Mooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Engeland en Frankrijk
Krijtrotsen: ze zijn een prachtig natuurverschijnsel. Ze zijn ontstaan in het Krijttijdperk en zijn opgebouwd uit heel veel kleine skeletten van waterdiertjes. Krijtrotsen zijn niet overal te vinden. Nederland en België hebben ze niet, terwijl je ze wel ziet in Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Verder naar het zuiden toe, kom je ze tegen in het Middellandse Zeegebied. Helaas zijn krijtrotsen onderhevig aan erosie en kan het zomaar gebeuren dat er stukken afbrokkelen.
Krijtrotsen
Nederland heeft ze niet, maar Denemarken en Duitsland weer wel. Krijtrotsen. Deze zijn lang geleden ontstaan. Om precies te zijn komen ze uit het Krijttijdperk, tussen de 60 en 100 miljoen jaar geleden. Ze bestaan uit skeletten van kleine diertjes, zoals zee-egels, afkomstig uit de zee. Het is niet vreemd om een fossiel in een stuk krijtrots aan te treffen. Het materiaal van een krijtrots is vrij zacht en is onderhevig aan erosie. De soms grillige vormen ontstaan door invloeden van zowel wind als zee. Naast Engeland en Frankrijk zijn er ook krijtrotsen in
Denemarken, Duitsland en in
het Middellandse Zeegebied. Sommige krijtrotsen zijn prachtig wit van kleur, maar en zijn ook krijtrotsen met een gele kleur. De bekendste krijtrotsen zullen wellicht die van Dover zijn.
Engeland
In Engeland komen op meerdere plekken krijtrotsen voor, waarvan die bij Dover waarschijnlijk de bekendste zijn. Deze krijtrotsen worden in het Engels The White Cliffs genoemd. Naast The White Cliffs zijn ook vlakbij Dover de krijtrotsen van St Margaret's Bay En tussen Eastborne en Brighton zijn de krijtrotsen van Beachy Head en Seven Sisters. Tussen Farnham en Dover is een heuvelrug - North Downs - bestaande uit krijtrotsen.
North Downs
North Downs is een heuvelrug van krijtrotsen. Ze liggen in het zuidoosten van Engeland. De North Downs strekt zich uit van Farnham (Hog's Back) tot Dover (The White Cliffs). Surrey Hills en Kent Downs vallen onder North Downs. Beide zijn beschermde natuur- en plattelandsgebieden. In het Engels Areas of Outstanding Natural Beauty (AONB's). Er loopt een wandelroute door de North Downs.
North Downs Way
De North Downs Way is een wandelroute door de North Downs. De wandelroute is 245 kilometer lang. Het beginpunt is in Farnham en het eindpunt is in Dover, maar je kunt uiteraard ook de route andersom lopen of slecht een gedeelte ervan. Tijdens deze meerdaags wandelroute kom je door kleine dorpjes, maar ook door mooie natuur.
White Cliffs Dover /
Bron: LoggaWiggler, PixabayDover
De kustlijn, waar de specifieke witte krijtrotsen van Dover liggen, is 24 kilometer lang. Vanaf zee (ferry van Calais naar Dover) zijn de krijtrotsen al duidelijk te zien. Vroeger zat Engeland (Dover) op dat punt ook vast aan Frankrijk (Calais). De krijtrotsen van Dover liggen ongeveer halverwege tussen de plaatsen Deal en Folkestone. Zoals de naam al aangeeft, zijn de krijtrotsen van Dover wit van kleur. Ze behouden hun witte kleur door de erosie. Iedere keer wordt er een fijn laagje door weersinvloeden afgeslepen. Door de erosie zijn ze veel vatbaarder voor afbrokkelen. Om dit tegen te gaan, hebben de bewoners gezorgd voor een groenige aangroei. Dit zorgt voor een beschermende laag. De rotsen hebben een maximale hoogte van ongeveer 110 meter.
