Berlijn - de Muur, het Holocaust Monument en de Poort

De Berlijnse Muur

De Berlijnse muur heeft bestaan van 1961 tot 1989. Het communisme verloor in de jaren tachtig langzaam maar zeker steeds meer terrein. Nadat de Amerikaanse president Ronald Reagan de beroemde woorden 'Mr. Gorbatsjov, sloop deze muur!' sprak tot
de president van de Sovjet-Unie, duurde het nog ruim twee jaar voordat de muur viel. Dit gebeurde uiteindelijk op 9 november 1989.
Er zijn nog restanten van de originele muur te bezichtigen aan de Mühlenstraße in de wijk Friedrichshain en aan de Niederkirchnerstraße in Berlin-Mitte. In de Bernauerstraße tussen de wijken Wedding en Mitte is een herdenkingsplaats opgericht met foto's van degenen die omkwamen tijdens hun vlucht naar West-Berlijn.
Holocaust Monument

Brandenburger Tor
De Brandenburger Tor (Brandenburgse Poort) in Berlijn is gebouwd in 1788 en staat aan de Pariser Platz. Het is een opvallend en robuuste poort en een belangrijk oriëntatiepunt van de stad. De poort staat in het westelijke gedeelte van het stadscentrum aan het einde van de boulevard Unter den Linden. De Berlijnse Muur, die in de jaren zestig van de twintigste eeuw werd gebouwd, liep vlak langs deze poort aan de westelijke kant en dus stond de Brandenburger Tor in het toenmalige Oost-Berlijn. Zoals de Brandenburger Tor in 1961 na de bouw van de Muur een symbool voor de opsplitsing van Duitsland werd, zo werd de poort na de val van de Muur in 1989 een symbool voor de Duitse eenheid. De poort is ontworpen door architect Carl Gotthard Langhans en is 26 meter hoog, 65,5 meter breed en 11 meter diep. Het beeldhouwwerk bovenop de poort is van Johan Gottfried Schadow. Het is een Quadriga (vierspan), een met vier paarden bespannen Griekse strijdwagen met de godin Victoria. In de slag om Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Brandenburger Tor erg beschadigd en ook de Quadriga, die toen is vervangen door een replica. Een gedeelte van de originele quadriga is te bezichtigen in het Berliner Märkischen Museum.

