Kilimanjaro, berg in Tanzania

Kilimanjaro, berg in Tanzania Kilimanjaro, het hoogste punt van Afrika, word ieder jaar weer door vele toeristen en bergsporters bezocht om te ervaren hoe het is om door vijf verschillende landschappen te trekken, wat is de geschiedenis achter deze vulkaan en waarom heeft het de naam Kilimanjaro gekregen. De Kilimanjaro, gelegen in het noord-oosten van Tanzania,vlakbij de grens van Kenia, met zijn hoogte van 5895 meter is het de hoogste berg van Afrika en ook de hoogste vrijstaande berg ter wereld, zodoende maakt het deze berg erg gewild onder de bergsporters omdat de kilimanjaro tot de `7 summits`behoort, de 7 hoogste toppen van ieder continent, de kilimanjaro is een vulkaan.

De naam Kilimanjaro

Ondanks vele studies naar de betekenis en oorsprong van de naam, weet eigenlijk niemand exact wat het betekent en waar het vandaan komt, als we kijken naar het dialect in Tanzania en vooral het vocabulaire van de grootste bevolkingsgroep van Tanzania, de Chagga`s, dan zijn er enkele mogelijkheden als we de naam in tweeen delen.
Kilima kan van de Chagga term: Kilelema komen, wat moeillijk of onmogelijk betekent, Jaro kan van de term Njaare komen,wat vogel betekent, in andere woorden,Kilimanjaro kan zijn: dat wat onmogelijk is voor een vogel.
De Masai noemen de berg Oldoinyo Oibor,wat witte berg betekent.

Kilimanjaro nationaal park

Op een hoogte van 2700 meter ligt de grens van het park Kilimanjaro, daaronder ligt een gebied met tropisch regenwoud en savanne, het is een hele belevenis om in een tocht diverse klimaten tegen te komen, van regenwoud tot arctische omstandigheden op de top, het wildleven in het park is zeer gevarieerd, olifanten, luipaarden, buffels en antilopen, kleinere primaten en een groot aantal vogelsoorten, sinds 1997 behoort het park tot de werelderfgoed lijst van UNESCO.

De top van de Kilimanjaro

Van een afstand lijkt het of deze berg uit een stuk bestaat, maar eigenlijk zijn er drie toppen aanwezig namelijk:Shira Peak, deze ligt op 3962 meter en is de oudste van de drie,Mawenzi Peak op 5149 meter, was de tweede piek die oprees uit het massief, en de hoogste Uhuru Peak op 5985 meter, dit is de hoogste punt van het massief van Kibo, dat gevormd is door vulkanische activiteiten en ervoor zorgde dat in een tijdsbestek van duizenden jaren de top steeds verder omhoog gedrukt werd.
De top is te bereiken via 5 routes, de relatief makkelijke zijn, Marangu en Rongai en de zwaardere Machame,Shira en Limosho
Iedere route is zeker te doen als men een goede conditie heeft, alleen vanwege de hoogte wordt aanbevolen om het rustig aan te doen, vanwege hoogteziekte, het is beter om altijd een paar dagen extra er voor uit te trekken om goed te kunnen acclimatiseren.
De meest gunstige periodes om een toppoging te doen zijn in Januari, Februari en September, dit zijn de droogste maanden in Tanzania.

Eerste beklimming

In 1889 werd de top gehaald door Dr. Hans Meyer, professor in de Geologie, twee minder succesvolle expedities waren daaraan vooraf gegaan, in 1887 bereikte Meyer een hoogte van 5400 meter. In het daaropvolgende jaar deed Meyer samen met Dr. Oscar Baumann, een ervaren Afrika-reiziger, nog een poging.Helaas was er op dat moment een opstand gaande, de Habushiri-opstand, dit was een gewapend conflict tussen de Afrikaanse kustbevolking en de Duitse Chartermaatschappij.
Meyer en Baumann werden gevangen genomen en gegijzeld, beiden wisten te ontsnappen.
Meyer`s derde poging in 1889, samen met Ludwig Purtscheller,gymleraar en alpien-expert was succesvol, ze bereikten beide de hoogste top.
© 2008 - 2024 Everest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bijzondere kleur van Lake Natron in TanzaniaDe bijzondere kleur van Lake Natron in TanzaniaIn de buurt van de grens van Kenia ligt een apart meer; een zoutmeer met een rood-oranje kleur in plaats van blauw zoals…
Tanzania, rijk aan wild en natuurTanzania, een land dat is ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere Britse kolonie Tanganjika en de eilandengroep Zan…
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…
Top 5: backpack-landen in AfrikaTop 5: backpack-landen in AfrikaAfrika is een veelzijdig continent, het bevat namelijk savanne, tropisch regenwoud en woestijn. Naast grote steden zijn…

De mysteries van StonehengeDe Salisbury Plains worden door velen omschreven als een mysterieus gebied waar iets niet helemaal pluis is! Zo zijn er…
Beklimmen van Munros in SchotlandWat maakt het beklimmen van de bergen in Schotland voor velen tot een geheel eigen levensmotto, wat maakt deze Munros zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yosemite, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.go2africa.com/tanzania/mount-kilimanjaro http://nl.wikipedia.org/wiki/Kilimanjaro_(berg)
Everest (10 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.