Het Titicacameer verkennen

Het Titicacameer verkennen Dit meer is het grootste meer van geheel Zuid Amerika en ligt in zuid-oost Peru. Het vormt de grens met Bolivia dat aanspraak kan maken op 40 procent van dit enorme meer. In vele opzichten is Titicaca uniek en daarmee bijzonder de moeite waard. U mag deze plek niet overslaan en om volop te genieten van alle interessante plekken heeft U meer dan twee dagen nodig.

Uniek

Zoals vermeld is het Titicacameer in vele opzichten uniek. Het meer is het hoogst gelegen bevaarbare meer van de wereld, niet gek op een hoogte van maar liefst 3812 meter. Dat betekent tevens dat de temperaturen hier ’s nachts kunnen zakken tot onder het vriespunt, terwijl de temperaturen over het gehele jaar genomen overdag kunnen oplopen van 19 tot 26 graden. De kleuren bij zonsopkomst en zonsondergang zijn hier overweldigend dus zet de camera’s op scherp als U ’s morgens vroeg op pad gaat.

De oppervlakte van het meer bedraagt 8340 vierkante kilometer en dat is ongeveer een vijfde deel van Nederland. Door de 800 meter brede Straat van Tiquina wordt het meer verdeeld in twee delen genaamd Lago Grande en Lago Pequeño ( er worden meerdere namen gebruikt voor deze meren ) en zoals de namen al voorspellen, een groot en een kleiner gedeelte. Op sommige plekken is het meer 284 meter diep terwijl de gemiddelde diepte 135 meter is.

Het meer wordt met smeltwater van de gletsjers en regenwater gevoed door 5 grote en een 20 tal kleinere rivieren terwijl slechts een heel klein gedeelte wordt afgevoerd door de rivier Desaguadero. Zo’n 90 procent van het enigszins zoute water blijft in het meer zelf, dat door zijn grootte zelfs een golfslag kent. Het afgevoerde water bereikt nooit een oceaan want het vloeit uit in de grote zoutvlakte in het zuiden van Bolivia waar het verdampt.

Waar de naam Titicaca vandaan komt is niet bekend en er wordt alleen maar gegist. Feit is wel dat het meer met haar vele eilanden een belangrijke plek heeft gekregen in de geschiedenis van de Inca’s. De legende is dat de zonnegod Viracocha absoluut niet tevreden was met de manier waarop de mensen leefden. Zij leefden in zijn ogen nutteloos en kwamen alleen hun grotten uit om eten te zoeken. Hij besloot in te grijpen en vanaf één van de eilanden zette hij de zon op zijn plek, vanaf een ander eiland de maan. Niet vreemd natuurlijk dat die eilanden nu ook zo heten en het grootste eiland in het meer is het Zonne-eiland met daarnaast het Maaneiland. Hij ging nog verder en zijn zoon (Manco Capac) en dochter (Mama Ocllo) kwamen voort uit het meer, “bewapend” met een staaf. De opdracht luidde om een stad met de naam Cuzco te stichten, daar waar de staaf met slechts één beweging geheel in de grond gedrukt kon worden. Broer en zus trouwden met elkaar (alleen toegestaan voor goden) en leerden de mensen hoe zij gewassen konden verbouwen en hoe zij hun leven konden invullen. Naast deze legende was er nog de bewering dat op de bodem van het Titicacameer een enorme goudschat zou zijn verborgen om te voorkomen dat die in handen zou vallen van de Spanjaarden. Een onderzoek hiernaar werd ingesteld door de onderzoeker Jacques Yves Cousteau, die de hele bodem afzocht. Zijn zoektocht leverde voor wetenschappers inderdaad een schat op want er werd een ongeveer 60 centimeter grote, driekleurige kikker ontdekt waarvan niemand het bestaan wist. De kikker komt nooit boven water en is het zoveelste mysterie van dit meer. Goud werd nooit gevonden.

