De Republiek Zambia

De Republiek Zambia Zambia is een land gelegen in Afrika. De officiële benaming van het land is: de Republiek Zambia. Het land grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Alle informatie over het land Zambia vind u hier.

Zambia

De Republiek Zambia is een land in Afrika. Het land grenst aan de landen Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola.
Het land is een onafhankelijke republiek, die draaiende wordt gehouden door de intensieve mijnindustrie (koper) in het land.

Het land heeft ruim 12 miljoen inwoners, die als officiële taal Engels spreken. De hoofdstad Lusaka ligt centraal in het land en is met ruim 1 miljoen inwoners de grootste stad van het land.
Het grootste deel van de bevolking heeft een Christelijke geloofsovertuiging. Dit is ongeveer 80% van de bevolking. Ook zijn er in mindere getale moslims en hindoes te vinden.

Zambia is met een oppervlakte van ruim 750.000 vierkante kilometer ruim 18 keer zo groot als Nederland.

Geschiedenis van Zambia

Uit archeologische onderzoeken en vondsten blijkt dat de geschiedenis van Zambia ruim 300.000 jaar geleden begon. Toen kwamen de eerste mensachtige in dit gebied wonen.

Een minder positief deel uit de geschiedenis van Zambia was omstreeks de 18e en 19e eeuw. Toen floreerde in Zambia, net als in veel andere delen van Afrika, de slavenhandel. Vooral de Britten waren actief met betrekking tot de slavenhandel in Zambia. Dit had later rond 1895 tot gevolg dat Zambia onderdeel werd van Groot-Brittannië. Vanaf was Zambia een Britse kroonkolonie onder de naam Noord-Rhodesië.

Op 24 oktober 1964 verklaarde Noord-Rhodesië zich onafhankelijk en ging verder onder de huidige naam Zambia. Vanaf dat moment was de populaire Kaunda president van het land.
Vanaf dit moment begon het land zich te ontwikkelen en te moderniseren. Zo kwamen er diverse staatsbedrijven en groeide tevens de privésector van het land.

Vanaf 2 november 2008 tot heden is Rupiah Banda de nieuwe president van Zambia.

Toerisme in Zambia

Bron: Zest-pk, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Zest-pk, Flickr (CC BY-2.0)
Het toerisme speelt zich met name in het Zuiden van Zambia af. Hier bevinden zich onder andere de populaire Victoriawatervallen, de grootste watervallen van Afrika. Door deze toeristische trekpleister is de nabijgelegen stad Livingstone zeer populair geworden onder toeristen.
De Victoriawatervallen zijn gelegen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Het toerisme speelde zich voorheen altijd af aan de kant van Zimbabwe. Echter doordat door het regeringsbeleid in Zimbabwe de prijzen voor toeristen enorm gestegen zijn, kiezen steeds meer toeristen ervoor om deze watervallen te bezoeken vanuit Zambia.

Verder zijn er in deze Zuidelijke regio ook veel natuurparken te vinden. Een voorbeeld hiervan is het South Luangwa National Park. Hier is veel ongerepte natuur te vinden en leven grote populaties wilde diersoorten.

Provincies van Zambia

Zambia is onderverdeeld in 9 verschillende provincies:

  • Central
  • Copperbelt
  • Eastern
  • Luapula
  • Lusaka
  • Northern
  • North-Western
  • Southern
  • Western

Negatieve aspecten van Zambia

De grootste binnenlandse bedreiging van Zambia is het Aids virus. Net zoals veel andere Afrikaanse landen heeft ook Zambia hier zwaar onder te lijden. Jaarlijks raken duizenden mensen besmet met het dodelijk virus.

Aids is niet de enige gezondheidsziekte die Zambia teistert. Ook malaria en tuberculose raken de bevolking hard. Doordat er nog maar weinig gezondheidszorg en kennis is in het land, kunnen er weinig preventieve maatregelen genomen worden tegen deze ziektes.

Tot slot is corruptie een groot probleem in Zambia. In 2009 raakte ook Nederland betrokken bij de corruptie in Zambia. Zo bleek er hulpgeld vanuit Nederland te zijn verduistert in Zambia, dat bedoeld was om de gezondheidssector van het land te stimuleren. Hierop had de toenmalige minister Bert Koenders alle hulpgelden opgeschort.
© 2012 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zambia, bezoek de beroemde Victoria FallsZambia, bezoek de beroemde Victoria FallsZambia is gelegen in Afrika en heette vroeger Noord-Rhodesië. Zambia grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozamb…
Zimbabwe, een tastbare magieZimbabwe is het vroegere Rhodesië. Zimbabwe was eens het land bekend van de Bosjesmannen en Bantoes en alles met eigen k…
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…
Victoria Falls Safari LodgeDe Victoria Falls Safari Lodge is waarschijnlijk het mooiste hotel ter wereld. Vanaf je balkon of het terras kun je vele…

Welkom in WenenHet rijke, adellijke leven uit lang vervlogen tijden is in Wenen nog springlevend. Het wemelt in deze metropool van de b…
Vakantie in EngelandEngeland is een prima land om je vakantie in door te brengen. Het is een gevarieerd land met vele mogelijkheden. Van de…
Bronnen en referenties
Randy1991 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.