Bolivia Zuid-Amerika

Bolivia is een prachtig land in Zuid-Amerika, in het hart van de Andesgebergte, om ontdekt te worden tijdens een rondreis. Bolivia heeft de hoogst gelegen stad ter wereld, maar ook de hoogst gelegen meer, het Titicacameer. De huidige president is Evo Morales, de eerste uit de inheemse bevolking. Doordat hij de allerarmste wil helpen, geeft dat politieke spanningen binnen het land. Bolivia is vernoemd naar de bevrijder van de Spaanse overheerser: Simon Bolivar.

Geografie

Bolivia is een presidentiele republiek in Zuid-Amerika. De buurlanden van Bolivia zijn:
  • In het noorden en oosten: Brazilië,
  • In het zuidoosten: Paraquay,
  • In het zuiden: Argentinië en Chili en
  • In het westen: Peru.
Vroeger had Bolivia toegang tot de Stille oceaan. Bolivia is qua grootte ongeveer 26 keer groter dan Nederland. Bolivia is een “Andes” land: Bolivia ligt namelijk in het centrum van het Andesgebergte. Er lopen 2 evenwijdige bergketens dwars over Bolivia heen en daartussen in ligt een hoogvlakte met een gemiddelde hoogte van 4000 m!

Klimaat

  • In het noorden van Bolivia bevindt zich het Amazonegebied: hier is het klimaat tropisch en kan het er erg vochtig zijn.
  • In het zuidoosten van Bolivia is het klimaat droog en heet,
  • In de valleien van de Andesgebergte kan het fris en koeltjes zijn terwijl
  • In de Andesgebergte het (ronduit) koud kan zijn (boven de 6000 m zijn temperaturen ver onder nul normaal en in de nachten kunnen temperaturen van -20 bereikt worden!)
  • In de Andesgebergte tussen de 1500 en 4000 m is het gematigd warm en koud,
  • In de Andesgebergte onder de 1000 m mag uitgegaan worden van een tropisch klimaat.
  • In de oostelijke bergketens valt de meeste neerslag: hoog in de bergen sneeuw en in de valleien de meeste regen,
  • In de westelijke bergketens valt de minste neerslag.
  • In het zuidoosten van Bolivia kan het in de winter (streng) vriezen.
  • Rond het Titicacameer heerst een gematigde temperatuur en is het klimaat er mild,
  • Het regenseizoen valt in de zomer van december tot april,
  • Het droge seizoen valt in de winter van mei tot augustus.

Simon Bolivar

Bolivia is vernoemd naar de grote bevrijder, door wie Bolivia is bevrijd van de Spanjaarden en haar onafhankelijkheid kreeg: Simon Bolivar. Simon Bolivar, geboren in Caracas, Venezuela en zoon van Baskische ouders die uit het Spaanse (Baskische) dorp Bolibar komen, bevrijdde met zijn leger veel gebieden in Zuid-Amerika van de Spaanse overheerser. Simon Bolivar heeft veel gedaan voor de onafhankelijkheid van de volgende Zuid-Amerikaanse landen: Colombia, Panama, Peru, Ecuador, Venezuela en Bolivia.

Onafhankelijkheid

Op 6 augustus 1825 werd de onafhankelijke republiek Bolivia uitgeroepen. Bolivia raakte al snel betrokken bij diverse oorlogen met buurlanden. Hierdoor verloor Bolivia veel land en gebieden, waaronder de verbinding met de zee. In 2010 gaf Peru een gebied cadeau, zodat Bolivia een haven kon gaan bouwen aan de Stille oceaan.

Dictator

Na de bevrijding van de Spanjaarden en nadat veel Zuid-Amerikaanse landen hun onafhankelijkheid kregen, werd Bolivar president. Zijn officiële titel was: dictador (in het Spaans), ofterwijl: dictator. Deze officiële titel gaf aan dat Bolivar zowel de politieke als de militaire leiding had.

Inca

Ook Bolivia kwam in de 15de eeuw als onderdeel terecht in het enorme Inca rijk. Rond 1545 werd Bolivia gekoloniseerd door de Spanjaarden, en werden duizenden Incasoldaten afgeslacht.

Cultuur

De meest voorkomende inheemse culturen zijn de Aymara en de Guechuas. De officiële taal in Bolivia is het Spaans, en de Spaanse taal wordt ook door de meeste bewoners gesproken. Maar in Bolivia spreken ze meer talen: zo’n 40 verschillende talen zijn er in omloop on der de inheemse bevolking. Hierdoor is ook de Boliviaanse cultuur een mix. Tradities, gastronomie, klederdracht, en de typische kleren van de inheemse Boliviaanse bevolking weerspiegelt deze bonte mix.

