Ribe - Vikingen en het Viking Centrum

Ribe - Vikingen en het Viking Centrum Ribe was 1300 jaar geleden een Viking nederzetting. Bij archeologische opgravingen zijn spullen gevonden die een beeld geven van het leven in die tijd. Het Viking Museum in de stad en het Viking Centrum net buiten Ribe vertellen over die geschiedenis. Het Viking Centrum is een levend museum, een open luchtmuseum met levende have en vrijwilligers die wonen en werken als de Vikingen. In het museum is een diorama van een middeleeuwse markt te zien, in het Viking Centrum kun je zelf over zo'n markt lopen en is het alsof je eeuwen in de tijd bent teruggeflitst.

Ribe Viking Centrum

Ribe Viking Center is een openlucht museum met schapen, paarden en koeien en 700 vrijwilligers die de evenementen verzorgen en het museum levend houden. Zij werken in de tuin, hakken hout, smeden het ijzer en maken kralen van glas, zoals de Vikingen dat in de jaren na 700 in Ribe gedaan moeten hebben. De handel wordt verbeeld op een markt, de ziekenverpleging wordt nagespeeld, de beesten worden verzorgd en verhandeld, de koeien gemolken en de kinderen worden opgevoed. De geschiedenis wordt levend in Ribe.

De Ribe markt anno 710

In het Ribe Museum in de stad is een opstelling gemaakt die de markt anno 710 laat zien, met poppen. In het Ribe Viking Centrum is die markt bevolkt met handelslui, dieren, ambachtslieden en klanten. Het dorp wordt Ripa genoemd, naar het Ribe uit die tijd. Er worden slaven verhandeld en zilver, potten en kralen. In het Viking Centrum ligt ook de eerste winkelstraat waar de munter van de koning Ripa-Sceattas sloeg, de eerste munt van Scandinavië.

De haven anno 770

Aan het museum wordt constant gebouwd, door vrijwilligers, door de staf van zo’n veertig mensen en door studenten die in het museumdorp ervaring opdoen. In 2015 is het museum uitgebreid met een haven anno 770. Het was destijds de Heer van Ripa die opdracht gaf tot het bouwen van een haven aan de Ribe rivier. De haven moest grotere schepen kunnen ontvangen om meer handel en daarmee voorspoed naar de nederzetting te brengen. Destijds bouwden de werklui met hun blote handen de landingsplaatsen, de steigers en de werkplaatsen. De vrijwilligers bouwden de haven op dezelfde wijze in het Viking Centrum.

Entree / Bron: Persbureau AmelandEntree / Bron: Persbureau Ameland
Straatje / Bron: Persbureau AmelandStraatje / Bron: Persbureau Ameland
Haven / Bron: Persbureau AmelandHaven / Bron: Persbureau Ameland

Ripa Stad anno 825

Het Viking Centrum is tevens een reis door de tijd. De ontwikkeling van Ribe is te volgen in de bouwwerken en de leefomgevingen die zijn nagebouwd. Je kunt er door de straatjes van Ripa Stad lopen zoals dat er in het jaar 825 uitzag. In het Tinghuset is een grote muurschildering die de ontwikkeling van de stad laat zien. In dit deel van het openlucht museum vind je ook de velden waar je een Viking spel kunt doen, zoals boogschieten. Als bezoeker mag je proberen een paard te scheren, je mag een Viking cape passen, een plat brood op de vloer bakken en je kunt er een valkeniershow volgen. Van maandag tot en met vrijdag is de valkenier aanwezig.

Hviding Storard anno 980

Op het park staat een langhuis zoals een huis moet zijn geweest van een rijke familie. In de grote hal staat de soep te koken en de bedden zijn opgemaakt voor de kille nacht. In het veld voor het langhuis staan de stallen en lopen de paarden, schapen, ganzen, kippen en katten. De belangrijkste ambachtsman is bezig in de smidse. Je mag de dieren aaien en je wordt uitgenodigd een praatje te maken met de boer. Achter die kleine werkplaats van de smid ligt de offerplaats.

De offerplaats laat het hoofd en de huid van een paard zien op een grote raamwerk in de vorm van een paard. Daarvoor liggen schedels van verschillende dieren en kommetjes met offers in de vorm van kralen. Hedendaagse bezoekers offeren kleingeld.

Krijgers en jagers

De vrijwilligers spelen krijgers en jagers en er zijn regelmatig trainingen voor bezoekers. Zij krijgen dan les in boogschieten en zwaard vechten. De jagers zorgden voor het vlees en de krijgers beschermden de nederzetting tegen agressieve vreemdelingen. Nieuwe vrijwilligers trainen elke dag om het vechten met zwaard en schild onder de knie te krijgen en om de pijlen in de roos te schieten.
Er zijn ook workshops spinnen en munten slaan te volgen.

