Ardennen: La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne vormt de toeristische hoofdstad van het noorden van Luxemburg en ligt verdoken in de vallei van de Ourthe.

De geschiedenis van La Roche-en-Ardenne

De eerste toeristen waren Kelten, gevolgd door de Romeinen, de graven van Namen, De hertogen van Luxemburg , de Bourgondiërs, de Oostenrijkers, Keizer Karel en Filips II. Verschillende sites zoals "Chesle Berismenil" weerspiegelen de vroegere aanwezigheid van de Romeinen. In het midden van de twaalfde eeuw, was de provincie van La Roche in handen van Hendrik van Namen, graaf van Luxemburg. Met de komst van de troepen van Louis XIV (zeventiende eeuw) zal het kasteel van La Roche, die nauw verbonden is met de geschiedenis van de regio, drastische veranderingen ondergaan.

Later komt La Roche en haar omgeving onder het Napoleontisch regime. Na de Nederlandse overheersing en de ondertekening van het Verdrag van Londen, is La Roche-en-Ardenne een stuk van België geworden.

Tijdens de tweede wereldoorlog onder het Von Rundstedt offensief (1944-1945), duikt de stad in een ware Apocalyps. Amerikaanse bombardementen vernietigen de streek en er vallen een groot aantal slachtoffers. De stad herstelt snel en telt op de dag van vandaag ruime 4000 inwoners.

Geografisch

Het grondgebied van de gemeente La Roche-en-Ardenne neemt voor meer dan 95% van de Ourthevallei en haar zijdalen in beslag. Het hoogtepunt van de stad, ligt 652 meter boven de zeespiegel in de buurt van de "Hut van Fraiture".

Meer dan de helft van het gemeentelijk gebied is bebost. De scheiding tussen hardhout en zachthout is min of meer gelijk.
De gemeentelijke overheid heeft in verschillende projecten geïnvesteerd, die zich toeleggen op de bescherming en de verbetering van het milieu. Hierdoor ontstond het het Park van Houffalize.

het Park van Houffalize

Het natuurpark heeft een oppervlakte van 71.057 ha, wat overeenkomt met het gehele grondgebied van de zes gemeenten (Roche, Houffalize, Bertogne, Gouvy, Tenneville en Sainte-Ode) die samen ongeveer 20.000 inwoners tellen. De Nationale 4 (Tenneville) en de autosnelweg E 25 (Houffalize) zijn de twee belangrijkste toegangswegen tot dit gebied.

Erfgoed

Drie belangrijke archeologische sites zijn nog steeds zichtbaar:

 • De Chesle van Berismenil, Celtische toevluchtoord
 • De Cheslin Ortho, onderdak Romeinen
 • Het kasteel van La Roche-en-Ardenne

Nuttige adressen

Toeristische informatie

Maison du tourisme du Pays d'Houffalize-La-Roche-en-Ardenne
Place du Marché 15
084/367736
website: http://www.coeurdelardenne.be
openingsuren: 9u30-19u30

Verhuur van mountainbikes en kajaks

Les Kayaks de l'Ourthe
Rue de l'Eglise 35 (centrum)
084/368712
openingsuren: van april tot oktober dagelijks

Bezienswaardigheden

Het kasteel van La Roche-en-Ardenne

Het kasteel vormt een mooie ruïne die in het landschap de kop uitsteekt. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals een roofvogelshow en als je geluk hebt, verschijnt het spook Berthe op het toneel.
Toegansprijs: 4 euro

Musée de la Bataille des Ardennes

Rue Chamont 5
084/411725
website: http://www.batarden.be
Een jonge man die gefascineerd is door de tweede wereldoorlog, heeft alles in staat gesteld om een mooie tentoonstelling neer te plaatsen over de oorzaken en het verloop van het Ardennenoffensief in december 1944.
Toegansprijs: 6 euro

Slapen en eten

Ardennes-etape.com biedt een ruime keuze aan vakantieverblijven (ingedeeld volgens een schaal van 1 tot 5 sterren) die men online kan reserveren:

 • meer dan 500 vakantiewoningen
 • vakantieboerderijen
 • chalets
 • villa's
 • kastelen

Ardennes-etape.com biedt naast verblijfaccomodatie ook een heleboel informatie omtrent sport- en andere faciliteiten.

Campings

 • Floréal: www.florealclub.be
 • Le Bénélux: www.campingbenelux.be
 • Le Vieux Moulin: www.strument.be
 • Camping du Pouhou (goedkoopste camping):
© 2009 - 2023 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneWeekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneDe Belgische Ardennen is voor veel mensen een geliefde vakantiestek. Eén van de mooiste plaatjes in de Ardennen is La Ro…
La Roche en zijn toeristische trekpleistersLa Roche en zijn toeristische trekpleistersLa Roche is één van de mooiste vakantiebestemmingen van de Ardennen. Het wordt dan ook niet voor niets de parel van de A…
De leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenDe leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenLeuke uittips voor de Ardennen zijn rond de vakantieperiode altijd welkom. De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte i…
La Roche-Posay: samenstelling en verkooppuntenLa Roche-Posay: samenstelling en verkooppuntenLa Roche-Posay is een cosmeticamerk dat ook geschikt is voor de zeer gevoelige huidtypen. De producten van La Roche-Posa…

De Sahara tegemoet in de duinen van Erg ChebbiDe Sahara tegemoet in de duinen van Erg ChebbiDe duinen van Erg Chebbi, vlak bij Merzouga zijn ongetwijfeld één van de grootste en mooiste bezienswaardigheden in Maro…
Cadiz (Zuid Spanje)Cadiz is de oudste havenstad in Europa, hoofdstad van de gelijknamige provincie in het Zuiden van Spanje, in de regio An…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 25-10-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.