La Roche en zijn toeristische trekpleisters

La Roche en zijn toeristische trekpleisters La Roche is één van de mooiste vakantiebestemmingen van de Ardennen. Het wordt dan ook niet voor niets de parel van de Ardennen genoemd. De stad kent vele bezienswaardigheden met als echtte topper het oude kasteel en zijn spook Bertha, die u elke avond met een kleurrijk schouwspel komt begroeten, maar ook het Wildpark van La Roche is een echte aanrader. In dit park ontmoet u onder anderen wolven en lynxen.

La Roche en zijn geschiedenis

La Roche, ook wel de parel van de Ardennen genoemd is een prachtig toeristisch stadje met een rijke historie en circa 4000 inwoners. La Roche is gelegen aan oevers van de Ourthe met zijn weelderige schoonheid van natuur. De plaats waar nu de stad ligt, was al bewoond in de prehistorie. Het stadje in de Ardennen kent met zijn velen legenden en zijn spook een lange geschiedenis. Op de rotsachtige uitloper van de Deister werd in de Middeleeuwen door de oude Belgen een burcht gebouwd. La Roche was de zetel van een graafschap dat een derde van het Luxemburgse grondgebied besloeg. De eerste heer, waarvan de naam al in 844 vermeld werd, was Abélard I. Het huidige kasteel een grote trekpleister van de stad, stamt uit de 9de eeuw en werd bewoond door de graven van Namen. Later ging het over in de handen van de hertogen van Luxemburg, de hertogen van Bourgondië, Maximiliaan van Oostenrijk, Karel V en Filips II. Het kasteel kende zijn hoogtepunt tussen de 12e en de 17e eeuw. Daarna werd het kasteel onder de aanvallen van de Fransen, omgevormd tot versterkte burcht. Het kasteel werd hierdoor bijna volledig verwoest, maar werd heropgebouwd door Candeau, een leerling van Vauban. De stad kreeg haar eerste privileges in 1331. Ze werd in 1704 verwoest door een vreselijke brand, maar herrees uit haar as. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad echter opnieuw zwaar getroffen.

Bezienswaardigheden

Sportieve ontspanning

De La Roche- en- Ardenne is een prachtig gelegen gebied voor maken van sportieve tochten. In de omgeving van La Roche zijn ongeveer 250 kilometer uitgestippelde verdeeld over tochten voor wandelaars en mountainbikers. Daarnaast biedt de schoonheid van de Ourthe vele mogelijkheden tot het maken van mooie tochten per Kayak van maximaal 20km lang. bestemd voor het beoefenen van kajak en rafting, zullen sportievelingen en natuurliefhebbers in bekoring brengen.

Het Wildpark

Het Wildpark van La Roche en de Ardennen bevindt zich op 2 km afstand van het oude stadcentrum. Vanaf de stad kunt een mooie wandeling afleggen die u bij het Wildpark brengt. Dit park ligt in een mooie groene oase van rust. In het Wildpark kunt u herten, hinden, damherten, moeflons, wolven, lynxen, wilde katten, vossen, uilen en boerderijdieren bewonderen. Daarnaast kan er naar hartenlust gespeeld worden op het speelplein.

Openingstijden:
 • Van Pasen tot begin november, alle dagen van 10u00 tot 17u00.
 • Van begin november tot Pasen tijdens de weekenden en schoolvakanties van 10u00 tot 17u00.
 • In juli en augustus elke dag van 10u00 tot 19u00.

Toeristisch treintje

Ontdek het mooie van de stad en de schoonheid van de natuur. Maak een rondrit met het toeristische treintje en kom aan de hand van het gegeven commentaar alles te weten over de geschiedenis van La Roche. Bij mooi weer vertrekt het treintje tussen 1 mei en 30 september elke half uur vanaf Place du Bronze.

Spook van La Roche

Elke avond bij het vallen van de nacht loopt het spook Berthe, dochter van de graaf van La Roche in de 10de eeuw, op de muren van het 9e eeuws feodaal kasteel om haar tragisch lot te bewenen: ze dacht dat ze werd bedrogen door haar verloofde en verkocht haar ziel aan de duivel, op voorwaarde dat ze wraak kon nemen en hen beiden de dood in kon jagen. Wanneer het toelaat kunt u het spook van La Roche en het kleurrijke schouwspel elke avond goed bewonderen. Bijvoorbeeld vanaf de vele terrasje die La Roch rijk is. Overdag kunt u de ruïnes van het kasteel bezichtigen. De torens, de schietgaten en de kerkers brengen u terug in de middeleeuwse tijd.

Openingstijden
 • Juli en augustus van 10u00 tot 18h30.
 • April, mei, juni, september, oktober: van 11h à 17h
 • Van 1 november tot 1 april: op weekdagen van 13u tot 16u.
 • Tijdens de weekends, de kerst- en voorjaarsvakantie van 11h tot 16u30.

Het museum van de slag om de Ardennen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden in december 1944 zware gevechten plaats in de Ardennen. Onder anderen La Roche moest er tijdens deze slag om de Ardennen geloven. Het stadje werd voor 90% verwoest. 114 Inwoners verloren het leven en talrijke burgers raakten gewond. In het museum kunt aan de hand een prachtige collectie foto's en oorlogsmateriaal een idee krijgen, van wat zich in La Roche heeft afgespeeld, ten tijden van de slag om de Ardennen.

Openingstijden:
 • Julie en augustus, alle dagen van 10 tot 18uur
 • Van april t/m december, alle dagen van 10 tot 18 uur behalve op maandag en dinsdag.
 • Januari, februari en maart, geopend tijdens de weekenden maar gesloten door de week.
 • Laatste toegang om 17u15.
 • Andere mogelijkheden voor groepen en rondleiding na reservatie (min. 20 pers.)
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneWeekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneDe Belgische Ardennen is voor veel mensen een geliefde vakantiestek. Eén van de mooiste plaatjes in de Ardennen is La Ro…
De leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenDe leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenLeuke uittips voor de Ardennen zijn rond de vakantieperiode altijd welkom. De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte i…
Ardennen: La Roche-en-ArdenneLa Roche-en-Ardenne vormt de toeristische hoofdstad van het noorden van Luxemburg en ligt verdoken in de vallei van de O…
De grotten van Han, een paradijs voor mens en dierIn de Belgische Ardennen, op een half uurtje van Namen, liggen de grotten van Han. Een toeristische trekpleister die jaa…

De Berlijnse muur in hedendaags BerlijnDe Berlijnse muur in hedendaags BerlijnWanneer men denkt aan Berlijn, denkt men nog altijd automatisch aan de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur die ruim 28 jaa…
Panamakanaal, imposante doorvaart na moeizame aanlegPanamakanaal, imposante doorvaart na moeizame aanlegEen tocht door Het Panamakanaal is een onvergetelijke ervaring. Men vaart gedurende 8 uur langs het ondoordringbare trop…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Motorjan11, Pixabay
 • http://www.top10bezienswaardigheden.nl/belgie/la-roche-en-ardenne.htm
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 18-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.