Puno

De stad Puno ligt aan de oevers van het meer en is een heel goed uitgangspunt om op verkenning te gaan op en rondom het meer. Deze op 3827 meter hoogte gelegen stad was eens één van de rijkste en welvarendste steden tijdens de Spaanse periode omdat er in de directe omgeving zilvermijnen waren. Nu is de stad hoofdzakelijk een landbouw- en veestad. In Puno houdt men de rijke cultuur met diverse dansen in stand en de stad is bekend om het festival La Fiesta de la Virgin de Candalaria, dat in de eerste twee weken van februari plaatsvindt. De vele dansen uit het verleden zijn bewaard gebleven en worden nog vol passie gedanst in kleurrijke kostuums met maskers.

De stad kent erg veel hotels in allerhande prijsklassen. Het centrum wordt druk bezocht, vooral de voor het verkeer afgesloten Jirón Lima omdat daar goed en goedkoop gegeten kan worden in één van de vele restaurantjes. De uit 1757 stammende kathedraal is wel aardig om te bekijken en het is het overwegen waard om je in één van de vele fietstaxi’s hier, een soort bakfiets, rond te laten rijden. Je moet wel altijd even van te voren de prijs afspreken, reken voor een rit op 1 of 2 soles per persoon.

Hoe komt U er ?

Puno is per vliegtuig te bereiken. Je moet dan een ticket boeken naar de stad Juliaca en vervolgens vandaar met de bus nog naar het zuiden reizen. Puno en Juliaca liggen ongeveer 45 kilometer van elkaar vandaan.

Busverbindingen tussen Puno en diverse andere grote steden zijn er meer dan genoeg en ook hier kan gekozen worden uit de diverse soorten busvervoer, van eenvoudig tot luxe, dag en nachtritten.

Een treinverbinding is er alleen met Cuzco en wordt drie keer per week uitgevoerd door Perurail, die verschillende klassen aanbiedt waarvan de Hiram Bingham en de Andean Explorer de meest luxe zijn, vergelijkbaar met de beroemde Oriëntexpress. Je praat wel over retourprijsjes van US$ 294,00 respectievelijk US$ 220,00. Dan is de Vistadome met veel glas en dus fraai uitzicht met US$ 71,00 of de backpackerstrein met US$ 56,00 per persoon (prijzen 2010-2011) aantrekkelijker misschien. Tickets zijn heel eenvoudig te boeken via internet op de site van Perurail.

De wegverbinding naar Puno is uitstekend en tevens de reden waarom er geen passagierstreinen meer rijden naar en van Arequipa. Een huurauto is serieus te overwegen want de wegen naar zowel Arequipa als Cuzco zijn in perfecte staat. Tol staat in dit geval garant voor goed onderhoud van het wegenstelsel.

Wat kunt U doen?

U komt voor het Titicacameer dus U moet echt het meer op en in alle hotels en reisbureautojes worden U dagtochten en meerdaagse tours aangeboden. Het loont zich om even te shoppen want de prijzen willen nog wel eens verschillen. Ook een optie is om gewoon naar de haven te gaan en daar op zoek te gaan naar een bereidwillig persoon die U op zijn boot een privétour aanbiedt. Zoals gezegd zijn er meerdere eilanden dus de vraag werpt zich op welke keus U moet maken. Eilanden, bereikbaar vanuit Puno zijn Amati, Taquile en de drijvende eilanden Uros. De al eerder genoemde eilanden van de Zon en de Maan liggen in het Boliviaanse gedeelte van het meer en kunnen worden bezocht vanuit de Boliviaanse plaats Copacabana, al dan niet op doorreis naar Bolivia.

Puno-Copacabana-Zoneiland-La Paz

Copacabana ligt 107 kilometer van Puno vandaan en de route langs het meer is zeer de moeite waard. Stel dat U van Puno uit naar La Paz wilt reizen dan kan dat met de bus. De snelle route (07.30 – 16.00 uur) gaat over land maar er is ook een veel mooiere manier namelijk die met de bus en veerboot over het Zoneiland. Uiteraard duurt dat wel aanzienlijk langer. Aan de grens bij Copacabana moet U van bus wisselen dus U stapt daar met de gehele bagage over op een andere bus. U kunt er voor kiezen om op Zoneiland een nacht te overnachten want op dit grootste eiland van het meer zijn enkele bezienswaardigheden de moeite waard.

