Het eiland Gozo

Niet ver van Malta liggen nog twee eilandjes die bij deze staat behoren: Gozo en Comino. Over Comino kunnen we kort zijn. Het is een vrijwel geheel kaal eiland zonder verkeer, slechts een paar straten, en een zeventiende-eeuwse uitkijktoren. Gozo heeft wel wat meer te bieden en daar willen we dan ook wat dieper op in gaan. Het eiland Gozo behoort tot Malta en is slechts 72 km² groot. Het eiland bestaat uit een golvend oppervlak van lage heuvels. Daarbij vergeleken is Malta vlak en eentonig. Het wapenembleem bestaat uit drie conisch gevormde heuvels. De grond van Gozo bevat veel meer klei dan Malta en daardoor beter bestand tegen erosie.

Geschiedenis

In 1551 werden de bewoners getroffen door een grote ramp. Een groot Turks leger onder admiraal Sinan Pasha en de beruchte zeerover Thurgut bestormden de citadel van Gozo en de plaatselijke bevolking kon deze aanval niet aan. Om plunderingen en slavernij te vermijden gaven de bewoners zich snel over. Toch werden zij in gevangenschap weggevoerd en zagen hun eiland niet meer terug. Later werd het eiland terug bevolkt vanuit Malta. De citadel werd herbouwd en deed later dienst als bescherming tegen de invallen van Muslim zeerovers.

Vanaf eind 17e eeuw werden er dorpskernen gevormd, er braken rustigere tijden aan en de citadel werd in de loop van de achttiende eeuw verlaten. De Johannieter Ridders behielden een onafhankelijk beheer van het eiland en een Gouverneur werd aangesteld. Na 1815 installeerden de Britten in Valletta een centrale regering.

Een poging in de 1960-er jaren om een lokaal bestuur te vormen mislukte. In 1987 werd een Departement voor Gozo ingesteld en werd de toeristensector ook meer gestimuleerd.

Bezienswaardigheden

Gozo heeft enkele kleine stranden en leuke plaatsjes als Ramla en Dwejra. De baai van Dwejra ligt geheel landinwaarts en is door een tunnel als een natuurlijke opening of venster met de zee verbonden. Ook de vissersplaatsjes Xlendi en Marsalforn zijn momenteel populaire trekpleisters. Buiten de kust ligt de Generaalsrots of Schimmelrots (Fungus Rock). Op deze rots werd door de Ridders in het verleden een geneeskrachtige plant geoogst. Even buiten het dorp Xaghra ligt een historische plek met de tempels van Ggantija.

De parochiekerk van Gozo staat bij de ingang van de citadel. Deze kerk werd kathedraal toen Gozo een bisdom werd tegen het midden van de 19de eeuw. Tegen deze kathedraal aangebouwd bevindt zich een Archeologisch Museum en een Folkloristisch Museum.

De grote attractie van Gozo is het feit dat er een zeer ontspannen sfeer heerst. De oorspronkelijke volkscultuur en overblijfselen van vroeger zijn nog sterk aanwezig. Eén van de karakteristieken hiervan is de authentieke godsdienst van de bewoners (de kerk van Ta' Pinu).

We staan even stil bij enkele bezienswaardigheden op dit eiland.

De haven van Mgarr op Gozo

De indeling van het eiland Gozo is anders dan Malta en het is ook groener. De kust heeft geen diepe insnijdingen en er is daardoor geen natuurlijke haven. Vandaar dat in de jaren 60 een kunstmatige haven te Mgarr werd aangelegd.

De citadel van Gozo

De citadel kreeg in de middeleeuwen zijn huidige vorm. Zoals eerder vermeld werd deze in 1551 ingenomen door een Ottomaanse armada. Ongeveer 5000 mensen werden weggevoerd in slavernij en kwamen niet meer terug. Spoedig daarna werd de Citadel herbouwd en deed ook dienst als nachtonderkomen voor vluchtelingen. Tegen het einde van de 17e eeuw werd de citadel geleidelijk verlaten.

De kathedraal van Gozo

Deze kathedraal werd in 1693 gebouwd onder leiding van Lorenzo Gafa, de meest vooraanstaande Maltezer Barokspecialist.

De kerk van Ta' Pinu

Tot het midden van de 19e eeuw stond op deze plaats een onnoemelijk kapelletje. De bijzondere geestelijke ervaring van een eenvoudige boerenvrouw vestigde de aandacht op deze plaats. Het resultaat was een kostbaar heiligdom, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Ta' Pinu.
© 2007 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden op Malta: Gozo en CominoWanneer je op Malta op vakantie bent wil je, naast genieten van het heerlijke weer, ook wat zien van de omgeving. Neem d…
Malta in een korte samenvattingMalta in een korte samenvattingMalta is een klein dwergstaatje gelegen in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië welke bestaat uit drie bewoonde eil…
Comino bij Malta: thuisbasis Maltheser riddersHet miniscule eiland Comino (genoemd naar het smakelijke komijnzaad) ligt in de buurt van Malta. Het meet ruim 3 vierkan…
Malta, Gozo en CominoHet drietal Malta, Gozo en Comino vormt gezamenlijk met nog een aantal kleine onbewoonde eilanden de republiek Malta. To…
Cinque Terre, Italië: aanrader voor voor- en najaarCinque Terre, aan de Middellandse Zeekust van Italië, kan al wandelend, varend, treinend en bussend ontdekt worden. Het…
Kurtad1 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.