White Cliffs brokkelen langzaam af
Dat de White Cliffs ook onderhevig zijn aan erosie blijkt uit het afbrokkelen van stukken rots. Dit gebeurde in 2001 en in 2012. In 2001 brak er door een aardverschuiving rond de honderdduizend ton aan rotsen af, over een lengte van 160 meter. De stukken rots vielen in het lager gelegen Kanaal. In 2012 brak er weer een grote hoeveelheid rots af. Bezoekers worden aan de hand van borden gewezen op het eventuele gevaar van afbrokkelende rotsen.
Wandelen
Vanaf het bezoekerscentrum National Trust Visitor Centre is het mogelijk om een wandeling te maken langs en over de krijtrotsen. Er zijn verschillende wandelingen, waaronder de White Cliffs Country Trail. De verschillende wandelroutes variëren van korte tot lange wandelingen. Het bezoekerscentrum is trouwens met de auto of per fiets te bereiken.
St. Margaret's Bay
Niet ver van Dover verwijderd liggen de krijtrotsen van St. Margaret's Bay. Ze liggen in de buurt van het dorpje St Margaret's-at-Cliffe (op een afstand van ongeveer 2 kilometer). Door erosie in in 2011 een stuk rots afgebroken en in zee gevallen. Voor de wandelliefhebbers is er een wandelroute met de naam Frontline Britain Trail. Deze wandeling is 7 kilometer lang. Je loopt dan langs de voet van de rotsen. Bij St. Margaret's Bay is een strand met een restaurant. Er zijn twee parkeerplaatsen. Bij drukke periodes wordt geadviseerd om in het dorpje St Margaret's-at-Cliffe te parkeren.
South Downs
Net zoals in North Downs bevinden zich in South Downskrijtheuvels. Het gebied ongeveer 670 km 2 strekt zich uit van Hampshire tot de kaap Beachy Head. Er wonen al heel lang mensen in het gebied. Er zijn diverse archeologische overblijfselen te vinden uit de Romeinse tijd. Er zijn diverse wandelingen door het gebied, waaronder South Downs Way.
South Downs Way
De wandelroute South Downs Way is 160 kilometer lang. Deze route werd al duizenden jaren geleden gebruikt. Het beginpunt is bij Winchester en het eindpunt is in Eastbourne, maar je kunt de route uiteraard ook andersom lopen. Tijdens de wandeling komt je onder andere langs de krijtrotsen van Beachy Head.
krijtrotsen Beachy Head bij Eastborne /
Bron: Graham H, PixabayBeachy Head
Vlakbij de plaats Eastborne ligt de kaap Beachy Head. Beachy Head bestaat uit krijtrotsen met een maximale hoogte van 162 meter. De krijtrotsen zijn daar de hoogste krijtrotsen van Engeland. Helaas is dit ook een plek die berucht is onder mensen die het leven niet meer zien zitten.
Seven Sisters
Vlakbij Beachy Head liggen de krijtrotsen van Seven Sisters. Ze liggen tussen Brighton en Eastborne, bij het plaatsje Birling Gap. Deze rotsen zijn hoger en witter dan die in Dover en worden dan soms ook als filmdecor gebruikt. Gezamenlijk vormen de zeven rotsen één grote klif. Je kunt zowel op als onder de rotsen wandelen. Ook deze krijtrotsen zijn onderhevig aan erosie. Langs de randen van de kliffen staan waarschuwingsborden. Daarop staat vermeld dat je niet te dicht bij de rand moet komen. Voor wie de Seven Sisters wil bezoeken, moet zich realiseren dat je er niet met de auto kunt komen.
