Nord Pas de Calais; van alles te zien en te doen

Dichtbij en daarom erg geschikt voor een lang weekend of midweek: Nord Pas de Calais. Het stukje Noord-Frankrijk net na de grens van de Belgische kust. Het lijkt bij Duinkerken nog wat op België en Nederland maar voorbij Calais wordt het heuvelachtig. Er is veel te zien en te doen. Strandvertier genoeg met zoveel kust. Maar in deze regio kan ook gewandeld worden en zijn er vergezichten, vissersplaatjes, WO II-monumenten en goede toeristenvoorzieningen.

Attractie in je moerstaal

Voor veel mensen die graag op vakantie gaan naar Frankrijk is spreken in het Frans niet makkelijk. Er wordt vaak wat negatief over de Fransen gedaan en dan m.n. het feit dat ze alleen maar Frans (willen) praten. Frankrijk is een vakantieland bij uitstek en de Fransen doen wat extra's om de toeristen te laten blijven komen. Veel voorzieningen en de bijbehorende uitleg zijn meertalig. Bij veel attracties krijg je bij binnenkomst een koptelefoon en wordt gevraagd in welke taal men de koptelefoon af moet stellen.

Uitstapje naar Engeland

Ongemerkt wordt het landschap meer heuvelachtig. Met prachtige en onverwachte vergezichten. Er zijn attractieve stopplaatsen bij uitkijkpunten als Cap Griz Nez en Cap Blanc Nez. Overal is aan de toerist gedacht getuige de aanwezigheid van borden met afbeeldingen en uitleg. Het kanaal is hier op zín smalst en bij helder weer zie je de krijtrotsen bij Dover in Engeland. Behalve de omgeving verkennen behoort een dagje naar Engeland dus ook tot de mogelijkheden.

Tussen Cap Blanc Nez en Cap Griz Nez

Het hoogtepunt (letterlijk): Cap Blanc Nez. Een krijtrots van 134 meter hoog met een fabelachtig uitzicht. Vanaf het strand beneden ziet het er heel indrukwekkend uit. Behalve wandelaars en toeristen die van het uitzicht genieten, komen liefhebbers van fossielen er ook graag. Onderaan de krijtrotsen zijn ze regelmatig aan het speuren naar overblijfselen. Vanuit het dorpje Escalles rij je zo naar boven, waar de auto op de parking moet blijven staan. Van daar ga je te voet verder via de wandelpaden naar de kaap. Een andere optie is om de auto te laten staan op de doodlopende weg naar het strand in Escalles en vandaar naar de kaap te lopen. Iets verder naar het zuiden ligt Cap Griz Nez. Ook hier rij je met de auto naar een parkeerterrein. Van daar is er keuze uit verschillende routes om verder te lopen naar deze (minder) hoge kaap.

Voor de wandelaars aan de kust

Dit is een prachtig gebied om (lange) wandeltochten te maken. De GR 120 du Litoral loopt over deze kaap. De GR-route loopt vanaf de Panne in België naar Blerck in NW-Frankrijk. Veel mensen maken gebruiken van deze route. Het is een wandelroute die de kust volgt. Op sommige stukken worden voorzieningen als bewegwijzering zelfs onderhouden door vrijwilligers! Ook voor vogelspotters is dit gebied een must.

Fruits de Mer eten in Nord Pas de Calais

In het gebied van Nord Pas de Calais worden de kliffen afgewisseld met pittoreske vissersdorpjes als Wissant, Audresselles, Ambleteuse en Wimereux. Wimereux is wel de grootste plaats met een boulevard, strand, visserij en een behoorlijk winkelaanbod. Audresselles, Ambleteuse en Wissant zijn een stuk kleiner maar zeker de moeite van een stop waard. De plaatselijke bevolking heeft een aparte methode om de vissersbootjes m.b.v. een trekker en trailer in en uit de zee te manoeuvreren. De liefhebbers van een plateau Fruits de Mer moeten zeker een stop inplannen in één van de dorpen aan zee. Verser dan in een vissersplaats kun je de schaal- en schelpdieren niet krijgen.

Hoog gehalte WO II

Het kustgedeelte van Calais tot Boulogne sur Mer ademt veel geschiedenis. Geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog komen hier dan ook zeker aan hun trekken. Rondtoerend langs de kust zie je overal hoeveel restanten van de Atlantic wall er nog zijn. Musea met WO II in de hoofdrol zijn er genoeg in de omgeving. De volgende musea zijn zeker een bezoek waard.

Batterie Todt
Als je de D 940 volgt kun je dit niet missen; even buiten Audinghen na de rotonde eerste afslag rechts. Het museum heeft een grote collectie wapens en uniformen. Buiten als publiekstrekker staat een enorm groot Duits kanon.

Musée 39-45

Ook niet te missen. Als je Ambleteuse binnenkomt vanuit noordelijke richting aan je linkerkant.

La Capoule en Blockhaus

La Capoule in Wizernes. Niet aan de kust maar samen met Blockhaus in Eperlecques de grootste attracties in deze regio betreffende WO II. Hier vind je alles over de V1 en V2 raketten en films, tentoonstellingen en tevens een planetarium. Via een gangenstelsel onder de grond kom je in de lanceerbasis waar Hitlerís grote plannen gelukkig niet zijn doorgegaan.
© 2015 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nord-Pas de Calais - De OpaalkustMet z'n witte krijtrotsen wordt de kuststrook tussen Calais en Boulogne ook wel de Opaalkust genoemd. Hoogtepunten zijn…
Opaalkust Frankrijk, heerlijk dichtbijOpaalkust Frankrijk, heerlijk dichtbijNet over de grens met de Vlaamse Westhoek, tussen Calais en Boulogne-sur-mer, situeert zich de Noord-Franse Côte díOpale…
Ontdek de badplaatsen van de Franse regio Nord-Pas de CalaisDeze regio heeft nog veel onbekende charmes en strekt zich uit van de Belgische grens tot de monding van de Somme. Op dr…
Mooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Engeland en FrankrijkMooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Engeland en FrankrijkKrijtrotsen: ze zijn een prachtig natuurverschijnsel. Ze zijn ontstaan in het Krijttijdperk en zijn opgebouwd uit heel v…

Aquarium Nausicaa: onderzoek oceanen en klimaatveranderingAquarium Nausicaa in Boulogne sur Mer in Noord-Frankrijk is één van de grootste Europese centra gewijd aan kennis over d…
New York: Wat te zien in de Upper East SideNew York: Wat te zien in de Upper East SideHet gedeelte dat ten oosten van Fifth Avenue ligt wordt vaak ook wel de Gold Coast genoemd. In deze buurt zitten vele ex…
Bronnen en referenties
  • http://www.wandelenlangskusten.eu/Frankrijk/Opaalkust/GR120.php
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 26-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.