Hoe kan je goedkoop internationale treintickets boeken?

Hoe kan je goedkoop internationale treintickets boeken? Al maanden snak je naar wat vakantie. Tijd dus om je verlof te plannen en je vakantie te boeken. Een citytrip kan je alvast maken met de (hogesnelheids)trein. Met de trein kan je naar de grote hoofdsteden in Europa sporen in een mum van tijd. Op zoek naar een romantisch weekendje Parijs, wat shopping-avontuur in Londen of gewoon wat cultuur opsnuiven in het historische Berlijn? Dan is de trein je ideale partner! Weet je vooraf wanneer je gaat reizen, dan kan je je reis al heel vroeg vastleggen. Je zal merken dat je dan voor interessante prijzen kan boeken. Met het extraatje dat je uitspaart door vroeg te boeken kan je alvast ter plaatse genieten van een heerlijk dinertje of een wijntje. Goedkoop internationale treintickets boeken is dus perfect mogelijk. Minder frequente treinreizigers hebben waarschijnlijk alle moeite om zich een weg te banen in de verschillende spoorwegmaatschappijen en de verschillende distributeurs van internationale treintickets. In België staat NMBS garant voor het binnenlands reizigersvervoer. NMBS Europe staat in voor het internationaal reizigersvervoer en tegelijkertijd is NMBS Europe ook verdeler van internationale treintickets. Maar NMBS Europe is niet alleen op de markt. Ook Voyages-SNCF is een verdeler van internationale treintickets in België. Je kan dus bij beiden terecht, maar toch kan je zeggen dat de nationale spoorwegmaatschappij de beste distributeur is voor het eigen land.

In Nederland staat NS International in voor het internationale reizigersvervoer en tevens voor de distributie van internationale treintickets. Maar ook daar is Voyages-SNCF actief. Binnen de Europese spoorwegmarkt kunnen dus verschillende distributeurs instaan voor de ticketverdeling. Het is dus zaak om zich te differentiëren in kwaliteit en service om zo de klant - die verschillende opties heeft - voor zich te winnen.

Internationale treintickets boeken?

Internationale treintickets boeken bestaat uit één gulden regel. Hoe vroeger je je treintickets boekt, hoe goedkoper het tarief! Thalys, Eurostar, TGV® en ICE treinen kan je vooraf boeken. Afhankelijk van de vervoerder is er een boekingshorizon. Eurostar treintickets kunnen 180 dagen vooraf ingeboekt worden. Voor Thalys, TGV en ICE treintickets is deze boekingshorizon tussen 90 dagen en 120 dagen.

Wil je bijvoorbeeld reizen op 14 september, dan kan je je Eurostar tickets al 180 dagen vooraf boeken, namelijk reeds vanaf 14 maart. Voor Thalys tickets zal dat pas vanaf 14 mei zijn (4 maanden op voorhand). De meeste tarieven die je dan kan terugvinden zijn heel goedkoop. Wacht je echter langer, dan zal de prijs geleidelijk aan stijgen.

Uitzonderingen op de regel zijn promocodes waarbij er een procentuele of een waarde korting wordt gegeven op alle tarieven of op de tarieven van een bepaalde vervoerder. Een andere uitzondering is een promotie aangekondigd van een vervoerder binnen de bookingshorizon. Indien er zo een promotietarief beschikbaar is, kom je dat te weten via de distributie-organen van spoorwegondernemingen (NMBS Europe voor België, NS International voor Nederland,).

Andere tips om goedkoop internationale treintickets te boeken:

 • Een promotarief in 1ste klas kan soms nog goedkoper uitvallen dan een 2de klas tarief. Wees dus alert.
 • Wie flexibel kan boeken, vraagt best eens de prijs op voor een dagje later, of een uurtje vroeger of later. Best mogelijk dat er een aanzienlijk prijsverschil is.
 • Wie tickets online aankoopt, hoeft geen dossierkosten te betalen. Tickets aangekocht in de stations of via telefoon zijn onderhevig aan dossierkosten.

Vergelijken van treinwebsites alvorens je gaat boeken

Het is logisch dat je verschillende treinwebsites zal vergelijken. Toch is dit niet nodig. Het is immers zo dat alle vervoerders (Thalys, Eurostar, TGV, ICE,) hun tarieven inladen in een inventarissysteem. Wie internationale treintickets gaat distribueren, zal dan een koppeling dienen te maken tussen het inventarissysteem en het eigen verkoopssysteem. Iedereen put dus uit dezelfde bron waardoor de treintickets overal hetzelfde kosten. Een treinticket tussen Amsterdam en Parijs zal op een bepaalde dag op een bepaald uur en met dezelfde reisgegevens (eerste klas, ) dezelfde prijs hebben bij NMBS Europe, NS International of SNCF. Check zeker en vast ook de naverkoopsmodaliteiten en hoe dat verloopt. Een goede naverkoopsservice, indien je niet zou kunnen reizen, is heel veel waard.

Waar internationale tickets kopen in België?

 • via https://www.nmbs-europe.com;
 • via de mobiele website m.nmbs-europe.com
 • via het Contact Center NMBS Europe op het nummer +32 (0)70.79.79.79 (0,30/min);
 • via NMBS stations met internationaal aanbod
 • via door NMBS Europe erkende reisagentschappen.

Waar internationale tickets kopen in Nederland?

 • via https://www.nsinternational.com/;
 • via de kaartautomaat in een NS station;
 • telefonisch via het NS International Service Center op het nummer 030-2300023 (lokaal tarief);
 • via de verkooppunten in de (middel)grote NS stations;
 • via een ANVR reisbureau.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met Thalys door Europa reizen: comfort en dienstenMet Thalys door Europa reizen: comfort en dienstenThalys is een internationale hogesnelheidstrein die Brussel met Parijs, Keulen en Amsterdam verbindt. Daarnaast is er no…
Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Studieboeken zijn duur in aanschaf. U kunt geld besparen door deze boeken tweedehands te kopen. Deze boeken zijn kwalita…
Zakenreizen per trein steeds populairderZakenreizen per trein steeds populairderZakenreizen maken per trein wordt steeds meer populair. Je hebt namelijk niet te maken met lange wachttijden en lange wa…
Online een last minute vakantie boeken: hoe pak je het aan?Online een last minute vakantie boeken: hoe pak je het aan?Een last minute vakantie boeken is zeer in trek. Indien je lang kan wachten alvorens je je reis gaat boeken, dan kun je…

De zonnewijzer van de Notre-Dame in Saint-Omer (FR)In de Franse regio Nord-Pas-de-Calais, in het groene moerasland achter de Opaalkust ligt de stad Saint-Omer. Hier vormt…
Berlijn - de Muur, het Holocaust Monument en de PoortBerlijn - de Muur, het Holocaust Monument en de PoortDe stad Berlijn met de Berlijnse Muur, het Holocaust Monument en de Brandenburger Tor is een stad met een heftig verlede…
Bronnen en referenties
 • NMBS Europe, https://www.nmbs-europe.com, 20 oktober 2014
 • NS International, https://www.nsinternational.nl, 20 oktober 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.