BeWelcome: het nieuwe couchsurfen?
Stel, je wilt op vakantie, maar wil graag wat meer leren over de cultuur en gewoonten aldaar. Wat is er dan beter dan bij een lokale inwoner te logeren of rondgeleid worden in de stad door iemand die er al lange tijd woont? Zij weten immers de beste en leukste plekken van de omgeving en op deze manier leer je de stad kennen door de ogen van de eigen inwoners. Misschien klinkt Couchsurfing je bekend in de oren, maar er zijn meerdere websites die de eerdergenoemde mogelijkheden kunnen bieden. BeWelcome is zo'n gastvrijheidsnetwerk en werkt enkel en alleen met vrijwilligers. Maar wat is BeWelcome precies en hoe werkt het?
Wat is BeWelcome?
BeWelcome is een gastvrijheidsnetwerk dat wordt gerund door non-profitorganisatie BeVolunteer in Frankrijk. Deze organisatie werd in 2006 officieel geregistreerd. De website van
BeWelcome werd niet veel later gelanceerd in februari 2007. Je kunt je gratis inschrijven op de website en een profiel aanmaken. Hierin vertel je onder andere iets over jezelf en wat jij te bieden hebt. Dit kan een slaapplek zijn, maar bijvoorbeeld ook een rondleiding door je eigen stad aan bezoekers. Inmiddels kent BeWelcome meer dan 45.000 leden in meer dan 150 landen over de hele wereld. Op deze manier heb je de kans om mensen van allerlei nationaliteiten en achtergronden te ontmoeten.
Inschrijven
Inschrijven bij BeWelcome is volledig gratis. Ook de aangeboden accommodatie en rondleidingen gebeuren vrijwillig. Enige voorwaarde is dat je 18 jaar of ouder moet zijn. Bij registratie geef je verschillende gegevens op, die je later eventueel nog kunt wijzigen. In je profiel kun je meer informatie over jezelf vertellen, zodat mensen een goed beeld van je krijgen. Je kunt in je profiel vertellen wat jou bezighoudt, welke talen je spreekt en wat voor slaapplek je aan kunt bieden (bv. logeerkamer en hoeveel personen je kunt ontvangen). Als je niet de mogelijkheid hebt om mensen te ontvangen, omdat je appartement bijvoorbeeld te klein is, dan kun je dit ook aangeven. Ook kun je op je profiel een of meerdere foto's toevoegen.
Groepen
Je kunt lid worden van verschillende groepen, zoals bijvoorbeeld de groep van je eigen woonplaats. Als je lid wordt, blijf je op de hoogte van wat er zich allemaal afspeelt in je stad. Ook kunnen eventuele bezoekers van je stad hier vragen stellen en kun je hierop antwoorden.
Activiteiten
Je kunt activiteiten bijwonen of er zelf een organiseren. Dit is een ideale mogelijkheid om nieuwe mensen uit de hele wereld en ook je eigen stad te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan een cafébezoek of een spelletjesavond. Alles is mogelijk. Als je zelf een leuk idee hebt om mensen bij elkaar te brengen, kun je snel en makkelijk een evenement aanmaken. Iedereen kan zich daar dan op inschrijven en heb je meteen een overzicht van leden die zich hebben aangemeld voor je evenement.
Vrienden toevoegen
Net als bij sociale netwerksites, heb je bij BeWelcome ook de mogelijkheid om vrienden toe te voegen. Via de zoekfunctie kun je mensen zoeken en toevoegen. Je geeft hier ook aan wat voor relatie je hebt met deze persoon, bijvoorbeeld vriendschap of familie. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is voor veel mensen een indicatie voor betrouwbaarheid. Als jij immers veel goede vrienden en familie in je lijst hebt, dan zorgt dit voor een betrouwbaarder profiel. Als jij veel mensen in je lijst hebt, die je eigenlijk nooit persoonlijk hebt ontmoet, kan dit onbetrouwbaar overkomen.
