Duitsland: natuur, cultuur en gezellige kerstmarkten

Duitsland heeft veel aangrenzende landen. Namelijk Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland. Ook ligt Duitsland tegen de Oostzee en de Noordzee.

Steden Duitsland

Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en een echte metropool, waar veel te doen is. De stad leeft en er hangt een sfeer dan in andere typisch Duitse steden/dorpen. Berlijn is een perfecte stad als je van cultuur en shoppen houdt. Berlijn kent veel bijzondere plekken, zoals de Brandenburger Tor waar ooit de Berlijnse Muur stond. Ook kan je in dezelfde wijk het Reichstag vinden, waar waar het Duitse parlement beraadslaagt. Potsdamer Platz barst van de moderne architectuur. Vroeger liep de Berlijnse Muur hier dwars overheen. Ook kan je hier in de buurt een herdenkingsplaats ter nagedachtenis aan de Holocaust vinden.

Düsseldorf

Düsseldorf ligt dichtbij de grens van Nederland en Duitsland. De Duitse stad staat vooral bekend als winkelstad. Daarnaast heeft Düsseldorf jaarlijks één van de grootste kerstmarkten van Duitsland, waar dan ook veel bezoekers op afkomen. Een echte aanrader als je van kerst en gezelligheid houdt. Ook heeft Düsseldorf veel mooie bezienswaardigheden. Veel Nederlanders maken gebruik van de luchthaven Düsseldorf International, omdat vluchten vaak goedkoper zijn dan vanuit Nederland. Enkele mooie bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Andreaskirche, de mooiste kerk van de stad. Het is overigens niet de oudste kerk. Het Rathaus aan de Marktplatz is de plek waar de gemeenteraad al eeuwen vergadert. Eenmaal per week vindt er een rondleiding plaats. Het jachtslot Benrath is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Al is het maar vanwege de grote kasteeltuin. Binnen in het kasteel zijn twee musea gevestigd. Er zijn veel musea in Düsseldorf, zoals Kunstsammlung K20 en K21, twee musea waarin je de geschiedenis van de kunst kunt zien. Ook in het Museum Kunst Palast kun je een grote collectie zien met kunstwerken vanaf de zestiende eeuw tot nu.

Frankfurt

Frankfurt is een stad gelegen aan de rivier de Main. Het is de vijfde grootste stad van Duitsland en heeft dan ook erg veel bezienswaardigheden. Het is ook een echt financieel centrum en jaarlijks vinden er belangrijke uitgeversbeurzen plaats. Er woonden al mensen in Frankfurt in de achtste eeuw. Er is een grote luchthaven, namelijk Luchthaven Frankfurt am Main. Het is één van de grootste luchthavens van Europa. Je kunt er verder nog rondreizen met de trein, bus, taxi en metro. Frankfurt heeft een historisch centrum dat volledig gerestaureerd en hersteld is, na aanvallen in de Tweede Wereldoorlog. Ook interessant is Alt-Sachsenhausenhet uitgaansgebied van de stad. Ook heeft Frankfurt veel boeiende en historische musea. Er zijn er erg veel, waardoor je een mooie culturele dag kunt maken. Er zijn tevens veel eetgelegenheden, waar je allerlei lekkere gerechten kunt proberen. Daarnaast zijn er talloze uitgaansgelegenheden in de hele stad te vinden.

Keulen

Keulen is een stad in Duitsland. De stad is gelegen aan de rivier Rijn. Keulen is een zeer historische stad en de geschiedenis ervan gaat ruim tweeduizend jaar terug. Het is hiermee de oudste stad van Duitsland. Ook zijn er veel internationale evenementen, zoals handelsbeurzen en het carnaval waar veel mensen op af komen. Ook kun je goed winkelen in Keulen. Keulen heeft een Romeinse geschiedenis. Er zijn veel Romeinse vondsten uit de Romeinse tijd en gebouwen die duidelijk met de Romeinse geschiedenis te maken hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de kerken Gross St. Martin en St. Gereon Kirche. Maar waarschijnlijk hét symbool van Keulen is toch wel de reusachtige Dom. Een tiental kilometer van Keulen vandaan ligt Phantasialan. Dit pretpark is erg leuk voor zowel jong als oud.

