Zambia, bezoek de beroemde Victoria Falls

Zambia, bezoek de beroemde Victoria Falls Zambia is gelegen in Afrika en heette vroeger Noord-Rhodesië. Zambia grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Afrika
  • Originele naam: Zambia
  • Taal: Engels
  • Valuta: Zambiaanse kwacha

Steden in Zambia

Lusaka

Lusaka is de hoofdstad van Zambia. De stad ligt heel centraal gelegen en ligt op een plateau met een hoogte van 1280 meter. Tien procent van de populatie van Zambia woont in de stad. In de stad kun je gemakkelijk contacten maken met allerlei soorten mensen. Je kunt je gemakkelijk verplaatsen binnen Lusaka. Pas alleen wel op met ’s avonds op stap gaan. In de avonden en nachten is Lusaka geen veilige plaats. Lusaka heeft veel openluchtmarkten, die erg gezellig zijn om te bezoeken. Eén van de bekendste is de Kamwala Market. Met de kinderen kun je een dagje naar Kalimba Reptile Park, met een indrukwekkende collectie krokodillen, slangen en Afrikaanse kameleons. In Lusaka vind je ook veel kunstgalerijen, die zeer de moeite waard zijn om te bekijken. De bekendste is Henry Tayali Visual Arts Gallery.

Livingstone

Livingstone is gelegen vlakbij de wereldberoemde Victoria Falls en mensen overnachten er doorgaans om de watervallen van dichtbij te bewonderen. De stad heeft dan ook erg veel faciliteiten voor toeristen, zoals hotels, restaurants en toeristenbureaus. Je kunt in de omgeving veel activiteiten doen, zoals een rafttocht over de rivier of een bungeejump bij de Victoria Falls. Niet al te ver van Livingstone vandaan heb je het Mosi-oa-Tunya National Park. Je kunt hier wildsafari’s maken en wilde beesten spotten. Er zijn ook diverse musea in Livingstone, bijvoorbeeld eentje over de watervallen. Ook zijn er veel historische gebouwen in Livingstone te vinden, waarvan de meeste in de negentiende eeuw zijn gebouwd.

Natuur in Zambia

Zambia bestaat voornamelijk uit golvende plateaus, die een gemiddelde hoogte hebben van 1100 meter. In Zambia vind je tevens het Tanganyika-meer, dat 676 kilometer lang is en tevens het diepste meer van de wereld. Het meer bevat één zesde van al het zoetwater in de wereld. Ook heb je in Zambia het Kariba-meer met een lengte van 274 kilometer. Er leven veel bijzondere dieren in Zambia, zoals de olifant, krokodillen, nijlpaarden, zebra’s en impala’s. Er leven tevens veel vogelsoorten.

Beste reistijd voor Zambia

De beste reistijd voor Zambia is van april tot november. De temperatuur is dan aangenaam en je hebt de minste kans op regen. Het regenseizoen is doorgaans van november tot mei. Je kunt ook dan goed reizen naar Zambia. De natuur is dan op zijn mooist en de meeste dieren jongen in deze periode. De Victoria Falls zijn het mooiste in april en mei, vlak na het regenseizoen.

Klimaat in Zambia

Zambia heeft een redelijk constant klimaat. Er is een regenseizoen van november tot en mei. De rest van het jaar is het droog en ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. Op sommige plekken kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden Celsius. In sommige gebieden kan het ’s nachts flink afkoelen, maar doorgaans is het ook in de nachten redelijk aangenaam.

Visum en paspoort

Voor een reis naar Zambia heb je een visum nodig. Dit kun je kopen bij binnenkomst in Zambia, bij de douane. Je moet ter plaatse $50 betalen voor dit visum. Ook heb je een geldig Nederlands paspoort nodig. Het paspoort moet na vertrek uit Afrika nog minstens zes maanden geldig zijn. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade.

Gezondheid in Zambia

Als je op rondreis gaat door Zambia, dan worden vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A aangeraden. Ook is de malariamug actief in Zambia, dus malariatabletten worden sterk aangeraden. Daarnaast is het verstandig om een goed anti-muggenmiddel mee te nemen. Eentje die bij voorkeur DEET bevat. Ook een muskietennet is geen overbodige luxe. De medische verzorging in Zambia is goed, maar niet overal aanwezig. Neem dus altijd een EHBO doos mee als je op pad gaat.

Zambiaanse kwacha

In Zambia wordt betaald met de Zambiaanse kwacha. Er is papiergeld beschikbaar van 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 Zambiaanse kwacha. Pinnen kan alleen op de internationale luchthaven van Zambia. De creditcard is vooral handig om geld mee op te nemen bij een bank. Doorgaans is het verstandig om contant geld in Euro’s of Amerikaanse Dollars mee te nemen om te laten wisselen. Het is in Zambia tevens gebruikelijk om een fooi te geven voor verleende diensten.

Engels

De enige officiële taal van Zambia is Engels. Hier is voor gekozen in het verleden, om een eenheid te hebben in het land. Engels is ook de enige taal die gesproken wordt tijdens het lesgeven. Wel worden er op scholen nog lessen gegeven in andere talen, dit is vaak afhankelijk van de locatie waar je bent. Als toerist kun je dus prima terecht met Engels in het land. Dit zal nergens problemen opleveren. Het is echter aan te raden om geen discussies over de taal of politiek te gaan voeren, omdat dit gevoelig kan liggen bij de bevolking.

Creativiteit

De bevolking van Zambia is doorgaans erg creatief. Ze hebben een grote liefde voor muziek en er wordt dan ook veel traditionele muziek gemaakt. Deze muziek heeft een sterk ritme en wordt gemaakt van onder anderen panfluiten, drums en handpiano’s. Ook is het handwerk erg populair in Zambia, zoals manden, die gemaakt zijn van bamboe papyrusbladeren en sisal. Zowel mannen als vrouwen houden zich bezig met het maken van deze bijzondere manden.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Republiek ZambiaDe Republiek ZambiaZambia is een land gelegen in Afrika. De officiële benaming van het land is: de Republiek Zambia. Het land grenst aan Co…
Livingstone, slaperig Zambiaans stadjeLivingstone is een stadje vernoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger en ligt dichtbij de Victoria waterval. De meest…
Victoria Falls Safari LodgeDe Victoria Falls Safari Lodge is waarschijnlijk het mooiste hotel ter wereld. Vanaf je balkon of het terras kun je vele…
Winkelen bij Victoria's SecretVictoria's Secret verkoopt prachtige lingerie en nog veel meer. Het is van oorsprong een Amerikaanse bedrijf en daardoor…

Duitsland: natuur, cultuur en gezellige kerstmarktenDuitsland heeft veel aangrenzende landen. Namelijk Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken, Polen, Tsjechië,…
Roemenië, ook wel klein Parijs genoemdRoemenië, ook wel klein Parijs genoemdRoemenië is een land in Europa. Het land ligt aan de zwarte zee en grenst tevens aan de landen Bulgarije, Servië, Hongar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Victoriaf%C3%A4lle.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.