Aquarium Nausicaa: onderzoek oceanen en klimaatverandering
Aquarium Nausicaa in Boulogne sur Mer in Noord-Frankrijk is één van de grootste Europese centra gewijd aan kennis over de zeeën. Hier kun je de zee in al haar facetten ontdekken. Er zijn traditionele elementen als het aquarium met vissen in combinatie met uitleg op borden en wandpanelen maar ook overal moderne media-ondersteuning. Behalve vissen en de onderwaterwereld komen zaken als klimaatverandering, milieu, zeespiegelrijzing en de gevolgen hiervan aan bod. Ook het onderzoek op zee wordt niet vergeten. Het centrum zet in op de toekomst van de oceanen voor nu en de komende generaties.
Bij binnenkomst krijg je een plattegrond als je een kaartje koopt. Alles wordt prima aangegeven via nummering op de muren. Nausicaa is opgedeeld in diverse grotere onderdelen. Er zijn traditionele elementen zoals een tropische lagune, een haaienaquarium en een aaibassin, iets wat je in meer aquaria tegenkomt. De tropische vissen zwemmen in hun natuurlijke omgeving tussen de koraalriffen. Haaien zijn indrukwekkende zeedieren en zijn in dit centrum te zien in een ander bassin. Alle bassins zijn te bekijken door een glazen zijwand of vanaf de open bovenkant. Er is ook een aaibassin waar je roggen kunt aaien.
Zeeleeuwen hebben een eigen show
Zeeleeuwen zijn dieren met een hoge aaibaarheidsfactor. Vanzelfsprekend zijn ze dan ook in Nausicaa vertegenwoordigd. Diverse keren per dag is er een show met de zeeleeuwen. Eigenlijk is het een training waar de dieren tevens hun kunstjes vertonen. Deze afdeling is in de buitenlucht waar een tribune staat.
Pinguïns: een publiekstrekker met een eigen afdeling
De pinguïns hebben een eigen afdeling waar veel belangstelling voor is. Behalve de dieren bewonderen krijg je hier ook weer film te zien. Het is de drukste afdeling van het centrum en mensen worden dan ook maar mondjesmaat tegelijk toegelaten, zodat er ruimte genoeg overblijft om alles op je gemak te bekijken.
Oceanen en eilanden: klimaatverandering en zeespiegelrijzing
Behalve de diversiteit van al het leven in de oceanen op aarde, wordt het belang van deze oceanen als voedselbron voor de mens uitgelicht. De bedreiging van de zee door de exploitatie zoals de mens die uitvoert komt aan bod. Veel aandacht gaat uit naar de Atlantische oceaan, Noordzee en Middellandse Zee.
Ook bij het onderdeel Eilandverhalen is er behalve het aspect "zien" een serieuze ondertoon. Een tentoonstelling waar je kunt wegdromen van reizen naar onbekende exotische eilanden. Hier staan de klimaatverandering, zeespiegelrijzing en het milieu centraal. De kwetsbaarheid van de eilanden wordt belicht en de alarm-rol die de eilanden hebben wordt uitgelegd en onderstreept.
Mee op onderzoek aan boord van de Thalassa
Er is ook aandacht voor het onderzoek op zee. De Thalassa is een oceaan onderzoekvaartuig van een Frans onderzoekscentrum, een partner van Nausicaa. Als bezoeker ga je mee voor een tocht aan boord. De verschillende vertrekken waar het onderzoek plaatsvindt zijn op maat nagemaakt een geven een indruk wat er allemaal komt kijken om onderzoek te doen. Ook aan het varen zelf is gedacht met zelfs elementen als bijvoorbeeld een storm op zee.
Inspelen op de actualiteit
Nausicaa streeft de actualiteit na. Er worden acties georganiseerd om het grote publiek bewust te maken van het belang van het zeemilieu. Speciale exposities en evenementen en er worden zelfs ontmoetingsdagen met deskundigen op het gebied van onderzoek van de oceanen georganiseerd.
Sinds begin april 2015 is er een nieuwe expositie geopend met de naam: “Oceaan & klimaat: te heet voor deze planeet!”. De expositie is i.s.m. Météo France en gaat over het belang van de oceanen m.b.t. klimaatregeling. Om dit onderwerp in de kijker te zetten heeft Nausicaa een uitgebalanceerde expositie neergezet die inzicht geeft in de rol van de oceaan en duidelijk maakt hoe de klimaatopwarming ons dagelijks leven beïnvloedt.
Aquarium Nausicaa krijgt titel 'Excellentiecentrum'
Door de niet aflatende inzet van Aquarium Nausicaa met betrekking tot onderzoek en publiciteit geven aan het milieu, klimaat en oceanen, heeft het in 2016 van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van de UNESCO de titel 'Excellentiecentrum' gekregen. Deze titel is voor een periode van drie jaar toegekend. Het betekent dat de Unesco het aquarium in deze periode ook ondersteunt.