Krijt- en zandsteenrotsen: Portugal + Middellandse Zeegebied

Krijt- en zandsteenrotsen: Portugal + Middellandse Zeegebied Langs het Middellandse Zeegebied zijn op diverse plekken krijtrotsen te vinden. Deze rotsen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan. Op de bodem van de zee klonterden skeletten van vele waterdiertjes samen. Doordat het water in de zee steeds meer opdroogde, kwamen de krijtrotsen aan de oppervlakte en werden steeds hoger doordat de platen in de aardkost (tektonische platen) ze opstuwden. In de rotsen zitten veel fossielen van de waterdiertjes die er toen leefden.

Krijt- en zandrotsen

De (krijt)rotsen langs de kusten van het Middellandse Zeegebied stammen uit een tijdperk van meer dan 100 miljoen jaar geleden. De overblijfselen van de waterdiertjes die er toen in het water leefden, hebben zich op de bodem van de zee opgehoopt. Het water zette kalk af en de skeletten van de diertjes bleven in het kalk vastzitten. Het waterpeil zakte steeds verder, waardoor langzaam de krijtrotsen boven het water uitstaken. Door bewegingen in de tektonische platen werden de rotsen steeds verder opgestuwd. In de rotsen zijn nog fossiele overblijfselen van diverse waterorganismen te vinden. Naast krijtrotsen in het Middellandse Zeegebied, komen er ook krijtrotsen voor in Engeland en Frankrijk. En verder naar het noorden toe, in Duitsland en Denemarken.

Portugal

Op meerdere plaatsen langs de kust bij de Algarve zijn krijtrotsen te vinden. Velen ervan zijn onderhevig aan erosie. De krijtrotsen zijn onder meer te vinden bij:
 • het stadje Lagos: daar ligt Ponta da Piedade met zijn gele krijtrotsen. Ook deze krijtrotsen zijn onderhevig aan erosie.
 • het stadje Lagoa: daar ligt Praia da Marinha. De rotsen zoals die nu te zien zijn, zijn door erosie gevormd.
 • het dorpje Prainha. Bij Praia dos Três Irmãos zijn prachtige krijtrotsen.
 • het dorpje Vale de Engenhos: daar vind je Praia de Albandeira. Als het water laag is kun je van Praia de Albandeira doorlopen naar Praia da Estaquinha. Het is ook mogelijk om naar Praia do Buraco te gaan, maar ook hier geldt dat het alleen mogelijk is bij laag water.
 • het strand Praia do Barranquinho
 • het strand van Praia do Carvalho
 • het strand van Praia da Falesia
 • het strand van Praia da Coelha

Spanje

In Andalusië zijn karstrotsen te vinden. Karstrotsen bestaan uit kalkzandsteen en zijn ontstaan in het Jura-tijdperk. In onder andere het natuurreservaat Torcal de Antequera zijn deze apart gevormde rotsen te vinden. Bij Gibraltar is de rots van Gibraltar. Dat is een rots bestaande uit kalksteen en is ontstaan tijdens het Jura-tijdperk. De rots in 426 meter hoog. De rots is onderhevig aan erosie. Daardoor ontstaan er steeds meer grotten in de rots.

Griekenland

Verschillende Griekse eilanden hebben langs de kusten prachtige krijt-/zandsteenrotsen. Dit is onder ander het geval op Zakynthos. Bij een strandje genaamd Navagio beach - ook wel Shipwreck Beach - liggen twee krijtrotsen. Het strandje ligt er precies tussenin.
 • Op het eiland Lefkas zijn bij het strand Katsiki beach ook prachtige krijtrotsen.
 • Lalaria Beach is een ongerept stukje strand op het eiland Skiathos. Je kunt er alleen per boot komen. Bij Lalaria Beach zijn een aantal krijtrotsen, waarvan je onder één door kunt zwemmen (of snorkelen).
 • Op het eiland Kefalonia zijn op het Xi-strand grijs gekleurde krijtrotsen.
 • Bij het plaatsje Matala op het eiland Kreta zijn krijtrotsen met holen erin. Het zijn oude grafkamers. Overdag kun je de holen bezichtigen, 's nachts worden ze afgesloten. Het dorpje ligt tussen de krijtrotsen in.
 • Op Corfu kun je bij Sidari naar de krijtrotsen van het Canal d’Amour; kanaal van de liefde. Volgens een Griekse legende blijven partners als ze hier gezamenlijk te water gaan, hun hele leven bij elkaar. Ook bij het dorpje Peroulades zijn krijtrotsen.

