De Sahara tegemoet in de duinen van Erg Chebbi

De Sahara tegemoet in de duinen van Erg Chebbi De duinen van Erg Chebbi, vlak bij Merzouga zijn ongetwijfeld één van de grootste en mooiste bezienswaardigheden in Marokko. Deze gigantische heuvels van zacht zand, vormen de grens met Algerije en zijn een bezoek meer dan waard. De betoverende Sahara verandert voor je ogen van kleur als het door wind wordt voortgeblazen.

Ligging en geschiedenis

Erg Chebbi ligt op 40 km van de staf Erfoud, niet ver van Merzouga. Historisch gezien was het een zware ontbering voor reizende Marokkanen en andere handelaren, die door dit gebied moesten. Zij volgde de route van de Sahara karavaan die zout, goud, slaven en specerijen naar Timboektoe brachten. Voordat men de duinen van Erg Chebbi bereikte, moest er een lange tocht worden afgelegd door het meeste platte en dorre landschap die je maar kunt bedenken. Tijdens de zomer werden de kleding stukken en de huid van de reizigers letterlijk van het lichaam, door de zon, weg geschroeid.

Kameel of Land Cruiser?

Het is tegenwoordig niet moeilijk om van Merzouga naar Erg Chebbi te reizen, dit is de laatste decennia namelijk erg verbeterd. Je hebt meerdere opties. De makkelijkste manier is met de 4x4 Land Cruiser. Maar als je de Sahara echt wil verkennen, dan is de camel trekking wellicht een betere optie. Kies je voor de eerste optie dan kan je een Engels of Arabisch sprekende gids meenemen. Je bent dan in handen van een deskundige die je de gelegenheid biedt om door de duinen en de gebieden eromheen te cruisen. Bij de trekking per kameel zal je er een week voor moeten uittrekken.

Dieren en planten

Per kameel of als je met de gids even uit de Cruiser stapt, heb je volop gelegenheid om de bijzondere flora en fauna van deze omgeving te bezichtigen. Je zult in de woestijn met name reptielen spotten, door hun sporen te volgen. Tijdens de nacht heb je een kans om een glimp op te vangen van de Jerboa, oftewel de woestijn egel, en de Fennec, ook wel woestijn vos met zijn extreem lange oren.

Planten zijn hier schaars omdat het hier zelden regent en als het dan regent dan ook in kleine mate. In de lente, de periode waarin het kan regenen, kun je de roze affodil en de paarse lamsoor vinden. Ondanks dat het er zelden regent, vormen er zich er toch soms kleine beekjes en daarmee een oase. Het water is afgedreven van de sneeuwval in het hoge atlas gebergte.

Het beste spot je hier verschillende vogelsoorten en soms ook soorten die zeldzaam zijn. Vogel liefhebbers zijn met name op zoek naar de woestijn mussen, de Egyptische nachtzwaluw, de woestijn Warblervink, de bruingele babbelaar en de Saharaanse groene bijeneter. Als het in de lente regent, ontstaat er een klein meertje ten noordwesten van Merzouga. Bij dit meertje kan je dan ook flamingo’s en andere watervogels zien.

Stilte voor de storm

Het klimaat van de Sahara is nogal seizoensgebonden, soms is het er dood stil, maar... als er een zand storm opduikt, hoor je een oorverdovend sissend geluid waarvan je nog verrast zult zijn. Een zandstorm kan soms dagen duren en daar zit je niet op te wachten. Maar wees niet gevreesd, de locals zien zoiets wel van te voren aankomen.

Als je lang haar hebt, is het aan te raden om het stevig vast te binden. Tijdens de woestijn reis, is het ook raadzaam een donkerblauwe stromende tulband aan te schaffen. Deze wordt met name gedragen door Toearegs, een nomadenvolk die de belangrijkste bewoners van de Sahara vormen, maar ook de Berbers. De tulband houdt het hoofd koel in de zomer en warm in de winter.

Adembenemende beelden

Als je door de duinen loopt, moet je eens kijken naar de duidelijke voetafdrukken die je achterlaat. Dit geeft een mooi zicht, op het verder vlakke zand. Als je met anderen reist en ze bevinden zich op een grote afstand, is het ook een onwerkelijk beeld als je ze in de verte als mieren achter de horizon ziet verdwijnen.

Of je nou naar rechts kijkt of naar links, je ziet overal zand duinen. Je waant jezelf in een film! Erg Chebbi geeft je een authentieke woestijn ervaring en strekt zich tot en met de Algerijnse grens. Het beste bezoek je Erg Chebbi en Merzouga rond januari en februari. Je hebt dan de woestijn als het ware voor jezelf en ziet er vrijwel geen andere toeristen. In de zomermaanden kan het daarnaast erg warm zijn en kan het sommigen teveel worden.

Als je bij de nomaden overnacht, aanschouw je ook de heldere sterrenhemel die zijn gelijke niet kent. Je kijkt naar de vele sterren, planeten, vallende sterren en voorbijvliegende satellieten. Tijdens deze nachten leer je ook wat “stil” betekent.

Grote en lange Duinen

De duinen staan bekend om hun, soms, enorme omvang. Ze kunnen 150 meter hoog zijn, 20km lang en 5km in de breedte. De hoge duinen zijn ideaal voor een nieuwe activiteit, namelijk dune boarding, een variant op snow boarding. Al met al wacht je een prachtige ervaring in dit mooie stukje natuur op aarde.
© 2009 - 2023 Emen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woestijnen en leefmogelijkhedenIn de woestijn, waar altijd warmte heerst overdag en 's nachts het dodelijk koud kan zijn, lijkt haast onmogelijk om te…
Noord Afrika: de mysterieuze SaharaWat wij nu kennen als de woestijn Sahara, was vroeger (ongeveer 11.000 jaar geleden) een savanne waar mogelijkerwijs oli…
De zwarte en witte woestijn met Crystal Mountain in EgypteDe zwarte en witte woestijn met Crystal Mountain in EgypteEgypte herbergt een aantal verschillende typen woestijnen. Eigenlijk is alleen de Nijldelta groen, op een aantal oases n…
Praktische informatie over AlgerijeAlgerije ligt in Noord-Afrika en lijkt de laatste jaren steeds geliefder te worden als vakantiebestemming. Je hebt er vo…
Ardennen: La Roche-en-ArdenneLa Roche-en-Ardenne vormt de toeristische hoofdstad van het noorden van Luxemburg en ligt verdoken in de vallei van de O…
Bronnen en referenties
Emen (43 artikelen)
Laatste update: 17-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.