Tuintje / Bron: Persbureau AmelandTuintje / Bron: Persbureau Ameland
Bezoekers / Bron: Persbureau AmelandBezoekers / Bron: Persbureau Ameland
Offerplaats / Bron: Persbureau AmelandOfferplaats / Bron: Persbureau Ameland

Shows en activiteiten

Gedurende het jaar zijn er regelmatig show in zwaardvechten, valkenjacht en boogschieten. Daarnaast zijn er diverse demonstraties waar tientallen vrijwilligers in Vikingdracht aan meewerken. De exacte data en tijden staan op de website van het Viking Centrum.
 1. In de zomerperiode wordt de Viking markt bevolkt en in mei viert het centrum het Viking Markt Feest.
 2. In juni staat het Midzomerfeest op het programma.
 3. In juli is er een paardenrace op IJslanders.
 4. In juli en augustus wordt regelmatig de show ‘Vikings op oorlogspad’ opgevoerd.
 5. Eind juli is er een speciale avondshow rond de laatste reis van Jarlen, de leider.
 6. In augustus wordt de oogsttijd gedemonstreerd.
 7. In oktober gaan de demonstraties over herfstactiviteiten van de Vikingen.
 8. Eind november wordt de kersttijd, Julitid, gevierd.

Elke dag wat anders

Het Ribe Viking Centrum biedt elke dag en elk seizoen wat anders. Er worden dan ook seizoenkaarten verkocht, voor bezoekers die er regelmatig een kijkje willen nemen. Sommige vrijwilligers wonen een tijdje echt in een van de huizen in het park, soms met het hele gezin. Ze doen vrijwilligersactiviteiten, passen op het park, verzorgen de dieren en leren ondertussen hun kinderen over het leven en de handvaardigheden van de Vikingen. Vanuit Denemarken en andere landen komen liefhebbers van de Viking cultuur op het park af, soms zelfs in Vikingkledij.

Ribe Viking Center

Lustrupvej 4
DK 6760 Ribe
Website www.ribevingecenter.dk
E-mail rvc@ribevikingecenter.dk

Tot slot

Het Ribe Viking Centrum is een van de mooiste openlucht musea die ik bezocht heb. De gebouwen ogen authentiek en dragen geen verstorende hedendaagse elementen. Je ziet alleen hier en daar een eigentijds hangslot en een brandblusapparaat, want aan de veiligheid is natuurlijk aandacht besteed. Het gras is niet gemaaid en dat geeft de nederzetting een lekker ruige aanblik. De tuintjes worden bewerkt zonder kunstmest en onkruid bestrijders, zodat je nog groen tussen de knollen ziet dat met de hand gewied wordt. Het is geen opgepoetst open lucht museum en je ziet geen overdaad aan informatieborden. Informatie haal je vooral door met de vrijwilligers een praatje te maken en door zelf aan de slag te gaan. De informatie op paneeltjes wordt in drie talen aangeboden: Deens, Duits en Engels. Het park laat je zó onderdompelen in de Vikingtijd, dat de offerplaats een indrukwekkend hoekje vormt, waar je zelf iets wilt offeren om de goden gunstig te stemmen en waar je om een goede oogst wilt bidden.

Ribe Viking Center

Legenda
A. Ribe
B. Waddenzee
C. Ribe Rivier
D. Ribe Viking Center

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ribe – Raadhuis, Kerst, museum en meer bezienswaardighedenRibe – Raadhuis, Kerst, museum en meer bezienswaardighedenRibe is een Deense stad aan de waddenkust. Door de stad stroomt de Ribe Å en die rivier heeft in het verleden grote voor…
Bijna gratis op reis naar Denemarken als testpersoonGratis op vakantie. Dat wil iedereen wel. Denemarken wil graag weten wat toeristen van het land vinden en daarom bieden…
Denemarken – vakantie en de terugreis door DuitslandDenemarken – vakantie en de terugreis door DuitslandVoor de vakantie in Denemarken was Ribe de standplaats. Van daaruit maakten we uitstapjes naar bijzondere plaatsen en Wa…
Aalborg - stad in DenemarkenAalborg - stad in DenemarkenAalborg is de vierde stad van Denemarken. Deze stad is desondanks nog vrij onbekend bij toeristen. Toch is de geschieden…

Florence - Bargello MuseumFlorence - Bargello MuseumHet Museo Nazionale del Bargello, oftewel het Bargello, is een van die musea die u gezien moet hebben als u Florence een…
Hoogtepunten Berlijn: Wat moet je echt gezien hebben?Hoogtepunten Berlijn: Wat moet je echt gezien hebben?Berlijn is een erg mooie stad met zeer veel verschillende bezienswaardigheden. Er zijn zoveel dingen te zien dat je aan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Robert De Jong, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • www.ribevingecenter.dk
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 6: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.