Hoogtepunten Berlijn: Wat moet je echt gezien hebben?

Hoogtepunten Berlijn: Wat moet je echt gezien hebben? Berlijn is een erg mooie stad met zeer veel verschillende bezienswaardigheden. Er zijn zoveel dingen te zien dat je aan een korte stedentrip van 3 of 4 dagen eigenlijk niet genoeg hebt. Er zijn een aantal hoogtepunten in deze stad die je absoluut allemaal gezien moet hebben voordat je weer naar huis gaat. Een aantal geven Berlijn tijdens de oorlog weer en een aantal laten je denken aan het Berlijn van tegenwoordig.

Berlijnse muur

Ooit was de Berlijnse muur een muur van 45,1 kilometer lang, tegenwoordig is nog maar een klein deel van de muur zichtbaar. Het langste overgebleven deel van de muur is 1316 meter lang en staat langs de oever van de Spree. In 1990 is dit fragment door verschillende kunstenaars beschilderd en in 1991 is het tot een officieel monument benoemd. Dit deel van de muur wordt de East Side gallery genoemd. Helaas is er nu over een groot deel van de schilderingen al heen getekend of geschreven. Van de 302 wachttorens van de muur zijn er nu nog maar 5 overgebleven.

Een leuke manier om de geschiedenis van de Berlijnse muur te ontdekken is door het maken van een fietstocht met een gids. Bij verschillende organisaties kun je een fietstocht met een Engelse of Nederlands sprekende begeleider maken die je langs alle interessante delen leidt.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie stond precies op de grensovergang tussen het Amerikaanse en het Russische deel van Berlijn. Het was voor buitenlanders de enige manier om in Oost-Duitsland terecht te komen. Vroeger had je als je uit West-Berlijn kwam een visum nodig om naar Oost-Berlijn te kunnen, andersom was de reis een stuk moeilijker. Tegenwoordig is op dit punt een replica van het vroegere wachthuisje zichtbaar.

Let op! Soms staan er in de omgeving van Checkpoint Charlie mensen in oud-Duitse kleren om een zogenaamd visum in je paspoort te zetten. Het is een echte toeristentrekker omdat je dan kan aantonen dat je in Berlijn bent geweest. Laat dit echter nooit doen! De kans is groot dat je paspoort namelijk ongeldig wordt verklaard.

Rijksdaggebouw

Rijksdag was de benaming voor het parlement van 1867 tot 1945. Sinds 1994 vinden er in dit gebouw onder andere elke vijf jaar de verkiezingen plaats voor de Duitse bondspresident. Het gebouw heeft een erg bijzondere architectuur en wordt als een van de mooiste gebouwen van Berlijn gezien. Op het gebouw zit een grote koepel waar je in kan, vanaf hier heb je een zeer mooi uitzicht over Berlijn.

Potzdammer Platz

De oorspronkelijke bebouwing van de Potsdammer Platz is in de oorlog verwoest. Tegenwoordig bevindt zich aan de westkant een nieuwe wijk met een winkelcentrum, bioscopen, een theater, hotels en een filmmuseum. In het Daimler-Chrysler gebouw dat hier ligt kun je met de snelste lift van Europa naar het uitzichtplatform op 93 meter hoogte. Deze is elke dag geopend van 11.00-20.00 uur en de entree is in 2015 3,50 euro.

Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg is een 300 jaar oude zomerresidentie van keurvorstin Sophie Charlotte geweest. Dit slot is een mooi voorbeeld van een 18de eeuwse paleisarchitectuur met een formele tuin in een deftige Franse stijl. Enkele woonvertrekken in dit gebouw kunnen worden bezichtigd.

Alexander Platz

De Alexander Platz is vernoemd naar een tsaar. Vroeger was dit gebied een marktplein. Tegenwoordig lopen er veel mensen die gaan winkelen en bezoekers van de Fernsehturm. Door de herinrichting van dit plein is het geheel veranderd. Er is nu onder andere een C&A gevestigd in het Berolinahuis dat op de monumentenlijst staat.

Fernsehturm

De Fernsehturm is de op een na hoogste televisietoren van Europa. Deze toren is maar liefst 365 meter hoog, op 203 meter hoogte bevindt zich in deze toren een uitkijkplatform. Een lift in dit gebouw zorgt ervoor dat je in 40 seconden boven bent. Op mooie dagen kun je vanaf hier heel Berlijn zien, bij helder weer reikt het zicht tot meer dan 40 kilometer ver. Reken op deze mooie, heldere dagen op een wachttijd van minstens 1 uur!

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is in 1791 gebouwd aan de hand van een voorbeeld uit de Griekse oudheid. Het is de enige doorgang van de stadsmuur die nog overgebleven is. Als je onder de boog doorloopt kom je op de Pariser Platz. Aan de rechterkant zit hier de Amerikaanse ambassade. Iets verder door zit hier het beroemde hotel Adlon, dat onder andere bekend is geworden doordat Michael Jackson hier zijn elf maanden oude kind heeft laten zien vanaf het balkon. Ook koningin Beatrix, Tom Cruise en Charlie Chaplin hebben in dit hotel gelogeerd. Op de Pariser Platz zitten ook de Starbucks en Dunkin Donuts, twee typisch Amerikaanse eet- en drinkgelegenheden.

Unter den Linden

Unter den Linden is een lange straat die begint bij de Brandenburger Tor en eindigt bij de Berliner Dom. Vanaf de 18de eeuw zijn aan deze straat onder andere het kroonprinsenpaleis, de opera en de huidige Humbolt-universiteit ontstaan. Na de Tweede Wereldoorlog lag een groot deel van deze straat jammer genoeg in puin. De gebouwen die nog overeind stonden zijn zo goed mogelijk gerestaureerd. Sinds 1990 ontstaan er aan deze laan steeds meer gezellige restaurantjes en leuke winkelgebieden.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnBesparen en op vakantie, twee zaken die in eerste instantie niet samen lijken te gaan. Toch is er met een dosis creativi…
Berlijn; favoriete bestemming tijdens PasenBerlijn; favoriete bestemming tijdens PasenHet lange weekend rondom Pasen is voor vele Nederlanders het weekend om er eens een weekendje tussenuit te gaan. In 2011…
De Berlijnse muur in hedendaags BerlijnDe Berlijnse muur in hedendaags BerlijnWanneer men denkt aan Berlijn, denkt men nog altijd automatisch aan de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur die ruim 28 jaa…

Ribe - Vikingen en het Viking CentrumRibe - Vikingen en het Viking CentrumRibe was 1300 jaar geleden een Viking nederzetting. Bij archeologische opgravingen zijn spullen gevonden die een beeld g…
Aquarium Nausicaa: onderzoek oceanen en klimaatveranderingAquarium Nausicaa in Boulogne sur Mer in Noord-Frankrijk is één van de grootste Europese centra gewijd aan kennis over d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kamyq, Pixabay
  • http://www.berlijnvoorbeginners.nl/bezienswaardigheden.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Berlijnse_Muur
  • http://berlijn-blog.nl/bezienswaardigheden/de-berlijnse-muur/
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.