De Berlijnse muur in hedendaags Berlijn

De Berlijnse muur in hedendaags Berlijn Wanneer men denkt aan Berlijn, denkt men nog altijd automatisch aan de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur die ruim 28 jaar lang Oost- en West-Duitsland van elkaar scheidde. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 is deze muur bijna geheel uit het stadsbeeld verdwenen. Toch zijn er nog enkele resten bewaard gebleven die ieder jaar duizenden toeristen naar Berlijn trekken.

De Berlijnse muur

Vanaf 13 augustus 1961 t/m 9 november 1989, scheidde een muur van 161km West- en Oost Duitsland. 45,1 km van deze muur werd gevormd door de Berlijnse muur. In een nacht werd in 1961 Oost- en West Duitsland van elkaar gescheiden door stroomdraden en de landmijnen. Dezen werden later vervangen door een vier meter hoge betonnen muur, die door Oost-Duitsers ooit als antifascistische Schutzwall werd betiteld. Door de komst van deze Muur was West-Berlijn een eiland in de DDR geworden. In de tijd van de Berlijnse Muur was het levensgevaarlijk om te proberen via de Berlijnse Muur of de grens tussen Oost- en West-Duitsland naar het westen te vluchten. Oost-Duitse grenswachters schoten in opdracht alle vluchtelingen vanuit het Oosten naar het Westen dood. Toch probeerden 6.000 mensen tijdens de periode van 28 jaar dat de Muur Duitsland scheidde naar het westen te vluchten. In Berlijn vonden daarbij ruim 260 mensen de dood en langs de grens tussen Oost- en West-Duitsland nog eens 800 Duitsers.

De val van de Berlijnse muur

Op 9 november 1989 vond de val van de Berlijnse muur plaats, de Wende genoemd. Na de val van de Berlijnse Muur is heeft de afbraak van de gehate Muur die als grensblokkade diende, zeer voortvarend plaatsgevonden. Te voortvarend zelfs, volgens menigeen. Toch wordt men op enkel plaatsen in de stad nog herinnerd aan de Berlijnse Muur. Dit door enkele resten die bewaard zijn gebleven. Ze zijn een graag geziene trekpleister voor toeristen, die vanuit de Duitse hoofdstad zelfs een stukje Muur als souvenir voor het thuisfront kunnen meebrengen.

De East Side Gallery

Bron: Schaerfsystem, PixabayBron: Schaerfsystem, Pixabay
De East Side Gallery is het langste stuk van de Berlijnse muur dat naar de “Wende” in 1989 is overgebleven. Het stuk met een lengte van 1316m is na die tijd door 118 kunstenaars van over de hele wereld hebben bewerkt met hun mening over de politiek. Deze meningen zijn geuit doormiddel van graffiti, schilderingen en andere kunstuitingen. Hierdoor is dit bewaarde deel van de Berlijnse muur de langste openluchtgalerie ter wereld geworden. De East Side Gallery ligt parallel aan de Duitse rivier de Spree en is te vinden tussen Berlin Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke in Friedrichshain-Kreuzberg.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was ten tijde van de Berlijnse Muur een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse Muur in de Friedrichstraße. De doorgang bij Checkpoint Charlie was de enige controlepost waar buitenlanders over de weg Oost-Berlijn konden binnentreden. Met het openbaar vervoer was het nabijgelegen Bahnhof Friedrichstraße de enige mogelijkheid.

Kort na de Wende 1989 werd checkpoint Charlie opgeheven. Na de afbraak van de Muur werd het checkpoint met een stenen silhouet in het asfalt aangegeven, zoals met de rest van de muur ook werd gedaan. In 2000 werd er een kopie van het wachthuisje gebouwd nabij het Mauermuseum. In het museum, ook wel; Museum Haus am Checkpoint Charlie komen veel aspecten rond de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog aan de orde.

De Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz is misschien wel het van bekendste plein in het centrum van Berlijn. Het is een groot druk plein dat tevens geldt als zeer belangrijk verkeersknooppunt. Het Potsdammer Platz is genoemd naar de nabijgelegen stad Potsdam. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een levendig plein, maar na de oorlog bestond het uit een grote puinhoop. In 1961 werd de Berlijnse Muur dwars over het plein aangelegd. Tegenwoordig is de Potsdamer Platz weer uitgegroeid tot een groot handelscentrum met moderen gebouwen. Gelegen aan het plein bevindt zich het Panoramapunkt. De snelste lift van Europa brengt je hier in 20 seconden naar 100 meter hoogte. Vanaf daar heb je prachtig uitzicht over Potsdamer Platz, maar ook de Brandenburger Tor, Tiergarten, de Reichstag en zelfs de Gedächtniskirche zijn vanaf hier goed te zien. Op het plein staan ook nog enkele bewaard gebleven resten van de Berlijnse muur, om zo te worden herinnerd aan de geschiedenis van deze plaats.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnBesparen en op vakantie, twee zaken die in eerste instantie niet samen lijken te gaan. Toch is er met een dosis creativi…
Stedentrip Berlijn: Interessante bezienswaardighedenStedentrip Berlijn: Interessante bezienswaardighedenVoor liefhebbers van een stedentrip is de stad Berlijn zeker een aanrader. De Duitse stad is enorm veelomvattend en er v…
De Berlijnse muurZe is de geschiedenis in gegaan als het symbool van de koude oorlog en de scheiding van Duitsland. De Berlijnse muur wer…
Berlijn - de Muur, het Holocaust Monument en de PoortBerlijn - de Muur, het Holocaust Monument en de PoortDe stad Berlijn met de Berlijnse Muur, het Holocaust Monument en de Brandenburger Tor is een stad met een heftig verlede…

Dwars door Cuba: Santiago in de geschiedenisDe Wieg van de Revolutie, de Heldhaftige, de bijnamen van Santiago de Cuba laten het al merken, de historische rol van d…
La Roche en zijn toeristische trekpleistersLa Roche en zijn toeristische trekpleistersLa Roche is één van de mooiste vakantiebestemmingen van de Ardennen. Het wordt dan ook niet voor niets de parel van de A…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ingeborgkraka, Pixabay
  • http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwjmgYLz5eXSAhVB1iwKHcVLDHwQFggoMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.berlijnsemuur.info%2F&usg=AFQjCNG6BJoaQ90EfJTcogwSaXH0TsNAvg&sig2=Gmwu8pTRDeeD9FsM2y6wjQ
  • Afbeelding bron 1: Schaerfsystem, Pixabay
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 20-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.