Aalborg - stad in Denemarken

Aalborg - stad in Denemarken Aalborg is de vierde stad van Denemarken. Deze stad is desondanks nog vrij onbekend bij toeristen. Toch is de geschiedenis vrij roemrijk. Aalborg is namelijk gesticht door de Vikingen en deze hebben de stad dan ook gemaakt tot een handelscentrum van Denemarken. De haven is vrij groot en een goede tour valt te boeken bij de touroperators. De dierentuin is ideaal voor mensen die de stadse drukte even willen ontvluchten. Ook Nederland heeft invloed gehad in de stad. Het huis van Jens Bang is in Nederlandse stijl gebouwd.

InhoudsopgaveAalborg is de op vierde stad van Denemarken. Deze stad is nog vrij onbekend bij toeristen, omdat het lijkt alsof de stad weinig te bieden heeft. Toch biedt de stad de mogelijkheid om een persoonlijke ontmoeting met de Vikingen te hebben. Ook de haven en de unieke blik die je er mag werpen zijn speciaal.

Aalborg is ook een echte havenstad. Deze stad ligt aan de rivier de langerak. Aalborg ligt aan de zuidoever van deze rivier. Ook de haven van Aalborg ligt aan de zuidoever van de rivier. De haven van Aalborg is een van de grootste van Denemarken. De opkomende industrie van Aalborg zorgt ervoor dat er voldoende banen zijn voor het aantal inwoners. Er leven meer dan 130.000 inwoners in Aalborg.

Geschiedenis van Aalborg

Aalborg is opgebouwd door de Vikingen. Ook toen al was dit een belangrijk handelspost en havenstad. De stad is dan ook voornamelijk opgebouwd als handelsstad, omdat de ligging extreem gunstig is. De stad kreeg in het jaar 1342 stadsrechten. Gedurende de laatste twee eeuwen van de middeleeuwen, de veertiende en vijftiende eeuw, groeide Aalborg uit tot een volwaardige, grote stad. De stad heeft in die periode zijn fundament gelegd voor de huidige successen.

In de eerste jaren van de zeventiende eeuw kwam een rijke koophandelaar wonen in Aalborg. Jens Bang heeft redelijk wat invloed uitgeoefend, vooral vanwege zijn rijkdom. Hij was daarnaast ook erg slim. Tegenwoordig valt zijn huis nog steeds te vinden in Aalborg en is het een van de trekpleisters voor toeristen.

Activiteiten in Aalborg

Aalborg biedt genoeg activiteiten. Voor jong en oud is er wel wat te doen. Er zijn activiteiten, er kan een gekeken worden in de haven en er is op cultureel gebied genoeg te doen. Ook biedt de stad genoeg rust, omdat er veel parken zijn.

Dierentuin

De dierentuin van Aalborg is een van de leukste dingen voor kinderen in Aalborg. Kinderen kunnen hier rustig rond kijken en genieten van de vele dieren. De Aalborg zoo biedt plaats aan veel verschillende dieren. Zo zijn er de bekende Afrikaanse dieren zoals giraffen, zebra's, leeuwen en stokstaartjes, maar zijn er ook minder bekende dieren. Ook grote roofdieren zijn hier genoeg te vinden. Zo zijn er bruine beren te zien, maar ook ijsberen, tijgers en de Afrikaanse wilde hond zijn hier te vinden. De dierentuin staat garant voor een ontspannen dagje weg uit de drukke stad.

Springeren Maritime Centre

Dit maritieme centrum, waarvoor geen officiële Nederlandse naam is, is een van de beste manieren om de stad echt beter te ontdekken. Het centrum laat de snelste met gas aangedreven torpedoboot van de wereld zien: de Søbjørnen. Ook duikboten zijn hier te zien, met uitleg over hoe deze boten werken. Ook grote (oorlogs)schepen zijn hier volop te vinden, samen met kanonnen en andere gevaarlijke wapens.

