Zandvoort ligt enkele kilometers ten westen van Haarlem. Het centrum van Amsterdam is op ongeveer dertig kilometer afstand gelegen. Vanwege de ligging ten opzichte van deze steden zijn er diverse snelwegen in de buurt die mensen van buiten de regio in de richting van Zandvoort kunnen brengen. Zandvoort aan Zee heeft een redelijk geïsoleerde ligging tussen de duinen en is daarom slechts via een tweetal wegen te bereiken. Deze wegen zijn de Zeeweg (N200) vanuit Haarlem en de Zandvoortselaan (N201) vanuit Heemstede.

Parkeerterreinen

In Zandvoort zijn er vier parkeerterreinen beschikbaar. De parkeerterreinen zijn te vinden aan het Watertorenplein, bij Circuit Park Zandvoort, Cort van der Lindenstraat, het Stationsplein, Burgemeester van Fenemaplein 28-30, De Favaugeplein 4711 en Parkeerterrein De Zuid (Ing. G. Friedhoffplein). De parkeertarieven op de parkeerterreinen bedragen € 2,20 per uur met een maximum dagtarief van € 12,-.

Parkeergarage

Zandvoort beschikt over één parkeergarage welke te vinden is aan de Louis DavidsCarré 1. De parkeergarage is overdekt en beschikt over ruim 500 parkeerplaatsen. De parkeerkosten bedragen € 1,90 per uur

Parkeermeters

Ook buiten de parkeergarages en parkeerterreinen kan op veel plaatsen geparkeerd worden. Gebieden met veel parkeerplaatsen zijn:
  • Centrum: Parkeren bij een parkeermeter kost hier € 2,20 per uur, de maximale parkeerduur bedraagt 2 uur. Tussen 20 uur 's avonds en 10 uur 's ochtends is parkeren gratis.
  • Omgeving van de Boulevard Barnaart: parkeerkosten bedragen € 2,20 per uur met een dagmaximum van € 12,-. Tussen 22 uur 's avonds en 10 uur 's ochtends is parkeren gratis.
  • Overige gebieden: in de overige gebieden met parkeermeters kost parkeren € 2,20 per uur.
  • Parkeren is zoals gezegd niet toegestaan in de vergunninggebieden voor de bewoners. Met borden is aangegeven of je een vergunning nodig hebt.

Hotelgasten

De meeste personen die overnachten hebben niet te maken met parkeertarieven omdat zij vaak gebruik kunnen maken van parkeervergunningen van het hotel of pension. Het hotel of pension waar je verblijft kan hier meer informatie over verschaffen.

Webcam

Ben je benieuwd naar het actuele weerbeeld en drukte in Zandvoort? Het kan zinvol zijn om voorafgaand aan je bezoek de webcam van Zandvoort aan Zee te raadplegen via de zandvoort.com.

Regels en activiteiten

Houd als bezoeker rekening met de volgende regels die gelden op het strand in Zandvoort.

Honden

Honden mogen in de zomerperiode die loopt van 15 april tot en met 30 september alleen op het strand tijdens de avonduren en nacht (tussen 19 en 9 uur). In de winterperiode (1 oktober tot en met 14 april) zijn honden de gehele dag toegestaan op het strand. Het is wel verplicht om eventuele ontlasting op te ruimen.

Paarden

Paarden zijn toegestaan op het strand tussen 1 oktober en 1 maart. Voor paardenkoetsen of huifkarren is een aanvullende vergunning nodig. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij de gemeente Zandvoort.

Naaktstrand

Aan de zuidkant van Zandvoort is drie kilometer strand gereserveerd voor nudisten. Deze drie kilometer strand beschikt over een vijftal strandpaviljoens.

Lees verder

© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemendaal aan Zee: bereikbaarheid en parkerenBloemendaal aan Zee: bereikbaarheid en parkerenBloemendaal aan Zee is geen typische badplaats met authentiek dorp aan de boulevard. Bloemendaal aan Zee ligt namelijk m…
Dag zelf racen op circuit (Zandvoort of Assen)Dag zelf racen op circuit (Zandvoort of Assen)Daar rijd je dan in je auto die met gemak 200 of meer kilometer per uur kan rijden… Autorijden in het Nederlandse verkee…
De mooiste trouwlocaties van Noord-HollandWoon je in Noord-Holland en ben je op zoek naar een bijzondere en romantische trouwlocatie om jullie huwelijk te vieren.…
De mooiste stranden van NederlandDe mooiste stranden van NederlandEigenlijk is de hele Noordzeekust ideaal voor zonzoekers en waterfans. Toch is het ene strand populairder dan het andere…

Valkenswaard, bruisend dorp in de KempenValkenswaard, bruisend dorp in de KempenValkenswaard is een dorp in de Noord-Brabantse streek De Kempen. Valkenswaard trekt veel toeristen, er is altijd wel wat…
Veendam, een plaats in de provincie Groningen - informatieVeendam, een plaats in de provincie Groningen - informatieVeendam is een plaats in het oosten van de provincie Groningen. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden voor toeristen…
Bronnen en referenties
  • www.zandvoort.com
  • www.vvvzandvoort.nl
  • www.zandvoort.nl
  • Nl.wikipedia.org
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 10-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.