Vanuit Puno kunt U uitstapjes maken naar de volgende eilanden:

Uros

Een must natuurlijk want deze eilanden liggen direct om de hoek van Puno en zijn bekend als de “drijvende” eilanden. In en rond het Titicacameer groeit het zogenaamde totorariet in overvloed. De bewoners van deze eilanden maken er alles van, de vlotten waarop ze leven, de huizen waarin ze wonen en de boten waarmee ze varen. Het witte hart van het riet is te eten en wordt ook wel “witte banaan” genoemd. Wij toeristen zijn het niet gewend en bij menigeen heeft het geleid tot een run naar toilet. Als we het daar dan toch over hebben dan blijkt dat alle afval door de bewoners netjes wordt afgevoerd, niets wordt hier in het water geloosd.

De rieten vlotten moeten van boven af telkens weer van nieuw riet worden voorzien want de onderzijde rot weg in het water. Er wonen zo’n 2000 mensen op de vlotten, die verankerd zijn om te voorkomen dat zij weg drijven. De bewoners leven nu alleen nog van het toerisme want dagelijks komen ladingen toeristen een kijkje nemen in deze unieke leefomstandigheid. Je krijgt een uitgebreide rondleiding van de nog in klederdracht geklede bewoners en kunt zelfs tegen een kleine betaling een tochtje maken op een van riet gemaakte boot. Uiteraard zullen zij U allerlei door hen gemaakte souvenirs aanbieden.

Taquile

Taquile is een echt eiland en ligt ongeveer 3 uur varen van Puno vandaan. Op het eiland is geen gemotoriseerd verkeer en de bewoners zijn “quechua” sprekende Indianen die er in een soort commune leven volgens de nog oude Incaregels. Geen politie maar zelfbestuur, een gemeenschap die het moet zien te redden op het eiland. Je gaat een heel eind terug in de tijd en staat verstelt dat dit in de tegenwoordige tijd nog kan bestaan.

Je kunt kiezen voor een bezoek van enkele uurtjes of voor een overnachting.
In het eerste geval wordt aangemeerd aan één zijde van het eiland en wandel je dwars over het eiland naar de andere kant vanwaar je weer vertrekt met de boot. Uiteraard heb je daarbij tijd om te genieten van de rust en de prachtige uitzichten want het bijzonder blauwe water van het meer steekt af tegen de met sneeuw bedekte bergtoppen. De bevolking is gekleed in originele klederdrachten en aan de kleding is veel af te lezen. Gehuwd of ongehuwd en welke positie iemand heeft zijn van die tekens. Taquile is vooral bekend om het grote assortiment kleding, gebreid door zowel de mannen als vrouwen die al breiend of tollend met hun weeftol over het eiland lopen. De kleding wordt op het marktplein vanuit een centraal gebouw verkocht. Aan de hand van cijfers op kledingstukken is duidelijk welke familie de maker is en de opbrengst wordt daar dan ook netjes afgeleverd.

Mocht je willen overnachten dan is dat mogelijk en wordt je bij aankomst bij een familie ondergebracht, waarmee je dan de rest van de dag en nacht samen bent. Zij verzorgen je, niet alleen met eten en drinken maar ook met uitjes en volksdansen in de avond. Het overnachten is zeker niet luxe maar uniek. Mocht U Uw gastfamilie iets cadeau willen doen dan zijn groente en fruit, alsmede schoolartikelen voor de kinderen erg welkom want dat is op het eiland niet ruimschoots aanwezig.

Amanti

Dit eiland ligt nog een uur verder varen dan Taquile. Ook hier woont een eigen “commune” bestaande uit vele families. Dit 16 vierkante kilometer grote eiland heeft ook geen hotels, wegen of auto’s en overnachten is ook daar bij families mogelijk.

Tours naar één van de eilanden worden altijd gecombineerd met de Uros eilanden. De afstand Puno-Amanti maakt het niet aantrekkelijk dit op één dag te doen terwijl de tour naar Uros, gecombineerd met Taquile wel op één dag nog leuk is. Als U op een eiland overnacht, wordt U na het ontbijt weer terug gevaren naar Puno.

Ook in de omgeving van Puno is nog het een en ander te zien zonder dat je het meer op gaat.
Beschikt U over een (huur)auto dan is het best de moeite waard om heen en weer te rijden richting Copacabana, al is het maar voor de fraaie uitzichten maar er zijn meer opties.