Inheemse bevolking

Gedurende lange tijd is de inheemse bevolking, net als in de buurlanden, gediscrimineerd. Ongeveer 3/5de deel van de Boliviaanse bevolking is van inheemse afkomst. Tot het jaar 2005, toen Evo Morales de verkiezingen in december won. Morales was de eerste president (2006) in Bolivia van inheemse afkomst. Morales heeft direct een politiek ingesteld gericht op de inheemse bevolking en op de allerarmsten: Morales wil niets liever dan de meest achtergestelde groepen in Bolivia te ondersteunen. Morales zette alfabetiseringscampagnes op om de allerarmsten in het land te helpen.

Politiek

Evo Morales ging nog een stap verder: hij wijzigde de grondwet om de inheemse bevolking van Bolivia (meer) rechten te geven. Morales richt zich op een linkse politiek in Bolivia, dat gezien wordt als “radicaal” door de oppositie. Alle veranderingen die president Evo Morales doorvoert in zijn land brengen hoge spanningen met zich mee en verdeeld Bolivia in 2 kampen: de voor en de politieke tegenstanders van Evo Morales. De spanningen lopen soms zo hoog op dat er geruchten ontstaan over een mogelijke burgeroorlog in Bolivia.

Hoofdstad

De hoofdstad van Bolivia is Sucre, genoemd naar de generaal Antonio Jose de Sucre die veel samen heeft gewerkt met de bevrijder Simon Bolivar. De grondwet van Bolivia bepaald dat Sucre de hoofdstad is, maar de regering zetelt in een andere stad. Sucre wordt ook wel de “witte stad“ genoemd, de meeste koloniale bouwwerken en monumenten zijn wit gekleurd. De architectuur van de witte gebouwen hebben veel weg van een Andalusische bouwstijl, een overblijfsel van de Spaanse overheerser. Ieder jaar worden de witte gebouwen opnieuw geverfd. Behalve veel monumenten bezit Sucre veel musea, waar men o.a. kan kennis maken met de traditionele weefkunst van Bolivia.

Hoogst gelegen stad ter wereld

De Boliviaanse stad La Paz kent drie bijzonderheden:
Het is de hoogst gelegen stad ter wereld: de stad ligt op 3.600 m hoogte, boven zeeniveau en
Ondanks dat de stad geen hoofdstad is, is de regering van Bolivia gezeteld in La Paz.
Aangezien veel mensen denken dat La Paz de hoofdstad van Bolivia is, wordt vaak (verkeerd) aangenomen dat La Paz de hoogstgelegen Hoofdstad van de wereld is.

Titicacameer meer

Tussen Peru en Bolivia, in de Andes gebergte, ligt het Titicacameer meer. Dit meer is het grootste meer van Zuid-Amerika en het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Titicaca ligt namelijk op een hoogte van 3.800 m. Er bevinden zich verschillende eilandjes in het meer, de grootste is Isla del Sol.
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfoods quinoaSuperfoods quinoaDe rage rondom de superfoods blijft maar doorgaan en wordt vooral gekenmerkt door een klein aantal bekende superfoods zo…
De Inca's: de Romeinen van de AndesHoe kon de precolumbiaanse cultuur van de Inca's op een eeuw tijd een heus wereldrijk in Zuid-Amerika uitbouwen en de sa…
Het Spaans in Latijns-AmerikaHet Spaans in Latijns-AmerikaHet Spaans in Latijns-Amerika is historisch gezien een voortzetting van het Spaans dat in de zestiende eeuw in Spanje we…
Het rijk van de Inca’sHet rijk van de Inca’sIn de 13e eeuw leefde er in Zuid-Amerika een volk dat steeds machtiger werd. Het rijk groeide en andere volkeren werden…

Bezienswaardigheden RomeRome is een stad met veel historische bezienswaardigheden. Waar moet je in Rome zeker een keer zijn geweest?
Bronnen en referenties
  • http://www.landenweb.net/BOLIVIA/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sim%C3%B3n_Bol%C3%ADvar
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Evo_Morales
  • http://www.bizkaia.net/home2/Temas/DetalleTema.asp?Tem_Codigo=195
  • http://www.spaanstaligewereld.nl/reizen_sb_stad.php?id=31
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/La_Paz_(stad_in_Bolivia)
  • http://www.landenweb.net/bolivia/klimaat/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Titicacameer
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.