Stedentrip Berlijn: Interessante bezienswaardigheden
Voor liefhebbers van een stedentrip is de stad Berlijn zeker een aanrader. De Duitse stad is enorm veelomvattend en er valt genoeg te zien en te beleven voor de liefhebber van historie. Hieronder een kleine greep uit de vele mogelijkheden.
Stadsdeel 'Mitte'
Stadsdeel Mitte is een centraal stuk van Berlijn. In deze wijk liggen ook meteen de meest belangrijke historische bezienswaardigheden welke elke bezoeker van Berlijn eigenlijk gezien moet hebben. Als eerste natuurlijk het bekende ‘Alexanderplatz’ met de bekende wereldklok en de nog bekender ‘Fernsehturn’. Verder is het heerlijk vertoeven op de ‘Hackesche Höfe' met de vele restaurantjes, cafés en bioscopen. Een bezoek aan de ‘Neue Synagoge’ is ook zeker de moeite waard om daarna door te wandelen naar het ‘Holocaust monument’ ter gedachtenis aan alle omgebrachte joden in de Tweede Wereldoorlog.
Ook de geschiedenis van de Berlijnse muur is hier goed merkbaar, zoals bij Checkpoint Charlie waar een bezoek aan het ‘Mauer-museum’ zeker de moeite waard is. Als laatste mag een bezoek aan de ‘Potsdamer Platz’, de ‘Brandenburger Tor’ en het ‘Rijksdaggebouw’ natuurlijk niet ontbreken.
Overige interessante bezienswaardigheden in Berlijn
Hoewel de hierboven genoemde bezienswaardigheden wel vaak een publiekstrekker blijken te zijn, bevat de stad Berlijn nog veel meer interessante attracties die zeker de moeite waard zijn.
Slot Charlottenburg
Het Slot Charlottenburg is in 1695 gebouw voor Sophie Charlotte en vorst Frederik III. Het slot is pas Charlottenburg gaan heten na de dood van Sophie Charlotte in 1705.
Hoewel het al prachtig is om het slot vanaf de buitenkant te bekijken en hoewel het heerlijk is om door de mooi aangelegde tuinen te wandelen, is een bezoek aan het slot ook zeker de moeite waard. Met de gratis aangeboden audio-tour krijgt de bezoeker een goed beeld van het leven van Sophie Charlotte en haar man Frederik III. De beneden verdieping is prachtig ingericht en de wanden zijn teruggebracht in de originele stijl met mooie wandkleden, prachtige schilderijen en fleurig beschilderde wanden.
Daarna krijgt de bezoeker die nog niet genoeg gezien heeft, de mogelijkheid om de audio-tour verder te volgen op de tweede verdieping. Hoewel het bezichtigen van alle mooie schilderijen en het beluisteren van de daarbij horende verhalen natuurlijk prachtig is, is de aankleding van de ruimten boven een stuk soberder dan de ruimten in de benedenverdieping.
Tempelhofer Freiheit
In 2008 werd het vliegveld ‘Tempelhof’ gesloten en ruim een jaar later was het park voor bezoekers geopend. Het is een aparte ervaring om te wandelen, fietsen, skaten of te kitesurfen op de voormalige landingsbanen. De totale ronde is ongeveer 5 kilometer, dus zeker bij mooi weer is dit een aanrader. Voor de iets minder sportieve bezoeker zijn er volop mogelijkheden om iets lekkers te eten bij een eet- of ijstentje of te picknicken in het gras langs de landingsbanen terwijl fietsers en skaters voorbij zoeven.
De Berlijnse muur
Op meerder plekken in de stad is de voormalige splitsing tussen West en Oost Berlijn nog voelbaar en zichtbaar, elk op een eigen manier. In de wijk Friedrichahain, direct aan de rivier de Spree, staat het langste stuk muur wat nog bewaard is gebleven. Dit restant, totaal 1,3 kilometer, is beter bekend als ‘East Side Gallery’. Deze naam is te danken aan de ruim 100 kunstenaars uit meer dan 20 landen die dit stuk muur ieder op eigen wijze beschilderd hebben.
Het verhaal van de bouw en de uiteindelijke val van de muur is echter beter voelbaar in de Bernauerstrasse, net iets buiten de wijk ‘Prenzlauer Berg’. De ‘Gedänkstätte Berliner Mauer’ vertelt het verhaal van vele vluchtpogingen tussen 1961 en 1989. Buiten is een expositie met vele foto’s, er is nog een restant muur van ongeveer 200 meter en er staat zelfs nog een originele wachttoren. Ook het monument met foto’s van vluchtelingen die het niet overleefd hebben, maakt duidelijk dat de muur vandaag de dag nog goed in het geheugen ligt van vele bewoners van Berlijn.