Malta en Gozo

Malta ligt in de Middellandse Zee en is een klein staatje. Het bestaat uit de eilanden Gozo, Comino en Malta. Op Gozo, bij Dwejra Bay, was een kalksteenrots met de naam Azure Window. Deze rots was door erosie helemaal uitgesleten. Er restte alleen nog een klein "dakje". Er werd al langere tijd gevreesd voor Azure Window. Tijdens de storm van 8 maart 2017 is de rots Azure Window helemaal verdwenen. De rotsboog was populair in films en series. Zo werd de boog gebruikt tijdens opnames van de serie Game of Thrones. Gelukkig zijn er nog meer krijtrotsen op Gozo.

Shipwreck Beach/ Navagio beach op Zakynthos / Bron: GregMontani, PixabayShipwreck Beach/ Navagio beach op Zakynthos / Bron: GregMontani, Pixabay
Azure Window Gozo toen het nog intact was / Bron: Foursummers, PixabayAzure Window Gozo toen het nog intact was / Bron: Foursummers, Pixabay
Scala dei Turchi op Sicilië / Bron: Comanche0, PixabayScala dei Turchi op Sicilië / Bron: Comanche0, Pixabay

Sicilië

Het Italiaanse eiland Sicilië ligt niet ver van Malta vandaan. Ook op Sicilië zijn krijtrotsen te vinden.
 • Niet ver van het dorpje Agrigento (ongeveer 20 kilometer) liggen de krijtrotsen van Scala dei Turchi: de Turkentrap. De rotsen zien eruit als een trap en volgens een legenda schijnen de Turken in de Middeleeuwen via die trappen in de krijtrotsen aan lans zijn gekomen.
 • Bij het dorpje Eraclea Minoa liggen de krijtrotsen van Capo Bianco. Hier zijn de restanten van een oud-Griekse stad Eraclea Minoa.

dorpje Bonafacio Corsica op krijtrots / Bron: Frifricek, Pixabaydorpje Bonafacio Corsica op krijtrots / Bron: Frifricek, Pixabay

Corsica

Corsica is een eiland dat tot Frankrijk behoort. Het dorpje Bonafacio op Corsica is gebouwd op krijtrotsen en ligt 60 meter hoger dan de zee. Je moet er niet aan denken wat er door erosie met dit dorpje kan gebeuren. Het dorpje is trouwens vanaf buureiland Sardinië te zien.

Sardinië

Op het eiland Sardinië zijn op meerdere plekken prachtige stranden met krijtrotsen. Bij het dorpje Vieste heb je Promontorio del Gargano. Heel vroeger zat dit deel vast aan het vaste land van Kroatië. De krijtrotsen hebben wel iets weg van die bij Dover, maar zijn kleiner. Verder kun je bij Cala Sisine heuvels van kalk vinden. Op het eilandje Tavolara (valt onder Sardinië) zijn veel kalkstenen rotsen. Het eiland is een beschermd natuurgebied.
Verder zijn er krijtrotsen te vinden bij:
 • Grotta del Blue Marino
 • Cala Luna
 • Golfo di Orosei
 • Cala Goloritzé
 • Grotta del Fico
 • Cala Mariolu
 • Grotta dei colombi
 • Guglia d’Ogliastra