Opmerkingen
Als je gasten hebt ontvangen of zelf op te gast bent geweest, kun je een opmerking achterlaten. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Beschrijf hier kort je ervaring met de persoon. Door middel van deze opmerkingen kunnen bezoekers van je profiel een beeld van je krijgen. Als je veel positieve opmerkingen hebt, zullen mensen je waarschijnlijk eerder benaderen voor een slaapplek. Dit in tegenstelling tot veel negatieve opmerkingen.
Op zoek naar een host of zelf hosten
Heb je plannen om zelf een reis te maken, dan kun je via de zoekfunctie op de site gemakkelijk een host vinden. Je vult in welke plek je wilt bezoeken, bijvoorbeeld
Berlijn. Is dit voor jou voldoende, dan kun je op 'zoeken' klikken. Maar je kunt ook kiezen om specifiekere zoekopdrachten te geven. Hier kun je ook zoeken op geslacht, leeftijd en je kunt zelfs een aantal specifieke woorden die in het profiel moeten staan, opgeven. Vervolgens krijg je een lijst met potentiële hosts. Hier kun je de profielen bekijken en mensen een berichtje sturen. Als je een bericht verstuurt, betekent het niet dat je automatisch een plek hebt. Mensen moeten eerst op je bericht antwoorden en aangeven dat ze je kunnen ontvangen. Een host kan bijvoorbeeld te druk zijn of zelf op reis zijn en kan je dan niet hosten. Uiteraard werkt dit ook andersom. Mensen kunnen jou ook een berichtje sturen met de vraag voor een slaapplek of een rondleiding. Hier kun je vervolgens op antwoorden en, als het uitkomt, tot een overeenkomst komen. Er is geen maximum of minimum aantal dagen dat iemand gehost moet worden. Je kunt dit met elkaar afstemmen. Vaak is een gemiddeld bezoek 2-3 dagen.
Waarom lid worden?
Mensen worden vaak lid van BeWelcome als zij de behoefte hebben om locals te ontmoeten als ze op reis zijn of mensen uit andere landen te ontmoeten in hun eigen stad. Het doel van deze reizigers is vaak om een land of plek te zien en ontdekken, zoals de lokale mensen dat doen. Mensen die lid worden van BeWelcome zijn vaak ook geïnteresseerd in andere talen. Een commercieel doel is er niet, omdat mensen hun accommodatie of rondleiding gratis ter beschikking stellen. Let op: BeWelcome is niet als datingwebsite bedoeld. Evenmin lid worden alleen voor de gratis slaapplek is niet gewenst.
BeWelcome vs. Couchsurfing
Het grotere gastvrijheidsnetwerk Couchsurfing werkt ook grotendeels op bovenstaande manier. Er zijn echter wel verschillen tussen de twee netwerken:
- Couchsurfing werd gestart in 2003 door één persoon. Het werd opgezet als een non-profit organisatie in de Verenigde Staten. In 2011 werd de organisatie verkocht aan een onderneming, wat betekent dat Couchsurfing tegenwoordig een bedrijf is en geen non-profitorganisatie meer is. Om die reden krijgt Couchsurfing de laatste tijd veel kritiek. BeWelcome begon in 2006 in Frankrijk en is een non-profitorganisatie, die enkel met vrijwilligers werkt.
- Bij Couchsurfing hebben leden geen inspraak in beslissingen. Dit was ook al het geval toen het nog een non-profitorganisatie was. De besluitvorming ligt volledig in handen van de directieleden. BeWelcome daarentegen staat open voor bijdragen van leden. Dit kan in het forum of de wiki. Ook worden de leden van het Raad van Bestuur ieder jaar door de leden gekozen.
- De broncode van Couchsurfing is privé en kan door enkele mensen gewijzigd worden. BeWelcome staat open voor bijdragen van leden en heeft daarom een open source code.
- Couchsurfing is een groot netwerk met meer dan 6 miljoen leden over de hele wereld. BeWelcome is kleinschaliger en telt ongeveer 45.000 leden, voornamelijk in Europa.