Livingstone, slaperig Zambiaans stadje
Livingstone is een stadje vernoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger en ligt dichtbij de Victoria waterval. De meest spectaculaire ontdekking van David Livingstone wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Omdat de waterval zo groot is en in een natuurgebied ligt merk je daar weinig van. De donderende wolk laat zich van kilometers afstand horen en zien. Je kunt door de wolk van spray heen lopen. Het biedt een mooie schouwspel en toont de krachten van moeder aarde.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Zambia
Aan de Zambiaanse kant van de waterval ligt het stadje Livingstone. Eens was het een hoofdstad, tot 1935. Nu is het veranderd in een slaperig plaatsje met veel vervallen Engelse, koloniale gebouwen. Het is een stadje met 100.000 bewoners waar alle winkels die je kunt indenken aanwezig zijn, maar verder biedt het weinig ontspanningsmogelijkheden. In Zambia heet het nationale gerecht Shimba maar wordt het niet snel aan toeristen aangeboden als culinaire lekkernij omdat de dikke maismeelpap als armoedig, goedkoop voedsel te boek staat.
Livingstone royal golf and country club
Voor wie van golven houdt is er een statige, eigenlijk foute, koloniale maar wel mooie golfclub. Deze club wordt gerund door een Nederlandstalige vrouw. De club was helemaal in verval geraakt maar is weer prachtig gerenoveerd. Het gras ligt er mooi bij, wat een kunst is in dit soms maandenlange droge gebied. De golfclub stamt oorspronkelijk uit 1908. Alle trofeeén staan er nog. Toen men begon met de club te renoveren hebben oud-werknemers uit zichzelf de trofeeén terug gebracht. Men had deze spullen zorgvuldig bewaard.
Apartheid onder Engels bestuur
De apartheidgeschiedenis die Zambia onder Engels bestuur kende is alleen te zien als je met een gids op pad gaat die je wijst op de vroegere zwarte en witte ziekenhuizen. In deze stad en in Zambia is het beter met de economie en welvaart gesteld dan in het naburige Zimbabwe. Ooit hoorden beide landen tot Rhodesië. Sinds de splitsing zijn de landen van elkaar gaan verschillen.
Markt
In het centrum van Livingstone is een kleine markt die iets goedkoper is dan de toeristische markt bij de waterval. Op de markt kun je souvenirs en Afrikaans houtsnijwerk kopen. De duimpiano is een geliefd instrument wat van oudsher werd gebruikt in traditionele muziek en in alle soorten en maten verkrijgbaar. Op de markt zijn allerlei mooie houtsnijwerken en steensculpturen te vinden. De marktlui zijn gewend aan afdingen maar de prijzen zijn zo laag dat je daar soms ongemakkelijk bij voelt.
Activiteiten
Vlakbij Livingstone kun je activiteiten ondernemen zoals het maken van een helikoptervlucht over de waterval. Ook kun je een safari vanuit de lucht met een microlight beleven. Een andere luchtervaring is de parachutesprong boven de Victoria waterval. Voor wie van avontuur houdt worden er lunches geserveerd aan de rand van de waterval, waar je met een boot naar toe moet. Op een hogere stuk rots met enkele bomen als begroeiing kun je vlak aan de 100 meter diepe afgrond je lunch nuttigen. Verder kun je met de kano door het wilde water heen varen. Ook is er een safaripark langs de Zambezirivier waar je met de auto doorheen rijdt op zoek naar dieren. Als aanrader kun je dichtbij Livingstone een safari maken per olifant. Plaatselijke hoteleigenaren weten je de weg naar de activiteiten te wijzen. Sommige hotels brengen je uit en thuis met de shuttle.
Kleren om te geven
Een grote aanrader voor reizigers naar zuidelijk Afrika: neem veel extra kleren en schoeisel mee om weg te geven. Aan alle producten is hier een tekort. Warme kleren zijn welkom omdat het in de winter -5 kan worden. Zelfs in het meer welvarende Zambia zijn er velen die zeer blij zijn met alle extra's dat hen gegeven wordt. Op de markt kun je souvenir aankopen vergezellen van het uitdelen van kleren. Hotel- en restaurantpersoneel zijn altijd blij met goede schoenen of kleren. Vaak verdient men rond de één dollar per dag.
Lees verder