Musea en bijzondere gebouwen

Verscheidene geschiedkundige musea zijn te vinden in het hart van Aalborg. De bekendste van deze musea is "The Aalborg historical museum". Dit museum gaat over de geschiedenis van Aalborg en zal laten zien hoe het er vroeger echt was. Andere geschiedkundige musea in de stad zijn "Hals museum" en "The Franciscan Monastery Museum".

In de stad zijn onder andere ook deze musea en geschiedkundige plekken te vinden:
  • Aalborg Defence- and Garrison Museum: een museum over het leger van Denemarken
  • Lindholm Høje: belangrijke vindplaats van voorwerpen gebruik in de ijzertijd en de tijd van de vikingen
  • Museum van moderne kunst

Historisch huis van Jens Bang / Bron: BrøGym, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Historisch huis van Jens Bang / Bron: BrøGym, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Het bekendste gebouw van de stad is het huis van Jens Bang. Dit huis ziet er nog ontzettend goed uit, te bedenken dat het in 1624 is gebouwd. Het huis is particulier eigendom, waardoor het niet altijd open is. Het huis heeft plaats geboden aan de oudste apotheek van Aalborg, een apotheek van meer dan driehonderd jaar oud. Wat opvallend is aan het huis, is dat het in een Nederlandse stijl is gebouwd. Het bekendste gebouw van de stad is dus in Nederlandse stijl.

Uitstapjes in de natuur buiten Aalborg

Uitstapjes buiten Aalborg zijn er genoeg. De natuur direct bij de stad is niet zeer bijzonder, maar met een klein stukje rijden kan men al zeer ver komen. Op slechts achtendertig kilometer rijden ligt "Lille Vildmose". Dit moerasgebied biedt plaats voor bossen, meren, rivieren, sloten en natuurlijk moerassen. Met wat geluk zijn hier elanden, vossen, damherten, reeën, kraanvogels en tal van roofvogels te zien. Ook uilen, bevers en otters zijn zichtbaar, maar deze laten zich nagenoeg nooit zien. De beste tijd om naar dit natuurgebied te gaan is in de schemering. Of dit nou vroeg in de ochtend is of laat in de avond maakt niet uit. Tijdens de zomer wordt het hier niet zo lang donker in dit gebied. Let op: kom in dit gebied niet te dicht bij de paarden en runderen, want ze zijn wild!

Het heidegebied van "Rebild Bakker" is ook de moeite waard om eens te bekijken. Dit gebied ligt op een afstand van slechts tweeëndertig kilometer. Dit gebied is voornamelijk één heuvel met daarop vele heideplanten. Hier kunnen kleinere dieren zoals vogels en hagedissen gezien worden. Met wat geluk (of pech) kan men ook een slang zien.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Ferry's en bruggen in en naar DenemarkenFerry's en bruggen in en naar DenemarkenDenemarken is een populair vakantieland met rollende heuvels, schattige stadjes en lange zandstranden. Daarnaast wordt D…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
Odense op het eiland Funen in DenemarkenOdense op het eiland Funen in DenemarkenOdense is de derde stad van Denemarken, gesticht aan het riviertje Odense Å. Dit riviertje stroomt midden door de stad e…

Albufeira: de ideale bestemming voor jongerenAlbufeira: de ideale bestemming voor jongerenZin om met je vrienden of vriendinnen een weekje helemaal los te gaan in de beste clubs van Portugal? Voor een geweldige…
Montevideo: hoofdstad van UruguayMontevideo: hoofdstad van UruguayMontevideo is de hoofdstad van Uruguay. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot de Spanjaarden en Portugezen tijden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Harald Süpfle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • http://www.visitaalborg.com/ln-int/aalborg/tourist
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aalborg_(stad)
  • http://www.voorbeginners.info/denemarken/aalborg.htm
  • Afbeelding bron 1: BrøGym, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.