Frankrijk
Heel lang geleden zaten Frankrijk en Engeland aan elkaar vast. Dat was het geval met de landtong bestaande uit krijt in het Nauw van Calais. De landtong zelf is helemaal weg, maar bij zowel het Engelse Dover als bij Franse Calais zie je nog krijtrotsen die dus heel lang geleden nog aan elkaar vast zaten. Vlakbij Calais heb je de krijtrotsen van Le Cap Blanc-Nez en Le Cap Gris-Nez. Maar Frankrijk heeft nog meer krijtrotsen, namelijk ook in Normandië.
Noord-Frankrijk: Le Cap Blanc-Nez en Le Cap Gris-Nez
De krijtrotsen van Le Cap Blanc-Nez en Le Cap Gris-Nez liggen in Noord-Frankrijk, in de buurt van Calais.
Le Cap Blanc-Nez
Le Cap Blanc-Nez ligt niet ver van Calais verwijderd. Het hoogste punt ligt 134 meter boven de zeespiegel. Bij mooi helder weer kun je de krijtrotsen van Dover, aan de andere kant van het Kanaal, zien. Je kunt de kaap te voet of per auto bereiken. In de krijtrotsen zitten tal van fossielen van onder meer sponsdieren en zee-egels.
Le Cap Gris-Nez
Le Cap Gris-Nez ligt ongeveer 16 kilometer verder dan Le Cap Blanc-Nez (richting het zuidwesten). Het hoogste punt ligt 50 meter boven de zeespiegel. Le Cap Gris-Nez ligt het dichtste bij het vasteland van Engeland. De afstand tussen dat deel van Frankrijk en Engeland bedraagt 33 kilometer. Beide landen zijn daar door het het smallere Nauw van Calais gescheiden. Het is mogelijk om van Le Cap Blanc-Nez naar Le Cap Gris-Nez te wandelen. Le Cap Gris-Nez werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ingepikt door de Duitsers. Zij bouwden er diverse bunkers, waarvan nog restanten te vinden zijn. Vanuit deze bunkers konden ze Engeland in de gaten houden. Tijdens de Canadese invasie vielen er 42 Canadese doden te betreuren.
Etretat /
Bron: Alexsrbija, PixabayNormandië
Naast de krijtrotsen in de buurt van Calais, zijn er ook krijtrotsen in Normandië. Deze liggen bij Étretat. Étretat zelf ligt tussen Fécamp en Le Havre in. De meeste krijtrotsen bij Étretat zijn aan de waterkant strak, terwijl er twee zijn die opvallen. Eén van deze krijtrotsen ligt in het water, terwijl de andere krijtrotsen aan het vasteland zitten. De "eenzame" rots -
l'Aiguille - is 70 meter hoog en loopt in een punt. De andere rots die opvalt is wordt
Manneporte genoemd. Het is een boog, maar veel mensen spreken van een olifant. Als je goed kijkt, kun je dat er inderdaad uithalen. Aan de voet van de krijtrotsen is een prachtig strandje. De krijtrotsen bij Étretat worden drukbezocht. Je kunt de rotsen vanaf het strandje, vanaf de bovenkant of vanaf het water bekijken.
Franse kust Middellandse Zee
Aan de kust bij Marseille zijn de Calanques van Cassis. Dat zijn diverse kreken met krijtrotsen. De rotsen zijn ongeveer 200 miljoen jaar geleden ontstaan. Er zijn krijtrotsen te vinden bij onder andere: Calanque Port-Miou (hier werd vroeger kalk gemaakt), Calanque de Sugiton, Calanque dEn Veau en La calanque de Figuerolles.
Kanaaleilanden
Voor de Franse kust - ter hoogte van Bretagne - liggen de Kanaaleilanden (tevens
belastingparadijs). Dit is een eilandengroep die tot de Britse Kroon hoort. Er zijn een aantal kleine eilanden en verder behoren Guernsey en Jersey tot deze eilandengroep. Op het eiland Guernsey zijn langs de hele kustlijn krijtrotsen vinden, al zijn deze niet met die van Engeland te vergelijken. Er zijn tal van mogelijkheden om wandelingen langs de kliffen te maken.
Lees verder