Couchsurfing, gratis overnachten in heel de wereld

Couchsurfing, gratis overnachten in heel de wereld Sommigen denken dat de wereld alleen maar slecht is en alles om geld draait. Zij kennen de gastvrijheidssites niet! Er zijn verschillende sites waarop mensen hun huis beschikbaar stellen om reizigers gratis te laten overnachten. Couchsurfing is de grootste site. Couchsurfing is een manier om vakantie te vieren zonder dat je hoeft te betalen voor overnachting. Tijdens het couchsurfen ga je op zoek naar adressen van mensen die een slaapplaats ter beschikking stellen. In vrijwel alle gevallen zal het een bed zijn waar je op slaapt, soms zelfs een eigen kamer maar het kan ook een bank zijn. Wanneer je een slaapplek hebt gevonden dan maak je een afspraak hoe laat je voor de deur staat. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Voor wie is couchsurfing?

Iedereen kan zich aanmelden als couchsurfer of als host. Een host is iemand die een slaapplaats aanbiedt. Als host kies je zelf hoeveel slaapplaatsen je ter beschikking stelt. Couchsurfing is ideaal voor mensen met een kleine portemonnee. Het is een fantastische manier om lokale mensen te ontmoeten. In een vreemde stad of vreemd land is het heel anders vakantie vieren dan wanneer je bij iemand thuis logeert. Couchsurfing is ideaal als je op fietsvakantie of wandelvakantie bent. Je hoeft namelijk minder of geen slaapspullen en geen tent mee te nemen. Veel couchsurfers nemen een klein presentje mee uit hun eigen land. Sommige bieden aan een maaltijd te maken. Op die manier kun je direct op speciale wijze de gastheer en of gastvrouw bedanken voor de geboden gastvrijheid.

Een slaapplek aanbieden

Andersom is het natuurlijk mogelijk zelf als host een slaapplaats aan te bieden aan reizigers. Het leuke daarvan is dat je nieuwe mensen uit heel de wereld leert kennen. Je kunt de stad laten zien en samen een fietstocht maken of wat dan ook. Soms heeft de couchsurfer liever zin om er alleen op uit te trekken om pas in de avonduren weer terug te komen. De meeste hosts, wat gastheer of gastvrouw betekent, lenen hun sleutels uit aan de couchsurfer.

Is het veilig?

Je haalt in feite een onbekende in huis. Velen zullen dat een gek of afkeurenswaardig idee vinden. De couchsurfingsite zit zo in elkaar dat je precies kan zien wat anderen over de couchsurfer te melden hebben. Ook de host kan worden geëvalueerd. Hierdoor weet je van te voren al bij wat voor soort persoon je in huis komt. Velen hebben hun telefoonnummer en huisadres doorgegeven aan de site; dat is uiteraard een voorwaarde. Hierdoor is iemand die misbruik maakt van gastvrijheid altijd traceerbaar. Bovendien zal de persoon bekend worden als onbetrouwbaar waardoor hij nooit meer van deze service gebruik kan maken. Iemand die aan seksuele Intimidatie doet kan na een slechte review verwijderd worden als lid.

Overzicht van het aantal Couchsurfleden in 2012 / Bron: Kransky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Overzicht van het aantal Couchsurfleden in 2012 / Bron: Kransky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe lang kun je bij iemand verblijven?

Het is een ongeschreven etiquette om niet langer dan drie dagen in een huis te verblijven als couchsurfer. Wanneer iemand toch langer wilt blijven dan kun je gewoon zeggen dat je na drie dagen ergens heen moet zodat je niemand kunt ontvangen; de persoon moet dan zelf een nieuwe slaapplek zoeken. Dit spreek je altijd ruim van tevoren af. De meeste mensen nemen genoegen met één, twee of drie nachten ergens blijven. Couchsurfen is ideaal als je een rondreis maakt. Als je een paar weken op één plek wilt blijven dan moet je hele goede vrienden zijn.

Vrienden maken

Het komt voor dat iemand ergens op bezoek is geweest en het contact zo klikte dat de host zelf ook op bezoek gaat bij zijn couchsurfer. Dan is er sprake van een vriendschapsrelatie en kun je wel langer dan drie dagen blijven. Dit getal is alleen een ongeschreven regel voor mensen die elkaar nog niet kennen.

Voordelen

De voordelen van couchsurfen op een rijtje:
  • Overnachting is gratis,
  • Je maakt sneller kennis met mensen,
  • Het is ideaal voor een fiets, trein, of wandelvakantie,
  • Je leert een stad kennen zoals de lokale bewoners het kennen.
  • Je hoeft niet te reizen of te hosten om mensen te ontmoeten; je kunt ook als 'local' naar meetings gaan.

Bron: Sergei S. Scurfield, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Sergei S. Scurfield, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vind gelijke geesten op het forum

Veel sites hebben een forum omdat het leuk is maar Couchsurfing heeft een forum dat een hoger doel dient. Op dit forum staan regelmatig oproepen aan andere couchsurfers om samen iets te gaan doen, van picknicken in het park tot samen iets drinken. Op deze manier kun je ook met andere stadsgenoten kennis maken. Het is heel gewoon om mensen een vraag te stellen over een bepaald gebied waar je naartoe wilt. Zo biedt de site allerlei reisinformatie uit eerste hand. Er zijn speciale forumgroepen zodat mensen met gedeelde interesses informatie kunnen uitwisselen. Zo kun je een reis rond de wereld maken via alleen mensen die in filosofie, bepaalde muziek of postzegel verzamelen geïnteresseerd zijn.

Zoek op profiel

Het is mogelijk om naar minder bekende landen te gaan als vakantiebestemming. Als je via couchsurfing iemand ontmoet, zie je op zijn of haar profiel welke talen men spreekt. Dat is erg handig, zo kun je altijd communiceren met mensen. Dat is een extra uitkomst in een land waar er een ander schrift gehanteerd wordt, zoals in Arabische landen of vele Aziatische landen. De mensen zelf vinden het ook leuk om hun vreemde taal te oefenen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop overnachten op vakantieGoedkoop overnachten op vakantieGa jij op vakantie? Dan weet je vast wel dat de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Het is niet goedkoop om een paar…
Couchsurfing: gratis overnachten in meer dan 200 landenCouchsurfing: gratis overnachten in meer dan 200 landenVoor reizigers zijn de kosten van verblijf vaak hoog. Hotels zijn duur en hostels zijn goedkoper maar alleen geschikt vo…
BeWelcome: het nieuwe couchsurfen?BeWelcome: het nieuwe couchsurfen?Stel, je wilt op vakantie, maar wil graag wat meer leren over de cultuur en gewoonten aldaar. Wat is er dan beter dan bi…
Naar Berlijn met weinig budget? Het is mogelijk!Berlijn is hip. Niet voor niks trekken er jaarlijks vele toeristen naar deze dynamische stad. De beroemde Brandenburger…

Sprookjes bestaan in het H.C. Andersen museumWie kent ze niet! De sprookjes van Hans Christian Andersen. De kleine zeemeermin, het meisje met de zwavelstokjes en de…
Patagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een gebied dat gelegen is ten zuiden van de rivier de Colorado. Patagonië ligt in Zuid-Amerika. Zowel in Ch…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 07-09-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.