Een stedentrip naar Berlijn

Een erg populaire bestemming voor een stedentrip onder Nederlanders is Berlijn. Dit komt doordat in Berlijn altijd wel wat te beleven is. Berlijn is ook geen dure stad om te bezoeken, wat de stad dan ook erg aantrekkelijk maakt voor toeristen.

Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en een van de 16 deelstaten van Duitsland. Het is ook de grootste stad van Duitsland, er wonen ruim 4,5 miljoen mensen in deze grote stad. Deze mensen komen uit 190 verschillende landen, het is daarmee dus een multiculturele stad. Berlijn staat vooral bekend om zijn hereniging als Duitse hoofdstad.

Bezienswaardigheden Berlijn

  • Je vindt in Berlijn nog kleine stukken van de oude Berlijnse Muur terug. Deze stukken muur zijn meestal met mooie graffiti bespoten.
  • De Rijksdag is het parlementsgebouw van Duitsland, vanuit dit gebouw wordt Duitsland dus geregeerd.
  • De Brandenburger Tor is de veel gefotografeerde toegangspoort van Berlijn.
  • Unter den linden is lange laan met veel bomen in het centrum van Berlijn. Langs deze laan staan prachtige historische panden.
  • Checkpoint Charlie was een beruchte grensovergang tussen Oost en West-Berlijn.
  • De Fernsehturm is de televisietoren van Berlijn. Deze toren kun je bezoeken, vanuit deze toren heb je een prachtig uitzicht over Berlijn.

Taal

Duits is de officiële taal in Berlijn, maar in Berlijn heeft men ook een eigen dialect dat het Berlinerisch genoemd wordt. Je kunt je gelukkig prima redden in het Duits, Engels en soms ook in het Frans. Het personeel van het openbaar vervoer kreeg Engelse taaltraining vanwege het WK voetbal in 2006, zij kunnen dus zeker Engels spreken.

Vervoer naar Berlijn

Je kunt gemakkelijk met de auto naar Berlijn rijden, je doet er ongeveer 6 of 7 uur over. Je kunt natuurlijk ook met de trein naar Berlijn, dit kan al vanaf €78. Met de trein doe je er dan ongeveer 6 uur over. Hoe eerder je je tickets koopt hoe goedkoper de tickets zijn. Vliegen is de snelste manier om in Berlijn te komen. Vanaf Amsterdam vlieg je in anderhalf uur naar Berlijn. Een vliegticket kost je tussen de 20 en 400 euro.

Vervoer in Berlijn

Je kunt je uitstekend met het openbaar vervoer verplaatsen in Berlijn, een auto is niet erg handig in Berlijn. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen namelijk bijna allemaal dicht bij een metro- of treinstation, je kunt je dus het beste met het openbaar vervoer verplaatsen en niet met de auto. In Berlijn kun je een kaart kopen waarmee je voor een bepaald aantal dagen onbeperkt met het openbaar vervoer kunt reizen, het is aan te raden om deze kaart te kopen.

Accommodatie

Je kunt het beste verblijven in de Berlijn Mitte omdat hier de belangrijkste bezienswaardigheden zijn gevestigd, je hoeft dan nooit ver te reizen. Er is voor ieder budget wel wat te vinden in Berlijn. Je moet wel altijd controleren of je accommodatie dicht bij het openbaar vervoer ligt, anders kan het zijn dat je soms erg lang moet lopen.

Winkelen in Berlijn

Berlijn heeft geen centraal centrum, daardoor liggen de winkels over heel Berlijn verspreid. Er zijn gelukkig wel veel winkelcentra, hier leggen de winkels wel dicht bij elkaar. Op feestdagen en op zondagen zijn bijna alle winkels gesloten. Op zondag zijn er wel verschillende markten in Berlijn, het is dan erg leuk om naar de markt te gaan in Berlijn.

Klimaat

Berlijn heeft een gematigd zeeklimaat met gematigde zomers en milde winters. De temperaturen lijken erg veel op de Nederlandse temperaturen en ook hier kan net als in Nederland het hele jaar door neerslag vallen. Je kunt Berlijn het hele jaar door bezoeken, Berlijn heeft namelijk geen beste reisperiode.

Gezondheid

In Berlijn zijn de medisch voorzieningen erg goed. Er zijn een veel doktersposten, een aantal tandartspraktijken en meerdere ziekenhuizen. De artsen spreken naast Duits meestal ook goed Engels. Je kunt het leidingwater in Berlijn gewoon drinken en je hebt geen vaccinaties nodig om Berlijn te bezoeken.

Veiligheid

Berlijn is een wereldstad, dus daar horen ook de bijbehorende risico’s bij. Je kunt in Berlijn te maken krijgen met kleine criminaliteit zoals overvallen, bedelen, oplichting en zakkenrollers. Als je 's nachts donkere steegjes vermijdt loop je al een stuk minder risico om iets te overkomen.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnBesparen en op vakantie, twee zaken die in eerste instantie niet samen lijken te gaan. Toch is er met een dosis creativi…
Hoogtepunten Berlijn: Wat moet je echt gezien hebben?Hoogtepunten Berlijn: Wat moet je echt gezien hebben?Berlijn is een erg mooie stad met zeer veel verschillende bezienswaardigheden. Er zijn zoveel dingen te zien dat je aan…
Berlijn - de Muur, het Holocaust Monument en de PoortBerlijn - de Muur, het Holocaust Monument en de PoortDe stad Berlijn met de Berlijnse Muur, het Holocaust Monument en de Brandenburger Tor is een stad met een heftig verlede…

Londen voor beginnersLonden voor beginnersLonden is de hoofdstad van Engeland en tegelijkertijd ook het financiële centrum van Europa. Denk aan de Big Ben, de Tow…
Een stedentrip naar LondenLonden is de grootste stad van Europa, er is daarom genoeg te beleven en te zien voor een stedentrip.
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Berlijn
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.