Cyprus

Op Cyprus zijn kliffen bestaande uit kalksteen. Sommige zijn door de natuur uitgesleten, waardoor grotten zijn ontstaan. Dit is het geval bij Kaap Greco. Cape Greco ligt bij Famagusta Bay. Er is sprake van een prachtige, diverse natuur. Er zijn rotsen, maar ook grotten van kalksteen. Bij Cape Greco - bij het dorpje Agia Napa - is een boogbrug die door erosie zo is ontstaan. Het wordt ook wel de brug van de liefde genoemd.

boogbrug Cape Greco Agia Napa Cyprus / Bron: 680451, Pixabayboogbrug Cape Greco Agia Napa Cyprus / Bron: 680451, Pixabay
kalkterrassen Pamukkale Turkije / Bron: LoggaWiggler, Pixabaykalkterrassen Pamukkale Turkije / Bron: LoggaWiggler, Pixabay
Cappadocië / Bron: Hans, PixabayCappadocië / Bron: Hans, Pixabay

Turkije

In Turkije zijn twee bezienswaardigheden die uit kalksteen bestaan. Dat zijn Pamukkale en Cappadocië. Beiden staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Pamukkale

Vlakbij het Turkse plaatsje Dimizli liggen de kalkstenen terrassen van Pamukkale. Ze worden ook wel het kasteel van katoen of de witte waterval genoemd. Het is een toeristische trekpleister. Het water dat uit de bronnen stroomt heeft van oorsprong een geneeskrachtige werking. De temperatuur van het water is 35˚C. De kalkterrassen ontstaan doordat het calciumcarbonaat wat in het water zit, verandert in kalk.

Cappadocië

Cappadocië bestaat deels uit kalksteen en deels uit turfsteen. In de ontstane rotsen zijn woningen en kerken uitgehouwen waar tot 1950 nog mensen in woonden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het eiland GozoNiet ver van Malta liggen nog twee eilandjes die bij deze staat behoren: Gozo en Comino. Over Comino kunnen we kort zijn…
Malta in een korte samenvattingMalta in een korte samenvattingMalta is een klein dwergstaatje gelegen in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië welke bestaat uit drie bewoonde eil…
Johari Window (Johari venster) en persoonlijke effectiviteitJohari Window (Johari venster) en persoonlijke effectiviteitHet Johari window of Johari venster is een middel om groepen in kaart te brengen, met name de achtergrond achter de comm…
De Middellandse ZeeDe Middellandse ZeeDe Middellandse Zee is een grote hoeveelheid water die bijna volledig is omgeven door land. Het ligt tussen drie contine…

Seven Sisters: natuurverschijnsel in NoorwegenSeven Sisters: natuurverschijnsel in NoorwegenWie wel eens in Geiranger in Noorwegen is geweest, heeft vast van de naam Seven Sisters gehoord. Dit is de benaming van…
Seven Sisters in Noord-AmerikaSeven Sisters in Noord-AmerikaVerspreid over de wereld komt de naam Seven Sisters voor. Dat is naast Noorwegen en Groot-Brittannië ook het geval in la…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Miguel Virkkunen Carvalho, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Krijtgesteente
 • https://www.zoover.nl/blog/tips/populaire-stranden-algarve-tien-parels-aan-zee/
 • https://www.reislegende.nl/praia-de-albandeira/
 • https://www.grieksegids.nl/kreta/matala.php
 • https://griekenland.net/griekse-eilanden/skiathos/lalaria-beach/
 • https://griekenland.net/griekse-eilanden/kefalonia/xi-beach/
 • https://griekenland.net/griekse-eilanden/corfu/peroulades/
 • https://www.rentvilla.nl/blog/mooiste-stranden-van-griekenland/
 • https://reistips.net/corfu/over-corfu/bezienswaardigheden/historisch/
 • http://www.wandelenalgarve.nl/rots-wandeling-west-algarve/
 • https://www.ecotoerisme.eu/cyprus/kaap-greco/
 • https://www.chooseyourcyprus.com/discover-cyprus/cape-greko-national-forest-park.html
 • Afbeelding bron 1: GregMontani, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Foursummers, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Comanche0, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Frifricek, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: 680451, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: LoggaWiggler, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Hans, Pixabay
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 07-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.