Natuur

Duitsland heeft meer dan 90 nationale parken. Zo heb je het Harzgebergte, waar je goed kunt wandelen en fietsen. De natuur is er erg mooi. Het Zwarte Woud is een erg populair natuurgebied en in de winter komen er veel mensen skiën, terwijl ze er in de zomer mooie wandelingen maken. In Duitsland vind je veel bossen en meren. Er leven veel diersoorten, zoals herten, wilde zwijnen, wilde katten. Bijzondere vogels die er voorkomen zijn de raaf, de zwarte ooievaar en de steenarend.

Beste reistijd

Het klimaat van Duitsland komt voor een groot gedeelte overeen met het klimaat van Nederland. In het zuiden is het in de zomer overigens wel een stuk warmer dan hier en in de lente is de temperatuur overal wel aangenaam. Je kunt Duitsland dan ook het gehele jaar prima bezoeken. Doorgaans heb je in het voor- en najaar minder massa’s toeristen en is de natuur vaak erg mooi.

Klimaat van Duitsland

Duitsland heeft een gematigd klimaat. Dit betekent dat er het hele jaar door kans is op regen en dat de temperatuur erg wisselend kan zijn. Het gemiddelde jaarklimaat is 9 graden. In het noordwesten is een zeeklimaat, met redelijk warme zomers en koude winters. De temperatuur is ook afhankelijk van de hoogte waar je zit. In de Alpen kan het doorgaans toch een stuk frisser zijn.

Reisdocumenten voor Duitsland

Voor een bezoek aan Duitsland heb je geen visum nodig. Wel ben je verplicht om een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs bij je te hebben. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade. Het is altijd verplicht om een paspoort of identiteitskaart mee te nemen, zelfs wanneer je met de auto een rondreis gaat maken. Loop geen risico en neem altijd iets mee.

Gezondheid in Duitsland

Inentingen heb je bij een bezoek aan Duitsland niet nodig. De medische zorg in Duitsland is tevens net zo goed – al dan niet beter – dan in Nederland. Er zijn overal goede dokters en ziekenhuizen waar je terecht kan. Tevens vind je in vrijwel iedere stad wel een apotheek, die zijn aangegeven met een grote, rode A. Een reisverzekering die de medische kosten dekt is overigens wel aan te raden.

Euro

In Duitsland wordt, net als in Nederland, betaald met de Euro. Je hebt dus niet te maken met wisselkoersen. Je kunt bijna overal geld pinnen uit de automaten. Ook de creditcard wordt op veel plaatsen geaccepteerd. Je kunt eventueel gebruik maken van reischeques, maar dit is vaak niet echt praktisch, omdat je er toch bankkosten voor moet betalen. De prijzen liggen in Duitsland ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland.

Duits

De officiële taal van Duitsland is Duits. Sommige Duitsers begrijpen het ook wel als je Engels of Nederlands tegen ze spreekt, maar meestal kunnen ze niet terugpraten in de talen. Andere Duitsers willen niet in andere talen spreken. Het wordt tevens gewaardeerd als je de moeite neemt om in het Duits te praten. Mocht je de Duitse taal niet machtig zijn, dan kun je het beste gebruik maken van een taalgids.

Eetgewoontes Duitsland

De Bratwurst is in Duitsland erg populair. Deze kan gekookt of gefrituurd worden en gegeten worden met aardappels, salade of op een broodje. De Bratwurst is voor de Duitsers wat de frikadel voor de Nederlanders is. Eén van de populairste dranken in Duitsland is bier. In Duitsland wordt de meeste bier gedronken van de hele wereld. Daarnaast zijn er in Duitsland ontzettend veel bierbrouwerijen. Ook kun je er meer dan 5000 biersoorten vinden.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhuizen naar BerlijnBerlijn is één van de goedkoopste steden van Europa. Veel mensen willen daarom naar Berlijn verhuizen. Maar wat moet je…
Studeren in BerlijnBerlijn is een erg populaire stad bij internationale studenten. Dit komt doordat het een erg goedkope stad is om te stud…
Een stedentrip naar BerlijnEen erg populaire bestemming voor een stedentrip onder Nederlanders is Berlijn. Dit komt doordat in Berlijn altijd wel w…

Marokko, een land met vier KoningsstedenMarokko, een land met vier KoningsstedenMarokko is een land dat in het noorden van Afrika ligt. In het Arabisch heet Marokko 'Maghreb' en dit betekent ook wel ‘…
Zambia, bezoek de beroemde Victoria FallsZambia, bezoek de beroemde Victoria FallsZambia is gelegen in Afrika en heette vroeger Noord-Rhodesië. Zambia grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozamb…
Bronnen en referenties
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Auf_dem_Teisenkopf.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.