Sillustani

Een interessant uitje is het 30 kilometer van Puno gelegen Sillustani. Het draait hier om de zogenaamde “chullpas”, met stenen opgebouwde ronde torens waarin de (later door de Inca’s overwonnen Colla-Indianen) hun hooggeplaatste personen begroeven. De torens zijn van verre zichtbaar en staan op een heuvel. Als een belangrijk iemand stierf dan betekende dat tevens dat het hele gezin werd gedood en werd mee begraven evenals een deel van het vee. Er zijn torens bekend waarin op meerdere lagen boven elkaar personen in foutushouding begraven werden.

U komt er niet met openbaar vervoer want halverwege de weg tussen Puno en Juliaca moet U afslaan en is het nog zeker een kwartier rijden. U kunt een taxi nemen die U naar deze plek brengt dan wel zelf met een huurauto gaan. Uiteraard worden er wel georganiseerde tours aangeboden. Mocht U gaan dan is het verstandig om ’s morgens te gaan want de zon komt dan op en verlicht de torens mooi. Het is dan ook nog niet zo koud want later op de dag steekt er een wind op die op deze hoogte niet bepaald aangenaam is.

Tips

Vergeet nooit Uw zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor want ook al is het koud, de zon overdag is op deze hoogte gevaarlijk voor Uw huid.

Mocht U een liefhebber zijn van vissen dan kunt U vanuit Puno een tocht boeken waarbij U op het meer vist naar forel, die hier een gewicht kan halen van maar liefst 13 kilo.

Bent U dol op scheepvaart dan is de “Yavari” wel iets voor U. De “Yavari” is een stoomboot die nu in Puno voor het Hotel Sonesta Posada del Inca aan de oever ligt en als museum dient. Dit stoomschip werd besteld in Engeland en werd als een bouwpakket vervaardigd waarbij ieder deel niet zwaarder was dan de last die een ezel kon dragen. De 2766 delen werden eerst per boot naar Zuid Amerika gevaren, vervolgens per trein van de kustplaats Arica naar Tacna en uiteindelijk op de ezels over de Andes heen naar Puno. 6 jaar duurde deze reis. Het schip is nu dagelijks voor het publiek geopend van 08.00 – 17.00 uur. Entree gratis, donaties welkom.

Als we het dan over scheepvaart hebben, kan ik Thor Heyerdahl niet overslaan want hij was het die wilde bewijzen dat de Indianen in oude tijden in staat waren met een van riet gemaakte boot de oceaan over te steken. Het lukte hem uiteindelijk dat te bewijzen. Voor zijn expeditie liet hij zijn boot de RAII bouwen door de beste bootbouwers, te vinden op het eiland Suriqui aan de Boliviaanse zijde van het meer. Je kan nog steeds zien hoe de boten gebouwd worden maar zult dit op eigen houtje moeten doen, veel toerisme is er op het eiland niet meer te vinden.

Een fraai uitzicht over een deel van Puno en het Titicacameer heb je het best vanuit het Huajsapata park in Puno. Dit park ligt ongeveer 4 blokken bergopwaarts vanaf de Plaza des Armas. In het park vindt U een wit beeld van Manco Capac.

U zult nog lang terugdenken aan dit fotogenieke meer.
© 2011 - 2023 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vanuit Cusco met de bus naar Copacabana (Bolivia)De meest populaire toeristische stad in Peru is Cusco. Vanuit Cusco is ook het Titicaca meer te bezoeken, dit kan door e…
Bolivia Zuid-AmerikaBolivia is een prachtig land in Zuid-Amerika, in het hart van de Andesgebergte, om ontdekt te worden tijdens een rondrei…
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…

Vliegvakanties worden kunstmatig duurder gemaaktVliegvakanties worden kunstmatig duurder gemaaktGedurende de zomer trekken wij massaal naar de zon. Bestemmingen als Italie, Spanje en Turkije zijn populaire bestemming…
Livingstone, slaperig Zambiaans stadjeLivingstone is een stadje vernoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger en ligt dichtbij de Victoria waterval. De meest…
Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.