Odense op het eiland Funen in Denemarken

Odense op het eiland Funen in Denemarken Odense is de derde stad van Denemarken, gesticht aan het riviertje Odense Å. Dit riviertje stroomt midden door de stad en is vrijwel overal voorzien van mooie parkachtige oevers. In het parkje Munke Mose (dit betekent Monnikenveen) kan je zwaanvormige waterfietsen of roeibootjes huren. Odense is de geboortestad van schrijver Hans Christiaan Andersen en daar kan je dan ook bijna niet omheen. Wanneer je op vakantie gaat in Odense kan je hem niet missen: Hans Christiaan Andersen. Je komt hem overal tegen. Niet alleen staat hier een museum met die naam en een standbeeld, maar je kan hier ook naar een schattige openluchtvoorstelling van zijn sprookjes kijken, het huis bezoeken waar hij gewoond heeft en je vindt er straten, pleintjes enz. met zijn naam of een naam aan hem of één van zijn sprookjes is gerelateerd.

Hans Christiaan Andersen museum

Het Andersen-museum staat aan de Hans Jensens stræde. Het is een modern gebouw met veel glas en staal gebouwd rond een oud huisje. Het geboortehuis van Andersen wordt het genoemd, merkwaardig aangezien hij daar helemaal niet is geboren. Wel leuk is het parkje voor het museum. Hier worden gratis openluchtmusical gegeven over de sprookjes van Hans Christiaan Andersen. Stukjes uit de bekendste verhalen komen voorbij, een feest van herkenning.

Woning waar Andersen woonde van zijn tweede tot zijn veertiende jaar

Het huis waar Andersen woonde, in de Munkemøllestræde, is te bezoeken. Het is piepklein maar geeft wel een goed beeld van zijn wat armoedige jeugd. Leuk voor ons Nederlanders: het museum maakt deel uit van drie huisjes die ook nog deels bewoond zijn. De eigenares leidt zelf rond, dankzij haar jarenlange werkervaring als gids voor haar landgenoten in Nederland spreekt ze vrij redelijk Nederlands. Op het dak van het huisje vertoefde Hans vaak samen met zijn buurmeisje Gerda, zij woonde in het middelste huisje waar nu de ingang is. Hans en Gerda verzonnen daar samen het sprookje "De Sneeuwkoningin".

Bron: Krists Luhaers, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Krists Luhaers, Flickr (CC BY-2.0)

De Tondeldoos

Nog een museum gewijd aan de sprookjesverteller: Fyrtøjet oftewel De Tondeldoos. Kinderen kunnen zich verkleden als bijvoorbeeld De Prinses op de Erwt of De Sneeuwkoningin en de sprookjes naspelen.

Dierentuin

In Odense is ook een nogal prominent gelegen dierentuin, de Odense Zoo. Hierin vind je naast het gebruikelijke een grote volière en in de vlindertuin een echte vuurhut waar je popcorn of vogelvoer kan maken en vuurshows kan bekijken.

Kathedraal

De kathedraal van Odense (adres: Klosterbakken 2) is een mooi gebouw in Romaanse stijl met een prachtig altaar. Bij de kathedraal staat een bronzen standbeeld van Hans Christiaan Andersen.

De schoorsteenveger en het herderinnetje

Het mooiste standbeeld vond ik toch wel dat van de schoorsteenveger en het herderinnetje aan de Kongensgade 1, vlak bij Munke Mose.

VVV

In het autovrije centrum waar het leuk winkelen is (denk bijvoorbeeld aan de Trollbeads kralen, afkomstig uit Denemarken), is het VVV te vinden waar je een plattegrond kan halen en het vriendelijke personeel je graag op weg helpt. Er zijn in Odense ook nog media en kunst musea te vinden voor de liefhebbers.

Odense

Legenda
A. Hans Christiaan Andersen museum
B. Het huis waar Andersen woonde
C. De Tondeldoos
D. Dierentuin
E. Kathedraal
F. De schoorsteenveger en het herderinnetje
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sprookjes bestaan in het H.C. Andersen museumWie kent ze niet! De sprookjes van Hans Christian Andersen. De kleine zeemeermin, het meisje met de zwavelstokjes en de…
Sprookjes van Hans Christian AndersenSprookjes van Hans Christian AndersenHans Christian Andersen is een van de bekendste sprookjesschrijver. De schrijver en dichter kwam uit Kopenhagen en schre…
Vakantie naar Funen (Denemarken); voor eenieder wat wilsFunen, ook wel ‘het sprookjeseiland’ of ‘de tuin van Denemarken’ genoemd ligt tussen het vasteland van Jutland en het ei…
Hans Christian Andersen (1805-1875): dé sprookjesschrijverHans Christian Andersen (1805-1875): dé sprookjesschrijverHet leven zelf is geen sprookje, maar sprookjes horen wel bij het leven. Wie is er niet mee groot geworden? Als kind wer…

Rimini in ItaliëRimini is een plaats in Italië gelegen aan de Adriatische kust. De plaats ligt dicht bij San Marino, en behoort tot de r…
Athene, hoe is het leven daar?Athene, hoe is het leven daar?Het leven in Athene bestaat niet alleen uit bezienswaardigheden zoals het syndagma en de acropolis, zon en zee, lekker e…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.