Sprookjes bestaan in het H.C. Andersen museum
Wie kent ze niet! De sprookjes van Hans Christian Andersen. De kleine zeemeermin, het meisje met de zwavelstokjes en de nieuwe kleren van de keizer. Voor wie geïnteresseerd is in de schrijver van al deze sprookjes is het H.C. Andersens Hus in Odense in Denemarken zeker een aanrader.
Algemene informatie
Bereikbaarheid
Het H.C. Andersens Hus ligt in het centrum van Odense en is vooral met het openbaar vervoer goed te bereiken. De trein stopt in het centrum van Odense en vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen. Het museum ligt vlakbij het geboortehuis van de sprookjesverteller.
Adresgegevens
Hans Christian Andersen Museum
Bangs Boder 29
DK-5000 Odense C
Het adres van het geboortehuis van Hans Christian Andersen
Munkemollestraede 3-5
DK-5000 Odense C
Entreeprijs en openingstijden
Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. In de maanden juli en augustus is het museum zelfs elke dag open van 11.00 uur tot 17.00 uur. De entreeprijs voor een volwassene is 70 DKK wat ongeveer overeenkomt met Euro 9,50. Kinderen kunnen gratis naar binnen.
Het leven van Hans Christian Andersen
Het leven van de schrijver H.C. Andersen is bijna een sprookje op zich. Hans Christian werd in 1805 geboren in Odense als zoon van een schoenmaker en een wasvrouw. Zijn vader overleed op jonge leeftijd waardoor het leven zwaar was voor het gezin Andersen. Hans Christian wilde graag bekend worden met het theater en op 14-jarige vertrok hij naar Kopenhagen in de hoop daar een opleiding te kunnen volgen en daarna werk te vinden. Uiteindelijk werd zijn talent ontdekt en kreeg hij een goede opleiding. Langzaam werd de verteller Hans Christian Andersen geboren. Zijn oorspronkelijke wens, namelijk een carrière als artiest in het theater, moest hij helaas opgeven. Hij reisde veel en zijn reizen waren vaak een inspiratiebron voor zijn verhalen. Ondanks het vele reizen lukte het hem niet om de vrouw van zijn leven te vinden. Hij stierf in 1875. Eenzaam maar bekend. Hij heeft dan 156 sprookjes, 14 romans, 50 dramatische werken en ongeveer 1000 gedichten op zijn naam staan.
De sprookjes
Hans Christian Andersen is vooral bekend geworden door zijn sprookjes, waar vandaag de dag nog steeds vele kinderen en volwassenen van genieten. Een aantal sprookjes welke hij geschreven heeft zijn:
- De kleine zeemeermin
- De rode schoentjes
- De prinses op de erwt
- Klaas Vaak
- Het lelijke eendje
Het H.C. Andersens Hus
Het museum bevat een gedetailleerd verslag over het leven van Hans Christian Andersen. Over zijn vertellingen is er niet veel te vinden, maar het leven van Hans Christian is al een sprookje op zich. Het museum is overzichtelijk onderverdeeld en elk thema rondom zijn leven heeft een aparte ruimte.
Thema 'De Tijd'
Deze ruimte laat zien in welke tijd Hans Christian geboren is. De tijd die onderhevig was aan veranderingen en de tijd waarin er veel wetenschappelijke en technische ontwikkelingen gaande waren.
Thema 'De Mens'
Hier kan men één en ander zien over Hans Christian als mens. Het gaat hier voornamelijk over zijn uiterlijk wat in zijn tijd bijna 'afstotend' was.
Thema 'De Kunst'
In deze ruimte zijn vele kleine 'kunstwerken' van de schrijver te zien. Altijd als hij op weg was, had hij een potloodje en een velletje papier mee om onderweg zijn inspiraties direct op papier te zetten om ze later weer uit te werken. In deze ruimte zijn veel van deze kleine werken tentoongesteld.
Thema 'Het Leven'
In deze ruimte staat het leven van Hans Christian Andersen centraal. Aan de hand van 60 beschrijvingen kan de bezoeker alles te weten komen over zijn jeugd, zijn reizen, zijn boeken, alle verhalen en de laatste jaren van het leven van de schrijver. Voor degene die meer van prentenboeken houdt en zich liever beperkt tot het kijken van plaatjes, is er ook genoeg te zien. Elke beschrijving is omgeven door foto's, schilderijen en knipsels welke verband houden met de betreffende beschrijving.
Thema 'Het Geboortehuis'
Hoewel Hans Christian Andersen het altijd ontkend heeft, is het huis aan de Munkemollestraede vermoedelijk het geboortehuis van de schrijver. Via het museum heeft men toegang tot dit huisje wat weer volledig 'zoals vroeger' ingericht is. In eerste instantie lijkt het huisje vrij ruim, totdat men leest dat er waarschijnlijk 5 gezinnen in leefden.
Thema 'Het Rariteitenkabinet'
Beneden in de kelder bevindt zich een tentoonstelling van een aantal overige stukken welke verband houden met het leven van Hans Christian Andersen. Onder andere beschikt het museum over de hoed en een inktpotje.
Thema 'Nyhavn'
Een gedeelte van zijn leven heeft Hans Christian Andersen gewoond in Nyhavn, een gezellige straat aan de haven van Kopenhagen. Hier heeft hij onder andere de laatste jaren van zijn leven gewoond en gewerkt. De ruimte in deze zaal is ingericht zoals zijn werkkamer er daar vermoedelijk uitgezien heeft.
Thema 'De Gedenkhal'
De kunstenaar Niels Larsen Stevns heeft in 1929 deze ruimte in de koepelzaal gedecoreerd. Hij deed dit met behulp van 8 tekeningen over het leven van de schrijver.
Thema 'Het Werk'
Het werk van Hans Christian Andersen is in 160 talen vertaald. Het museum beschikt over veel exemplaren van de boeken van de schrijver alsmede de uitgaven in de verschillende talen. Kortom: een bibliotheek vol met boeken van Hans Christian Andersen.
Thema 'De Galeriegang'
Vanaf 1838 zijn er verschillende kunstenaars geweest die zijn geïnspireerd door het werk van Hans Christian Andersen. Deze gang vertoont een aantal van deze werken.